11.8.18

Η κυβέρνηση ανακάλεσε τον Ελληνα πρεσβευτή από την Μόσχα με τον «μανδύα» της αντικατάστασης - Και η ΝΔ κατά Ρωσίας!

Την αντικατάσταση - ουσιαστικά ανάκληση - του πρεσβευτή της Ελλάδας στη Ρωσία, Ανδρέα Φρυγανά, αποφάσισε, αιφνιδίως, η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, εν μέσω του «ψυχρού πολέμου» που μαίνεται μετά τις εκατέρωθεν απελάσεις Ελλήνων και Ρώσων διπλωματών.

«Για προκήρυξη της θέσης μετά την ολοκλήρωση της θητείας του», πάντως, κάνουν λόγο πηγές του υπουργείου, αλλά αυτά «δεν στέκουν»
Σύμφωνα με πληροφορίες, την απόφαση έλαβε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς. «Ελήφθη τέτοια απόφαση. Η απόφαση ελήφθη προσωπικά από τον υπουργό Εξωτερικών» σημείωσε πηγή στο πρακτορείο Sputnik, κάνοντας λόγο για άμεση ανάκληση του κ. Φρυγανά.
Όπως αναφέρει η εν λόγω πηγή, ο κ. Φρυγανάς αναμένεται να επιστρέψει τις επόμενες ημέρες στην Αθήνα και ένας άλλος πρεσβευτής να αποσταλεί στη Μόσχα, χωρίς ωστόσο να είναι γνωστό ακόμη πότε ακριβώς θα συμβεί αυτό, άρα πρόκειται για ανάκληση, όχι για αντικατάσταση.
Υπάρχει και μία πηγή που σημείωνε ότι ο Φρυγανάς διαφωνούσε με την τακτική του υπουργείου στην ελληνορωσική κρίση, κάτι που δεν δίστασε να το «διαβιβάσει» στα κεντρικά, αλλά «δεν εκτιμήθηκε» η ειλικρινής του στάση. 
Δεν είναι διακριβωμένο και διασταυρωμένο, απλά σημειώνεται.
Στο πλαίσιο αυτό, πάντως, πληροφορίες από το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρουν πως έχει προκηρυχθεί η θέση του πρεσβευτή μαζί με άλλες, ωστόσο η αντικατάσταση θα γίνει μετά την ολοκλήρωση της θητείας του κ. Φρυγανά, σημειώνοντας πως δεν υφίσταται θέμα ανάκλησης.
Την ίδια ώρα, προθεσμία για να εγκαταλείψουν τη Ρωσία έως την Κυριακή φέρεται να έχουν λάβει οι έλληνες διπλωμάτες που απελάθηκαν, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Τass.
Η εσπευσμένη, πάντως, προκήρυξη της θέσης  του πρεσβευτή στη Μόσχα δημιουργεί κάποια ερωτήματα, όπως για ποιο λόγο κυκλοφόρησε σήμερα η συμπληρωματική προκήρυξη για κάλυψη της θέσης του πρεσβευτή της Ελλάδας στη Μόσχα εν μέσω κρίσης στις διμερείς σχέσεις, και γιατί ανακοινώθηκε εκτάκτως, ενώ η θητεία του πρεσβευτή Ανδρέα Φρυγανά λήγει κατ’ ελάχιστο τρία χρόνια από τον Μάρτιο του 2016 οπότε τοποθετήθηκε στη Ρωσία.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται λίγες μόλις ώρες μετά την σκληρή ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου για τα αντίποινα της Ρωσίας, η οποία κάνει λόγο για «εκδικητική και αυθαίρετη»απέλαση των δύο ελλήνων διπλωματών που δεν βασίζεται σε κανένα στοιχείο, και εντάσσεται στο πλαίσιο της σταδιακής απομάκρυνσης της Ρωσίας «από θέσεις που αρμόζουν στο επίπεδο φιλίας και συνεργασίας» των δύο χωρών τα τελευταία 190 χρόνια.
Χαρακτηρίζει δε, αυθαίρετα τα μέτρα που έλαβε η ηγεσία του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών και διαμηνύει πως η Ελλάδα θα απαντήσει με υπομονή και νηφαλιότητα. Στο πλαίσιο αυτό, δηλώνει πως τάσσεται υπέρ μιας πολιτικής φιλικής συνύπαρξης και με τη Ρωσία, σημειώνοντας πως πρόκειται για μια μεγάλη χώρα με ισχυρή παρουσία στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.
Ωστόσο, επισημαίνει πως η Ρωσία, αυτή τη στιγμή, δείχνει ως να μην μπορεί να αντιληφθεί τις θέσεις αρχών της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και προσθέτει: «Από τότε που πολεμά ως σύντροφος εν όπλοις της Τουρκίας και της παρέχει σειρά διευκολύνσεων στον τομέα της ασφάλειας, δείχνει να απομακρύνεται σταθερά από θέσεις που αρμόζουν στο επίπεδο φιλίας και συνεργασίας που χαρακτήριζε τις σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας εδώ και 190 χρόνια. Δείχνει να μην αντιλαμβάνεται ότι η Ελλάδα έχει δικά της συμφέροντα και κριτήρια στη διεθνή πολιτική».
Κουμουτσάκος: Η Ρωσία να μην εμπλέκεται στις εσωτερικές ελληνικές υποθέσεις
Να σέβεται την κυριαρχία της Ελλάδας και να μην εμπλέκεται στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας μας κάλεσε τη Ρωσία ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος. Με δήλωση που έκανε νωρίτερα, ο βουλευτής της ΝΔ χαρακτήρισε απαράδεκτη την αναφορά του Ρώσου πρωθυπουργού Μεντβέντεφ στο ψευδοκράτος σαν «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» και ζήτησε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πλήρη ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις στις σχέσεις Αθηνών-Μόσχας στο πλαίσιο της Βουλής. 
Επιπλέον, ο κ. Κουμουτσάκος τόνισε ότι ο τραυματισμός των ελληνορωσικών σχέσεων είναι αναγκαίο να επουλωθεί το ταχύτερον δυνατόν «με καλά μελετημένους, νηφάλιους και όχι παρορμητικούς χειρισμούς».
Με την αναφορά αυτή ο τομεάρχης της ΝΔ επικρίνει εμμέσως και με διπλωματική γλώσσα την αναφορά που περιλαμβάνεται στην τελευταία ανακοίνωση του Νίκου Κοτζιά σύμφωνα με την οποία: «από τότε που η Ρωσία πολεμά ως σύντροφος εν όπλοις της Τουρκίας και της παρέχει σειρά διευκολύνσεων στον τομέα της ασφάλειας, δείχνει να απομακρύνεται σταθερά από θέσεις που αρμόζουν στο επίπεδο φιλίας και συνεργασίας που χαρακτήριζε τις σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας εδώ και 190 χρόνια». 
«Η διατήρηση φιλικών και παραγωγικών σχέσεων με τη Ρωσία είναι διαχρονική επιλογή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Αυτονόητη είναι επίσης η αρχή κάθε χώρα να σέβεται την κυριαρχία της άλλης και να αποφεύγει οποιαδήποτε εμπλοκή στις εσωτερικές υποθέσεις της.
Υπό το πρίσμα αυτό, παρατηρούμε με έντονη ανησυχία τις αρνητικές εξελίξεις του τελευταίου χρονικού διαστήματος που έφτασαν μέχρι και την απαράδεκτη αναφορά του Ρώσου Πρωθυπουργού σε “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου”. 
Ο τραυματισμός των ελληνορωσικών σχέσεων είναι αναγκαίο να επουλωθεί το ταχύτερον δυνατόν με καλά μελετημένους, νηφάλιους και όχι παρορμητικούς χειρισμούς.
Ως εκ τούτου, η Νέα Δημοκρατία επαναφέρει επιτακτικά πλέον το αίτημα της στην κυβέρνηση να παράσχει πλήρη ενημέρωση στη Βουλή για τις τελευταίες εξελίξεις στις ελληνορωσικές σχέσεις».
 pronews