4.8.18

Τα λύσαμε όλα… μας απασχολεί η διατήρηση κτηρίων στη Μακρόνησο


Αυτοψία στον ιστορικό τόπο της Μακρονήσου πραγματοποιήθηκε, την Πέμπτη 2 Αυγούστου, από κλιμάκια του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στην οποία παραβρέθηκαν ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Κώστας Στρατής και η γενική γραμματέας του υπουργείου, Μαρία Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη.

Όπως ενημερώνει με ανακοίνωσή του το ΥΠΠΟΑ, «τα κλιμάκια των δύο υπουργείων βρέθηκαν στη Μακρόνησο για να εξετάσουν την κατάσταση διατήρησης του ιστορικού τόπου και των κτηρίων των στρατοπέδων εξορίας και μαρτυρίου, που στο σύνολό τους αποτελούν διατηρητέα μνημεία, ώστε να διερευνηθούν οι ενδεδειγμένοι τρόποι περαιτέρω θεσμικής και υλικής προστασίας τους».
«Παράλληλα» συνεχίζει η ανακοίνωση «προχώρησαν οι διοικητικές διαδικασίες σχετικά με αυθαίρετες παρεμβάσεις, κατασκευές και κτίσματα, που υποβαθμίζουν τον ιστορικό τόπο. Ανοίγει έτσι ο δρόμος ώστε τα προβλήματα αυτά να αντιμετωπιστούν άμεσα, σύμφωνα με τις διατάξεις για την προστασία της Μακρονήσου που ψηφίστηκαν στη Βουλή με πρωτοβουλία του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη».
Με την ολοκλήρωση της αυτοψίας ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κώστας Στρατής, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Λίγες μέρες μετά τα τραγικά συμβάντα της 23ης Ιουλίου είμαστε ακόμη συγκλονισμένοι από το μέγεθος της καταστροφής και τον δυσβάστακτο φόρο σε ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν αδόκητα. Ταυτόχρονα, όμως, είμαστε εξίσου αποφασισμένοι να συγκρουστούμε με τις παθογένειες δεκαετιών σε όλα τα επίπεδα.
Στο πλαίσιο αυτό, η παρουσία μας στον ιστορικό τόπο της Μακρονήσου εμπεριέχει τον ισχυρό συμβολισμό ότι στις στρατηγικές μας προτεραιότητες μαζί με την αντιμετώπιση των οικιστικών στρεβλώσεων στον δομημένο χώρο και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος εντάσσεται και η διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και της ιστορικής μνήμης.
Η Μακρόνησος είναι ένας ιστορικός τόπος υψηλού συμβολισμού για την καταδίκη του εμφυλίου πολέμου, των βασανιστηρίων, της κάθε καταπίεσης. Αποτελεί μνημείο ελευθερίας της σκέψης και των ιδεών.
Ως τόπος στον οποίο δοκιμάστηκε με ακραίο τρόπο η ηθική υπόσταση του ανθρώπου, η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, η Μακρόνησος μπορεί και πρέπει να αποκτήσει οικουμενική εμβέλεια».(!!!)
Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, «η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού εκφράζει τις ευχαριστίες της προς τα υπηρεσιακά στελέχη των δύο Υπουργείων που πραγματοποίησαν την αυτοψία μέσα σε αντίξοες συνθήκες, τις αστυνομικές και λιμενικές αρχές που μερίμνησαν για την επιτυχή και ασφαλή ολοκλήρωση του εγχειρήματος, καθώς και τους υπεύθυνους των πλοίων που συνέβαλαν στη μεταφορά προσωπικού και οχημάτων».
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ defence-point

Δεν πειράζει, ας τα συντηρήσουν.Μπορεί να  χρειασθούν....
Juan