4.8.18

Ο «καύσωνας της χιλιετίας» φέρνει συναγερμό στην Πορτογαλία: «Θα έχουμε 50 βαθμούς» - Βροχές στην Ελλάδα & μετά... τέφρα

Ποτέ στο παρελθόν δεν είχε συμβεί το καλοκαίρι να κτυπήσει θερμοκρασίες που συναντούνται συνήθως στην Ελλάδα σε χώρες της βόρειας Ευρώπης όπως η Σουηδία και η Νορβηγία, με αποτέλεσμα να ξεσπάνε πρωτοφανούς έντασης πυρκαγιές.

Στο Σαββατοκύριακο που θα διανύσουμε η θερμοκρασία παντού αναμένεται να φτάσει σε ύψη ρεκόρ και σε κάποιες χώρες θα κτυπήσει τους 50 βαθμούς Κελσίου.
Αυτή η θερμοκρασία μπορεί να είναι σύνηθης σε μια χώρα όπως η Σαουδική Αραβία ή το Σουδάν ή το Τσαδ αλλά για την Ευρώπη είναι κάτι το εξωπραγματικό
Αυτός είναι και ο λόγος άλλωστε που επερχόμενος καύσωνας έχει χαρακτηριστεί ως της «χιλιετίας»
Έτσι λοιπόν ακόμη και το απίστευτο πανευρωπαϊκό ρεκόρ των 48 βαθμών Κελσίου που κατέχει η Αθήνα από το 1977 κινδυνεύει από τις θερμοκρασίες που θα «χτυπήσουν» την Ισπανία και την Πορτογαλία μέχρι την Κυριακή.
Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ισπανίας εξέδωσε προειδοποίηση, στην οποία αναφέρει ότι ο καύσωνας στα νοτιοδυτικά θα είναι «ιδιαίτερα έντονος και θα έχει διάρκεια».
Στην Ελλάδα αντίθετα θα έχουμε βροχές και χαμηλότερες σχετικά θερμοκρασίες από άλλες χώρες, αλλά σύντομα το κύμα καύσωνα θα έρθει και εδώ και αυξάνονται οι ανησυχίες για μεγάλες πυρκαγιές.
Η πανευρωπαϊκή ιστοσελίδα Meteoalarm, η οποία παρέχει πληροφορίες για την αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων, έχει ήδη εκδώσει «κόκκινη προειδοποίηση» που χαρακτηρίζει πολύ επικίνδυνη την κατάσταση για τις ανθρώπινες ζωές, για το μεγαλύτερο τμήμα της νότιας Πορτογαλίας και για την επαρχία Μπανταχόθ στην Ισπανία.
Το εθνικό ρεκόρ για την Πορτογαλία είναι 47,4 βαθμοί Κελσίου και καταγράφηκε το 2003 στην περιοχή Αλεντέχο στα νότια. Στην Ισπανία, το αντίστοιχο καταγράφηκε μόλις πέρυσι τον Ιούλιο και είναι 47,3.
Το Σάββατο εκτιμάται ότι θα είναι η θερμότερη ημέρα με μια πραγματικά μεγάλη πιθανότητα να καταρριφθούν τα ρεκό, ανακοίνωσε χθες η μετεωρολογική υπηρεσία Meteogroup, η οποία μάλιστα επισημαίνει την πιθανότητα κατά 40% να καταρριφθεί το ρεκόρ της Αθήνας των 48 βαθμών και κατά «25-30% πιθανότητα να καταρριφθεί το αντίστοιχο πανευρωπαϊκό ρεκόρ».
Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία της Πορτογαλίας ανέφερε ότι ακόμη και κατά τις νυχτερινές ώρες οι θερμοκρασίες στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας αναμένεται να παραμείνουν στους 25 με 30 βαθμούς Κελσίου.
Από τις αρχές του χρόνου, ο καιρός στην Πορτογαλία ήταν αρκετά δροσερός και υγρός σε σχέση με πολλά άλλα τμήματα της Ευρώπης, αλλά η κυβέρνηση έχει λάβει αυστηρά μέτρα για να διασφαλίσει ότι δεν θα επαναληφθούν οι φωτιές του 2017 που στοίχισαν τη ζωή σε 114 ανθρώπους.
Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας εξέδωσε προειδοποίηση για «κατάσταση συναγερμού» αυξάνοντας τα επίπεδα της ετοιμότητας στην πυροσβεστική, την αστυνομία και την υπηρεσία πρώτων βοηθειών μέχρι τις 6 Αυγούστου. Επίσης απαγόρευσε στους πολίτες να ανάβουν φωτιές και περιόρισε την πρόσβαση στα δάση.
Επίσης η κυβέρνηση εγκαινίασε ένα σύστημα προειδοποίησης με γραπτό μήνυμα στο κινητό, το οποίο θα ενημερώνει τους πολίτες για τυχόν καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
Μετά την τραγωδία του περασμένου χρόνου, η οποία σημειώθηκε στη διάρκεια υπερβολικής ξηρασίας, η κυβέρνηση προσέλαβε εκατοντάδες επαγγελματίες πυροσβέστες και αύξησε δραματικά τους ελέγχους. Τον περασμένο χρόνο, οι πολύνεκρες πυρκαγιές είχαν οδηγήσει στην παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών.
Πλησίασε τους 40 βαθμούς η Γερμανία
Στη Γερμανία ο υδράργυρος εκτινάχθηκε στους 39,2 βαθμούς στην πόλη Μπέρνμπουργκ στα ανατολικά και μπορεί να ξεπεράσει το ιστορικό ρεκόρ των 40,3 βαθμών Κελσίου.
Λόγω του καύσωνα και της ανόδου της θερμοκρασίας, σε δύο από τα μεγαλύτερα ποτάμια της χώρας, τον Ρήνο και τον Έλβα, τα ψάρια πεθαίνουν από ασφυξία και οι Αρχές στο Αμβούργο διέταξαν να διοχετευτεί φρέσκο νερό σε αρκετές λίμνες, για να αυξηθούν τα ποσοστά οξυγόνου.
Επιπλέον, την περασμένη εβδομάδα οι πολωνικές Αρχές απαγόρευσαν το κολύμπι σε πάνω από 50 παραλίες κατά μήκος των ακτών της χώρας στη Βαλτική, λόγω της ανάπτυξης τοξικών βακτηριδίων στην ασυνήθιστα ζεστή θάλασσα.
«Όχι μόνο η Ευρώπη, ολόκληρο το βόρειο ημισφαίριο στενάζει κάτω από το σφοδρό κύμα καύσωνα. Η κατάσταση όμως μπορεί να επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο» αναφέρει, σε μακροσκελή ανάλυση για το κλίμα και τον καιρό στη Γερμανία και τη Bόρεια Ευρώπη, η Frankfurter Allgemeine Zeitung.
«Ο Ιούνιος ήταν ο δεύτερος θερμότερος από την έναρξη της μέτρησης της θερμοκρασίας, ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεσοπρόθεσμων Προβλέψεων. Αν ληφθεί υπόψη ότι το 2018 είναι μια -λεγόμενη- χρονιά La Ni τότε πρόκειται ασφαλώς για τον θερμότερο Ιούνιο, διότι κατά την διάρκεια της La Ni, ο Ειρηνικός καταπίνει πολύ θερμότητα, οπότε η ατμόσφαιρα θερμαίνεται λιγότερο, ενώ κατά τη διάρκεια του El Ni, συμβαίνει το αντίθετο: η θερμότητα απελευθερώνεται – και η ατμόσφαιρα θερμαίνεται περισσότερο από ότι κανονικά. Αυτή η θερμή φάση θα μπορούσε να επιστρέψει το 2019, κατά τους μετεωρολόγους εμπειρογνώμονες. Και τότε, θα κάνει ακόμα πιο πολύ ζέστη» συνεχίζει η γερμανική εφημερίδα.
Κατά τον Δρ. Πφίστερ, μετεωρολόγο του Πανεπιστημίου της Βέρνης «η ξηρασία του 1540 ξεπερνά κάθε άλλη γνωστή και έγινε σε μια εποχή κατά την οποία η επέμβαση του ανθρώπου στο κλίμα δεν έπαιζε αξιοσημείωτο ρόλο. Η μέση θερμοκρασία από τον Ατλαντικό έως την Ανατολική Ευρώπη και από τη Β. Γερμανία μέχρι τη Βόρεια Ιταλία κυμαινόταν από 5 έως 7 βαθμούς πάνω από το μέσο όρο του 20ου αιώνα και έφτασε μέχρι τους 40°, προκαλώντας τεράστια ξηρασία. O καιρός εξελίσσεται σήμερα σε ανάλογη με το 1540 κατεύθυνση».
Ο Δρ. Πφίστερ είναι βέβαιος ότι «μια τέτοια μεγάλη ξηρασία θα επαναληφθεί σύντομα, σε ένα συνολικά όλο και πιο θερμό κόσμο. Και επειδή είναι πεπεισμένος γι’ αυτό κρούει, εδώ και χρόνια, τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο ενός τέτοιου ακραίου καιρικού φαινομένου, διότι οι συνέπειες θα ήταν μοιραίες: Πρώτα θα στερέψει το νερό και κατόπιν θα πέσει το ρεύμα. Κανείς δεν είναι έτοιμος για ένα τέτοιο σενάριο και οι Αρχές απλώς χαμογελούν για την προειδοποίησή του, ότι δηλαδή έρχεται ένα νέο 1540».
Ιταλία: Μέσα σε 11 χρόνια 24.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τα κύματα καύσωνα
Σύμφωνα με μελέτη που παρουσίασε ο ιταλικός σύνδεσμος για την προστασία του περιβάλλοντος Legambiente, από το 2005 μέχρι το 2016 είκοσι τέσσερις χιλιάδες άνθρωποι έχασαν την ζωή τους από τις επιπτώσεις των κυμάτων καύσωνα που έπληξαν τη χώρα. Μόνο στη Ρώμη, τα θύματα, από το 2000, αγγίζουν τα 7.700. Τα στοιχεία προέρχονται, συνολικά, από 23 πόλεις της χώρας.
Ο σύνδεσμος τονίζει ότι οι κλιματολογικές αλλαγές γίνονται ιδιαίτερα αισθητές στα μεγάλα αστικά κέντρα, και για τον λόγο αυτό, χρειάζονται νέες πολιτικές και οικονομικοί πόροι, για την προσαρμογή σε ένα κλίμα που διαρκώς αλλάζει.
Σύμφωνα με τη μελέτη, τα προβλήματα για την υγεία των πολιτών αρχίζουν, όταν η θερμοκρασία, κατά τη διάρκεια της ημέρας παραμένει σε επίπεδο άνω των 35 βαθμών, και τη νύχτα των 25. Στις δε αστικές περιοχές, λόγω της ασφάλτου, του κλιματισμού και των αυτοκινήτων, η θερμοκρασία, το καλοκαίρι, μπορεί να αυξηθεί και κατά 4 με 5 βαθμούς.
Oι υπεύθυνοι του Legambiente ζητούν και ένα νέο συντονισμό των δημάρχων όλης της χώρας, για την αντιμετώπιση ενός φαινομένου που δεν γνωρίζει προηγούμενο.
Παράλληλα, ένας κτηνοτρόφος επλήγη από κεραυνό και έχασε την ζωή του στην περιοχή Μπελούνο, της βόρειας Ιταλίας. Η χώρα, ιδίως στις κεντρικές και νότιες περιφέρειες, πλήττεται από καύσωνα με θερμοκρασία μέχρι και 40 βαθμούς. Στο Βορρά, όμως, σημειώθηκε και σειρά σφοδρών βροχοπτώσεων, οι οποίες προκάλεσαν πλημμύρες και εκκένωση τουριστών που βρίσκονταν σε εστιατόριο, στο ορεινό θέρετρο Κορτίνα Ντ΄Αμπέτσο.
Γαλλία
Στη Γαλλία, που «ψήνεται» εδώ και αρκετές εβδομάδες, οι μετεωρολόγοι περιμένουν «σαραντάρια» που θα κρατήσουν ώς και το Σαββατοκύριακο: όλα τα τηλεοπτικά κανάλια και οι ραδιοσταθμοί ξεκίνησαν, με εντολή της υπουργού Υγείας Ανιές Μπιζέν, να μεταδίδουν υποχρεωτικά σειρά από προειδοποιητικά σποτάκια για τα μέσα προστασίας από την αφυδάτωση και τη θερμοπληξία, καθώς οι αρχές φοβούνται επανάληψη του καύσωνα του 2003, όταν πέθαναν συνολικά πάνω από 14.800 άνθρωποι, κυρίως από τις λεγόμενες «ευπαθείς ομάδες», όπως οι υπερήλικες, οι πάσχοντες από αναπνευστικά προβλήματα, οι άστεγοι κ.ά.
Ανάλογη καμπάνια θα γίνει και στους δημοφιλέστερους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης. Οι κλήσεις προς τις υπηρεσίες άμεσης βοήθειας από πολίτες άνω των 75 ετών διπλασιάστηκαν μέσα σε λίγες μέρες.
Οι θερμοκρασίες στη νοτιοανατολική Γαλλία κυμάνθηκαν μεταξύ 36 και 39 βαθμών Κελσίου, σύμφωνα με τη γαλλική μετεωρολογική υπηρεσία Meteo France, η οποία διευκρίνισε πως τις επόμενες ημέρες θα συνεχιστεί η άνοδος των θερμοκρασιών στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας.
Καύσωνας και σε Πολωνία και Βρετανία
Την περασμένη εβδομάδα οι πολωνικές Αρχές απαγόρευσαν το κολύμπι σε πάνω από 50 παραλίες κατά μήκος των ακτών της χώρας στη Βαλτική, λόγω της ανάπτυξης τοξικών βακτηριδίων στην ασυνήθιστα ζεστή θάλασσα.
Και στη Βρετανία αναμένεται να επιστρέψει ο καύσωνας, μετά την πρόσκαιρη υποχώρηση. Ενώ ο Βορράς αναμένεται να χτυπηθεί από βροχές, ο Βρετανικός νότος «φλερτάρει» με θερμοκραίες που θα αγγίξουν τους 35 βαθμούς.
Συνθήκες καύσωνα στην Ευρώπη μέχρι τον Οκτώβριο
Στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης θα σημειωθούν θερμοκρασίες πάνω από τις φυσιολογικές στο διάστημα από τον Αύγουστο μέχρι τον Οκτώβριο, δείχνουν οι προγνώσεις της μετεωρολογικής υπηρεσίας The Weather Company.
«Οι συνθήκες ζεστού και ξηρού θέρους συνεχίσθηκαν τον Ιούλιο στο μεγαλύτερο μέρος της βόρειας/δυτικής Ευρώπης και της Σκανδιναβίας», δήλωσε ο Τοντ Κρόφορντ, ο επικεφαλής των μετεωρολόγων της υπηρεσίας. «Περιμένουμε ότι αυτό θα συνεχισθεί τον Αύγουστο, παρόλο που υπάρχουν τώρα μερικές ενδείξεις ότι η χαμηλή πίεση … μπορεί να δώσει τη θέση της σε υψηλότερες πιέσεις κάποια στιγμή τον Αύγουστο, κάτι που θα μειώσει τον κίνδυνο της ακραίας ζέστης τουλάχιστον στο δυτικό άκρο της Ευρώπης».
Η υπηρεσία The Weather Company, η οποία ανήκει στην IBM, παρέχει καιρικές προγνώσεις στους τομείς των εμπορευμάτων και της ενέργειας.
Αύγουστος:
Σκανδιναβία – Θερμότερη από το φυσιολογικό
Βρετανία – Θερμότερη από το φυσιολογικό
Βόρεια ηπειρωτική Ευρώπη – Θερμότερη από το φυσιολογικό
Νότια ηπειρωτική Ευρώπη – Θερμότερη από το φυσιολογικό, με εξαίρεση την Ιβηρική και το νοτιοανατολικό άκρο της Ευρώπης
Σεπτέμβριος:
Σκανδιναβία – Θερμότερη από το φυσιολογικό
Βρετανία – Θερμότερη από το φυσιολογικό
Βόρεια ηπειρωτική Ευρώπη – Θερμότερη από το φυσιολογικό
Νότια ηπειρωτική Ευρώπη – Δροσερότερη από το φυσιολογικό, εκτός από την Ιβηρική και τη νοτιοανατολική Ευρώπη
Οκτώβριος:
Σκανδιναβία – Θερμότερη από το φυσιολογικό
Βρετανία – Θερμότερη από το φυσιολογικό
Βόρεια ηπειρωτική Ευρώπη – Θερμότερη από το φυσιολογικό
Νότια ηπειρωτική Ευρώπη – Δροσερότερη από το κανονικό στα νοτιοανατολικά· θερμότερη από το φυσιολογικό στα νοτιοδυτικά
PRONEWS.GR