30.7.18

Πανικός στην Άγκυρα μετά τις αιγυπτιακές δηλώσεις για «χρήση στρατιωτικής ισχύος» κατά της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ

Πανικός επικρατεί στην Τουρκία μετά την σαφή αναφορά της Αιγύπτιας πρέσβειρας περί στρατιωτικής επέμβασης και χρήσης βίας σε περίπτωση που η Τουρκία προχωρήσει σε προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.
Στην Άγκυρα δεν περίμεναν ποτέ από μια αρκετά ισχυρή στρατιωτική δύναμη όπως η Αίγυπτος να προχωρήσει σε μια τέτοια δέσμευση καθώς το Κάιρο διαθέτει επαρκείς αεροναυτικές δυνάμεις για να «βουλιάξει» τον τουρκικό Στόλο.

Στην Τουρκία πίστευαν πως η συνεργασία Αιγύπτου-Κύπρου-Ισραήλ και Ελλάδος στην ανατολική Μεσόγειο ήταν περισσότερο σε λεκτικό επίπεδο.
Όταν όμως διακυβεύονται δισεκατομμύρια ευρώ λόγω υδρογονανθράκων τα πράγματα αλλάζουν.
Η ενόχληση σε πολλαπλά επίπεδα εκ μέρους της Τουρκίας από τις δηλώσεις που έγιναν από τους Πρέσβεις Αιγύπτου και Ισραήλ στην Λευκωσία είναι πολύ μεγάλη και αντικατοπτρίζεται από την έκταση που έδωσε ο τουρκικός Τύπος.
Στο τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό NTV αναφέρεται πως η πρέσβειρα της Αιγύπτου στην Κυπριακή Δημοκρατία, Mai Taha Mohamed, αναφερόμενη στις προκλήσεις της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο, είπε πως  «δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει στρατιωτική βία κατά της Τουρκίας, εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο», και η είδηση αναπαράγεται και από το Ensohaber.
Οι ίδιες δηλώσεις αναπαράγονται και από ιστοσελίδες, όπως ενδεικτικά αναφέρει και το ιρανικό Reuters. 
Σε κάθε περίπτωση, στη σχετική είδηση η οποία μεταδόθηκε αρχικά από το ΚΥΠΕ, δίδεται μια ελαφρώς διαφορετική εκδοχή, καθώς αναφέρεται πως η πρέσβειρα της Αιγύπτου δήλωσε τα ακόλουθα: «Ελπίζουμε ότι δεν θα φθάσουμε στο σημείο να χρησιμοποιήσουμε τον στρατό στην περιοχή’, προσθέτοντας ‘αλλά θα προσφέρουμε όποια δυνατή βοήθεια στην Κύπρο’».
Ο τουρκικός Τύπος έδωσε έμφαση και στο γεγονός ότι ο Ισραηλινός Πρέσβης Sammy Revel ευχήθηκε να μην χρειαστεί να υπάρξει οποιαδήποτε στρατιωτική παρέμβαση από το Ισραήλ στην περιοχή εξαιτίας αυτών των προκλήσεων.
Σημειώνεται ότι ο Ισραηλινός πρέσβης στη Λευκωσία ανέφερε πως υποστηρίζει τους Ελληνοκύπριους:  «Η Κύπρος έχει δικαίωμα στην έρευνα και χρήση των φυσικών της πόρων. Αυτό είναι απόλυτο» για να προσθέσει:  
«Ελπίζουμε να λύσουμε τα θέματα χωρίς στρατιωτικές επεμβάσεις».
Η Αμερικανίδα πρέσβειρα Κάθλιν Ντόχερτι δήλωσε:
«Η  γεωγραφική θέση της Κύπρου είναι και πλεονέκτημα και πρόβλημα»  για να διευκρινίσει  πως στο τέλος του έτους η αμερικανική εταιρία  Exxon Mobil θα αρχίσει γεωτρήσεις στην Μεσόγειο.
Παράλληλα η Αμερικανίδα πρέσβης ανέφερε πως η συμπεριφορά της Τουρκίας σε αυτό το θέμα είναι απαράδεκτη. 
Ο Ηλίας Φωτόπουλος-πρέσβης της Ελλάδας ανέφερε πως: «Οι Ελληνοκύπριοι έχουν κάθε δικαίωμα στην Μεσόγειο», ενώ ο Αναπληρωτής Ύπατος Αρμοστής Ίαν Γουίτινγκ,  εξέφρασε την ανησυχία του για τις δραστηριότητες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου.
Υπενθυμίζεται πως η Άγκυρα, με παράνομη NAVTEX, στέλνει το ερευνητικό σκάφος Barbaros για έρευνες εντός της κυπριακής ΑΟΖ, αμφισβητώντας την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. 
Αντι-NAVTEX εξέδωσε η Λευκωσία, επιλέγοντας, παράλληλα, να κρατήσει χαμηλούς τόνους με στραμμένη την προσοχή στις κινήσεις Γκουτέρες. Άμεση ήταν η απάντηση, ωστόσο, στις τουρκικές προκλήσεις.
Συγκεκριμένα στην κυπριακή ΑΟΖ ανατολικά της Αγίας Νάπας και κοντά στο Οικόπεδο 3 της Κυπριακής ΑΟΖ στέλνει για έρευνες το σεισμογραφικό σκάφος Barbaros η Τουρκία
Η Τουρκία αιφνιδιαστικά την Παρασκευή εξέδωσε την Navtex 782/18 αναγγέλλοντας την διεξαγωγή σεισμικών ερευνών ανατολικά της Αμμόχωστου από το R/V BARBAROS HAYREDDİN PAŞA, που θα συνοδεύεται από τα βοηθητικά σκάφη M/V TANUX-1 και R/V APOLLO MOON για το διάστημα 27-30 Ιουλίου.
Οι συντεταγμένες που έδωσε η Τουρκία καλύπτουν την περιοχή όμως και εντός της κυπριακής ΑΟΖ η οποία είναι υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς φθάνει μέχρι και ανατολικά της Αγίας Νάπας.
Το σημείο αυτό είναι πολύ κοντά στο Οικόπεδο 3 της Κυπριακής ΑΟΖ στο οποίο με πειρατικό τρόπο η Τουρκία είχε εμποδίσει την πρόσβαση στο ιταλικό γεωτρύπανο το οποίο επρόκειτο να κάνει την πρώτη γεώτρηση για λογαριασμό της ιταλικής ΕΝΙ.
Στην περιοχή αυτή έχει πραγματοποιήσει εκτεταμένες σεισμικές έρευνες το Barbaros και εκτιμάται ότι είναι μια από τις περιοχές που θα επιλέξει η Τουρκία να πραγματοποιήσει παράνομες γεωτρήσεις εάν θελήσει τελικά να κλιμακώσει τις προκλήσεις 
Επισημαίνεται ότι αυτή η ενέργεια συνιστά παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Διεθνούς Δικαίου και των κανόνων ασφάλειας της ναυσιπλοΐας και συγχρόνως συνιστά ποινικό αδίκημα σύμφωνα με την νομοθεσία της Κύπρου.
Οι κυπριακές Αρχές με NAVTEX που εξέδωσαν (256/18) δηλώνουν ότι η τουρκική NAVTEX 782/18 εκδόθηκε από μη εξουσιοδοτημένο σταθμό και αφορά παράνομες επιχειρήσεις στην ΑΟΖ και στην υφαλοκρηπίδα της Δημοκρατίας της Κύπρου.
Φυσικά όλα αυτά ισχύουν στην πραγματικότητα εάν διαθέτεις και την στρατιωτική ισχύ για να τα επιβάλλεις. Τώρα όμως με την αιγυπτιακή απειλή αλλάζουν τα πράγματα ενώ και οι δηλώσεις του Ισραηλινού πρεσβευτή αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να υποστηρίξουν και οι Ισραηλινοί ακόμα και με στρατιωτικά μέσα την Κύπρο.
pronews