23.7.18

Σε διαδήλωση κατά της Τουρκίας εξελίχθηκε το πανθρακικό συλλαλητήριο για τη Μακεδονία


Πορεία στο τουρκικό Προξενείο


Θυροκολλήθηκε αίτημα για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, Μητρετώδη και Κούκλατζη .

Σε πορεία διαδήλωσης κατά της Τουρκίας εξελίχθηκε το πανθρακικό συλλαλητήριο που διοργανώθηκε την Κυριακή (22/7) για την Μακεδονία στην Κομοτηνή.
Οι διαδηλωτές, πολίτες που ήρθαν στην Κομοτηνή από τη Θράκη, την Ανατολική Μακεδονία αλλά και τη Θεσσαλονίκη, άρχισαν να συγκεντρώνονται από τις 8 το απόγευμα στην κεντρική πλατεία της πόλης όπου ομιλίες πραγματοποίησαν ο κ. Μιχάλης Κακουλίδης και ο διδάκτωρ κοινωνικών επιστημών κ. Θεοφάνης Μαλκίδης ενώ εκπρόσωπος της Μητρόπολης Μαρωνείας και Κομοτηνής ανέγνωσε το σχετικό ψήφισμα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.


«Μας έχουν συνηθίσει στο να αποδεχόμαστε καταστάσεις χωρίς να δίνουμε μάχη. Πίστεψαν ότι με την προδοτική συμφωνία που έκαναν με τα Σκόπια ότι κέρδισαν τον πόλεμο, αλλά απλά κέρδισαν μια μάχη. Οι μάχες που δίνουμε σε κάθε πόλη είναι μάχες χαρακωμάτων. Κάθε πόλη είναι στους δρόμους και στις πλατείες. Νικητής θα είναι αυτός που θα κερδίσει όλες τις μάχες. Είμαστε απέναντι σε αυτή τη συμφωνία, πιστεύουμε ότι εκφράζουμε την πλειοψηφία του ελληνικού λαού και πιστεύουμε ότι θα την ανατρέψουμε. Στην επόμενη συγκέντρωση όσα και να μας πούνε, όσο και να μας λασπολογήσουν τα φερέφωνα της κυβέρνησης, όσο και να μας χυδαιολογούν απέναντι τους βρίσκουν ένα τείχος εθνικό που μέρα με τη μέρα συσπειρώνεται απ’ όλους τους Έλληνες», σημείωσε ο Μιχάλης Κακουλίδης.
Μετά τις ομιλίες, οι συγκεντρωμένοι κατευθύνθηκαν μέσω των οδών Λ. Ηρώων και Χαρ. Τρικούπη προς το τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής, το οποίο περιφρουρούσαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, προκειμένου να διαδηλώσουν την αντίθεση τους ενάντια στην παρατεταμένη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, Μητρετώδη και Κούκλατζη.
Ύστερα από διαβουλεύσεις μεταξύ διαδηλωτών και Αστυνομίας, επετράπη σε τριμελή αντιπροσωπεία να θυροκολλήσει αίτημα σε ειδικό πίνακα που τοποθετήθηκε για το λόγο αυτό έξω από το τουρκικό Προξενείο.
Το αίτημα των διαδηλωτών:
«Ελευθερώστε τον Άγγελο Μητρετώδη και τον Δημήτριο Κούκλατζη.
Αναφορικά με τη σύλληψη την 1η Μαρτίου 2018 και τη συνεχιζόμενη κράτηση από τις τουρκικές αρχές των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, του Άγγελου Μητρετώδη και του Δημήτριου Κούκλατζη, επειδή το τουρκικό δικαστήριο αποφάσισε παρά τις συνεχείς αιτήσεις αποφυλάκισης να συνεχιστεί η κράτηση τους, επειδή οι δύο Έλληνες κρατούνται χωρίς να έχουν απαγγελθεί κατηγορίες εναντίον τους ώστε να γνωρίζουν γιατί κατηγορούνται, επειδή προηγούμενες παρόμοιες υποθέσεις τυχαίων διελεύσεων των συνόρων είτε από Έλληνες είτε από Τούρκους στρατιώτες διευθετούνταν στο παρελθόν επιτόπου στο επίπεδο των τοπικών στρατιωτικών αρχών των δύο πλευρών:
Ζητούμε από τις τουρκικές Αρχές να απελευθερώσουν τους δύο κρατούμενους Έλληνες και να τους επιστρέψουν στην Ελλάδα.
Ζητούμε από τον ΟΗΕ, το ΝΑΤΟ, το Συμβούλιο, την Επιτροπή, την Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης και όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ να δείξουν αλληλεγγύη στην Ελλάδα και να ζητήσουν την άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων σε οποιεσδήποτε επαφές ή επικοινωνίες, στο πνεύμα του Διεθνούς Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας.
Ζητούμε από τις τουρκικές Αρχές να ακολουθήσουν επιμελώς τις νομικές διαδικασίες και να σεβαστούν πλήρως, αυτό που τους αφορά, τα ανθρώπινα δικαιώματα που καθιερώνονται από το διεθνές δίκαιο, περιλαμβανομένης της σύμβασης της Γενεύης.
Ζητούμε από τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό, τη Βουλή των Ελλήνων, τα κόμματα και όλους τους φορείς και θεσμούς της Ελλάδας, να προωθήσουν το ψήφισμα στην Τουρκία για να απελευθερωθούν ο Άγγελος Μητρετώδης και ο Δημήτριος Κούκλατζης».




http://fonirodopis.gr/press