22.7.18

Φρεγάτες Belh@rra: Άλλη μια φορά αδιάβαστος ο Φώτης Κουβέλης…


Είναι πραγματικά εκπληκτικό το πώς είναι δυνατό αναπληρωτής υπουργός Άμυνας να παρουσιάζει τόσο μεγάλο έλλειμμα ενημέρωσης σε κρίσιμα θέματα του υπουργείου του, όπως αυτό της προμήθειας νέων πλοίων επιφανείας για το Πολεμικό Ναυτικό.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «REAL», όταν ρωτήθηκε για τις δυο φρεγάτες που συζητά η Ελλάδα να προμηθευτεί από τη Γαλλία (σ.σ. Belh@rra), έδωσε την ακόλουθη απάντηση, η οποία όπως θα εξηγήσουμε, έχει πολλές «τρύπες»:

«Η υπόθεση της απόκτησης από το Πολεμικό Ναυτικό νέων μονάδων αποτελεί ανάγκη, που είχε διαγνωστεί πριν από δέκα και πλέον χρόνια, ενώ η λύση που δόθηκε αποτυπώθηκε σε απόφαση του ΚΥΣΕΑ του 2009 προς την κατεύθυνση των σύγχρονων γαλλικών φρεγατών. Αυτή λοιπόν την απόφαση προσπαθούμε να υλοποιήσουμε και βρίσκονται σε εξέλιξη σχετικές συζητήσεις που αφορούν σε όλες τις πλευρές της υπόθεσης.»
Για στάσου βρε καλέ μας αναπληρωτή υπουργέ Άμυνας! Βρε καλέ μου άνθρωπε, δεν σου είπε κανείς ότι μετά το ΚΥΣΕΑ που αναφέρεσαι, όταν ανέβηκε στην εξουσία ο Γιώργος Παπανδρέου, συνεκλήθη το ΚΥΣΕΑ εκ νέου και ΑΚΥΡΩΣΕ όσες εξοπλιστικές συμβάσεις δεν είχαν συμβασιοποιηθεί; Σε όσες δεν είχαν υπογραφτεί συμβόλαια δηλαδή; Θέλετε να πάτε όλοι… μέσα;
Πάμε και σε ένα δεύτερο όμως. Είχε ονομαστική αναφορά η πρώτη απόφαση του ΚΥΣΕΑ στις άλλες φρεγάτες, τις FREMM ή όχι; Διότι αν είναι ονομαστική η αναφορά, πώς ακριβώς σκοπεύεις να ξεπεράσεις το πρόβλημα κυρ-Φώτη μου και να βαφτίσεις τις FREMM σε Belh@rra;
Εάν οι νεότερες Belh@rra είχαν σχεδιαστεί και είχαν μπει μπροστά για τη ναυπήγησή τους με σκοπό να αντικαταστήσουν τις FREMM, τότε θα είχε μια λογική να πούμε ότι δεν χρειάζεται καινούργια σύγκληση του ΚΥΣΕΑ. Δεν είναι όμως έτσι! Είναι δυο ξεχωριστά ναυτικά οπλικά συστήματα που θα υπηρετούν εκ του παραλλήλου.
Για ποιον λόγο το κάνουν όμως; Το έχουμε ξαναγράψει. Διότι ένα ΚΥΣΕΑ δεν συγκαλείται έτσι εύκολα. Υπάρχουν προϋποθέσεις. Παρουσιάζοντας την πολιτική τους ως εφαρμογή υπάρχουσας απόφασης του ΚΥΣΕΑ, θεωρούν πως γλιτώνουν τα προβλεπόμενα βήματα που οδηγούν στη σύγκληση του ανωτάτου οργάνου!
Διότι για να αγοράσεις ένα οπλικό σύστημα δεν είναι απλό θέμα! Πρέπει να αποδείξεις ότι ανταποκρίνεται στις ανάγκες προς κάλυψη όπως προκύπτουν από τα θεσμικά κείμενα που περιγράφουν τη φύση της απειλής που αντιμετωπίζει η χώρα, πρέπει να αποφασίσει και να αιτιολογήσει το ανώτατο συμβούλιο του αρμόδιου Κλάδου (εν προκειμένων το ΑΝΣ (Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο).
Η απόφαση αυτή θα πρέπει στη συνέχεια να περάσει από το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ), να πάρει τις υπογραφές του Α/ΓΕΕΘΑ και του υπουργού Εθνικής Άμυνας και να οδεύσει προς το ΚΥΣΕΑ όπου θα δοθεί το «πράσινο φως» για την υλοποίησή της.
Και βέβαια, εν κατακλείδι, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι εάν δεν αποφασιστεί η κατά βούληση επιστροφή των κερδών των ευρωπαϊκών χωρών από τα ελληνικά ομόλογα από τις χώρες, κάτι το οποίο θα κριθεί προσεχώς, να είμαστε σίγουροι ότι η συζήτηση είναι «κουβέντα καφενείου»…
defence-point