8.6.18

Ψυχρολουσία στην Αθήνα: Ο ESM ανέβαλε την εκταμίευση της δόσης του €1 δισ.

Ασφυκτική προθεσμία μέχρι τις 15 Ιουνίου για να μην χαθεί το ένα δισ. ευρώ - Ο ESM πάγωσε την εκταμίευση προς την Ελλάδα της υπολειπόμενης δόσης επειδή δεν έχουν αποπληρωθεί τα χρέη του δημοσίου προς τους ιδιώτες - Δεν «βλέπει» εμπλοκή το Μαξίμου - Για ανικανότητα μιλά η ΝΔ

Την άποψη των πιο υποψιασμένων ότι τα δύσκολα για την ελληνική οικονομία και τους Έλληνες πολίτες δεν έχουν περάσει επιβεβαιώνει η αιφνιδιαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας -ESM- να αναβάλει την προγραμματισμένη εκταμίευση της δόσης ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ προς την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του  ESM δεν υπάρχει επιβεβαίωση από τις ελληνικές αρχές ότι έχουν υλοποιηθεί πληρωμές για ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου προς ιδιώτες. «Αυτό είναι απαραίτητο προκειμένου να ληφθεί απόφαση για την εκταμίευση της υπολειπόμενης δόσης του ενός δισ. ευρώ» αναφέρεται από τον ESM.

Όπως επισημαίνεται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας -ESM- η διαθεσιμότητα για το υπολειπόμενο ένα δισεκατομμύριο ευρώ ισχύει μέχρι τις 15 Ιουνίου. Με απλά λόγια, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να έχει αποπληρώσει τα χρέη της προς ιδιώτες μέσα στα επόμενα 24ωρα, αν θέλει να μην χάσει την τελευταία υποδόση της οικονομικής βοήθειας.

Κατά πληροφορίες, το πρόβλημα με την εκταμίευση της δόσης έχει να κάνει με την αποπληρωμή χρεών του κράτους σε προμηθευτές νοσοκομείων. Κάποιες πηγές αναφέρουν -θέλοντας να υποβαθμίσουν το θέμα- ότι οι διοικήσεις των νοσοκομείων έλαβαν τα χρήματα από την κεντρική κυβέρνηση όμως δεν προχώρησαν σε εξόφληση των χρεών τους προς  τους ιδιώτες προμηθευτές. Για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, όπως προέκυψε από την απόαση να μην εκταμιευθεί το υπολειπόμενο ένα δισ. ευρώ, η «εκκρεμότητα» αυτή μόνο σαν τυπική δεν μπορεί να θεωρηθεί.

Εκπρόσωπος ESM: Η διαθεσιμότητα για το ένα δισ. ευρώ λήγει στις 15 Ιουνίου

• Σημειώθηκε πρόοδος από την ελληνική κυβέρνηση όσον αφορά την περαιτέρω μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
• Η πρόοδος στο σύστημα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, μία από τις προϋποθέσεις για την αποδέσμευση του εναπομένοντος ποσού του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ που προορίζεται για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, σύμφωνα με τους όρους της τέταρτης δόσης της χρηματικής συνδρομής ESM στην Ελλάδα, θεωρείται ικανοποιητική.
• Ωστόσο, εξακολουθεί να απαιτείται επιβεβαίωση από τις ελληνικές αρχές για την πλήρη εκτέλεση ορισμένων πληρωμών για την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών.
• Αυτό είναι απαραίτητο για να ληφθεί η απόφαση για την αποδέσμευση τoυ υπόλοιπου ενός δισεκατομμυρίου ευρώ. 
• Ως εκ τούτου, το Δ.Σ του ESM αποφάσισε σήμερα στο Παρίσι να αναβάλει την απόφασή του επί του θέματος.
• Το Δ. Σ του ESM είναι έτοιμο να συγκληθεί εκ νέου για το ζήτημα αυτό μέσω τηλεδιάσκεψης την επόμενη εβδομάδα από τη στιγμή που θα είναι διαθέσιμη η επιβεβαίωση.
• Η διαθεσιμότητα για το υπόλοιπο ενός δισεκατομμυρίου ευρώ λήγει στις 15 Ιουνίου.

Mαξίμου για εκταμίευση της δόσης: Κάποιοι βλέπουν εμπλοκή, ενώ δεν... υπάρχει 

Μπoρεί η είδηση για την «παύση» της δόσης από τον ESM να έσκασε σαν βόμβα την ίδια ημέρα που κατατίθεται το νομοσχέδιο, ωστόσο το Μέγαρο Μαξίμου σπεύδει να καθησυχάσει το εσωτερικό,  αφήνοντας παράλληλα αιχμές ότι κάποιοι βλέπουν εμπλοκή, ενώ δεν... υπάρχει. Κυβερνητικός αξιωματούχος σχολιάζει σχετικά ότι «η εκταμίευση της υποδόσης θα γίνει κανονικά στις 15 Ιουνίου» και συμπληρώνει «όσοι βιάζονται να ανακαλύψουν εμπλοκές, για μία ακόμη φορά θα σκοντάψουν».

ΝΔ: Ανίκανη η κυβέρνηση

Για αδιαφορία και ανικανότητα που προκαλεί καθυστέρηση στην εκταμίευση της υποδόσης του ενός δισ. ευρώ κατηγορεί την κυβέρνηση η Ν.Δ. με αφορμή την σχετική απόφαση του ESM.

Πηγές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζουν πως η κυβέρνηση τα πάει περίφημα με τους πλειστηριασμούς, δυσκολεύεται, όμως, να δώσει ρευστότητα στην πραγματική οικονομία, όπως επιβεβαιώνουν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που παραμένουν υψηλές.

«Η αδιαφορία και ανικανότητά της προκαλεί μια ακόμη καθυστέρηση στην εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ που θα έδινε ανάσα στον ιδιωτικό τομέα. Υπενθυμίζεται ότι η ΝΔ μόλις προ ολίγων ημερών είχε προειδοποιήσει με ανακοίνωσή της την κυβέρνηση για το πρόβλημα με τα ληξιπρόθεσμα χρέη» συμπληρώνουν οι πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
protothema