24.6.18

Η στέψη του Σουλτάνου...


Όπως αναμενόταν ο Ταγίπ Ερντογάν κέρδισε τις προεδρικές εκλογές από τον πρώτο γύρο με ένα ποσοστό της τάξης του 52% - 55% το οποίο θα γίνει γνωστό αργότερα μέσα στη νύχτα όταν ενσωματωθούν στο εκλογικό αποτέλεσμα όλες οι εκλογικές περιφέρειες. 


Στις 22.35 το βράδυ (ώρα Ελλάδος), μεταδόθηκε από τουρκικά τηλεοπτικά κανάλια ότι με καταμετρημένο το 95,1% των ψήφων ο Τ. Ερντογάν συγκεντρώνει ποσοστό 52,8%. Παράλληλα, το κόμμα του AKP κατορθώνει για πρώτη φορά να διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή αφού κερδίζει το 47% των ψήφων επιβεβαιώνοντας έτσι την απόλυτη κυριαρχία του συστήματος Ερντογάν σε όλο το πολιτικό σκηνικό. 

Το κόμμα κερδίζει 300 έδρες στη Βουλή, ενώ μαζί με τους συμμάχους του εθνικιστές του MHP φθάνουν τις 354 σε σύνολο 600 εδρών. 

Μιλώντας σε υποστηρικτές του στην Κωνσταντινούπολη, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως «ο τουρκικός λαός μου έδωσε την εντολή».

«Ο λαός συμμετείχε με μεγάλο ποσοστό σε αυτές τις εκλογές και με έκανε πολύ περήφανο. Έδωσε ένα μάθημα δημοκρατίας», ανέφερε ο πρόεδρος Ερντογάν. 

«Τα ανεπίσημα αποτελέσματα των εκλογών είναι σαφή. Σύμφωνα μ' αυτά, ο λαός μου εμπιστεύτηκε την ευθύνη του προέδρου της Δημοκρατίας», είπε. Διαβεβαίωσε επίσης ότι οι Τούρκοι ψηφοφόροι έδωσαν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία στο Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και τους συμμάχους του.

«Ελπίζω ότι κανείς δεν θα πλήξει τη δημοκρατία ρίχνοντας σκιές στις εκλογές και τα αποτελέσματα για να κρύψει την αποτυχία του», πρόσθεσε. «Είναι η ώρα να επικεντρωθούμε στο μέλλον της χώρας μας, αφήνοντας πίσω μας τις εντάσεις της προεκλογικής περιόδου», τόνισε.

Ο Ερντογάν υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα να βελτιώνει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του λαού και δεσμεύτηκε ότι δεν υπάρξει καμία οπισθοχώρηση «από την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην τουρκική οικονομία και τη δημοκρατία».

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε επίσης ότι θα συνεχίσει τον αγώνα του εναντίον «εκείνων που μας απειλούν μέσω τρομοκρατικών οργανώσεων» και ότι θα λάβει μέτρα για να αυξήσει την αξιοπιστία του δικαστικού συστήματος.

Απ΄ την άλλη, η αξιωματική αντιπολίτευση δεν κατάφερε να πείσει αποδεικνύοντας την ενδογενή αδυναμία της να αποκτήσει πολιτική ταυτότητα και έναν διακριτό πολιτικό λόγο. Όμως όλα έδειχναν νωρίς το βράδυ της Κυριακής πως το κουρδικό κόμμα HDP του οποίου ο ηγέτης Ντεμιρτάς βρίσκεται στη φυλακή της Αδριανούπολης κατάφερνε να εισέλθει στη Βουλή ξεπερνώντας το όριο-κόφτη του 10%. Στις 21.15 το κουρδικό κόμμα άγγιζε το 10,6% και κέρδιζε 64 έδρες στη Βουλή. 



Ο Ταγίπ Ερντογάν είχε προγραμματίσει να εορτάσει τα επινίκια μιλώντας από το μπαλκόνι του προεδρικού του γραφείου στα Σερατειά της Κωνσταντινούπολης. Όπως φαίνεται όλα γίνονται σύμφωνα με το πρόγραμμα και με τις προβλέψεις. 



Οι εκλογές αυτές διενεργήθηκαν σε καθεστώς εκτάκτου ανάγκης με μία σειρά από νόμους και διατάγματα τα οποία εφαρμόστηκαν μετά το πραξικόπημα του 2016 και που συνεπάγονται την καταστολή βασικών ελευθεριών. Παράλληλα, οι εκλογές αυτές διεξήχθησαν σε ένα σκηνικό όπου σχεδόν η απόλυτη πλειοψηφία των ΜΜΕ ελέγχεται από επιχειρηματίες που πρόσκεινται στον Ταγίπ Ερντογάν και οι οποίοι έκαναν τα πάντα ώστε να μην ακουστεί και να μην διαχυθεί ο πολιτικός λόγος των αντιπάλων του. Όπως ήταν επίσης φυσικό και αναμενόμενο ο Ταγίπ Ερντογάν επικράτησε κατά κράτος στην τουρκική επαρχία αλλά κατάφερε να κερδίσει έδαφος και στην Κωνσταντινούπολη και στην Άγκυρα εκπλήσσοντας ορισμένους παρατηρητές. Βεβαίως απόλεσε τη Σμύρνη αλλά και αυτό ήταν αναμενόμενο. 



Αναμένονται τώρα οι πρώτες κινήσεις του νικητή αν και οι διπλωματικοί παρατηρητές στην Άγκυρα δεν περιμένουν εκπλήξεις. Ο Ταγίπ Ερντογάν είναι υποχρεωμένος να λάβει άμεσα μέτρα για την εξυγίανση της οικονομίας της Τουρκίας, πολλά από τα οποία, όπως εξηγούν οι ειδικοί αλλά και οι μεγάλοι χρηματοπιστωτικοί οίκοι, θα είναι επώδυνα για τη μάζα των ψηφοφόρων που τον επέλεξε. Αναμένεται επίσης να ακολουθήσει την ίδια επιθετική πολιτική έναντι των Κούρδων τόσο στη Συρία όσο και στο Ιράκ καθώς και εντός τουρκικού εδάφους. Οι διπλωματικοί και στρατιωτικοί παρατηρητές στην Τουρκία αναμένουν πως η επιθετική ρητορική του Ταγίπ Ερντογάν έναντι των γειτόνων θα συνεχιστεί, ενδεχομένως δε και να ενισχυθεί, καθώς και πως οι απειλές για συστηματική παρουσία της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο θα γίνουν πραγματικότητα. 

Όμως με δεδομένα τα σοβαρά ζητήματα που προκύπτουν από την κατάσταση στην Εγγύς και Μέση Ανατολή καθώς και στο προσφυγικό ζήτημα προκύπτει πως τόσο η Ευρώπη όσο και οι ΗΠΑ παρά τις εμφανείς και δεδηλωμένες διαφορές τους με την Τουρκία με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο είναι
 υποχρεωμένες να συνεργαστούν μαζί της τουλάχιστον σε κάποια ζητήματα. Ιδιαιτέρως όσον αφορά στο προσφυγικό η Ευρώπη και ιδιαίτερα η Γερμανία και ακόμη περισσότερο προσωπικά η Άγκελα Μέρκελ υποχρεούται από τις υφιστάμενες καταστάσεις να «κανακέψουν» την Τουρκία ώστε να μην ανοίξει την στρόφιγγα φυγής προσφύγων και μεταναστών από το έδαφός της. 

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα παρακολουθήσουν οι διπλωματικοί και στρατιωτικοί παρατηρητές στην Άγκυρα τις σχέσεις Τουρκίας - Ισραήλ σε μία περίοδο όπου τα πράγματα οδεύουν σε μία σχεδόν προδιαγεγραμμένη σύγκρουση του Ισραήλ με το Ιράν. 

Όσον αφορά την συμπεριφορά της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας οι ίδιοι διπλωματικοί κύκλοι στην Άγκυρα δεν εκφράζουν ιδιαίτερη αισιοδοξία. 

zougla.gr