1.6.18

Ισπανία: Τέλος ο Ραχόι, νέος πρωθυπουργός ο Σάντσεθ


Με 180 ψήφους υπερ και 169 κατά υπερψηφίστηκε το μεσημέρι της Παρασκευής η πρόταση μομφής κατά του απερχόμενου πλέον πρωθυπουργού της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι.

Το αποτέλεσμα αυτό σημαίνει ότι τη θέση του καταλαμβάνει άμεσα ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος ήταν και αυτός που υπέβαλε τη σχετική πρόταση μομφής κατά του Ραχόι.Η αποπομπή Ραχόι προήλθε μετά την απόφαση του κόμματος των Βάσκων να στηρίξει την πρόταση Σάντσεθ εξασφαλίζοντάς του έτσι την απαραίτητη πλειοψηφία των 176 και πλέον βουλευτών. Μέχρι την ανακοίνωση των Βάσκων ο ηγέτης των Σοσιαλιστών  είχε 175 (98 Σοσιαλιστών, αλλά και των βουλευτών του Podemos, της Ενωμένης Αριστεράς, των αυτονομιστών της Καταλωνίας και μικρότερων, τοπικών κομμάτων).

Το αποτέλεσμα είχε εξάλλου αποδεχθεί και ο ίδιος ο Ραχόι όταν στη σύντομη ομιλία του πριν την έναρξη της ψηφοφορίας είχε πει: «Μπορούμε να υποθέσουμε πως η πρόταση μομφής θα υπερψηφιστεί. Κατά συνέπεια ο Πέδρο Σάντσεθ θα γίνει ο νέος πρόεδρος της κυβέρνησης».

«Είναι τιμή μου να αφήνω την Ισπανία σε καλύτερη κατάσταση από αυτή που την παρέλαβα. Ευχαριστώ όλους τους Ισπανούς και σας εύχομαι καλή τύχη» πρόσθεσε ο κ. Ραχόι.

Μετά την εξέλιξη αυτή ο Ραχόi γίνεται ο πρώτος Ισπανός πρωθυπουργός που χάνει διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης από το 1975 και τη μετάβαση της Ισπανίας σε δημοκρατία μετά το θάνατο του δικτάτορα Φράνκο.

Ποιος είναι ο νέος πρωθυπουργός της Ισπανίας

Ο Πέδρο Σάντσεθ,ο ηγέτης του αρχαιότερου κόμματος της Ισπανίας (ιδρύθηκε το 1879), αναλαμβάνει τα ηνία της τέταρτης μεγαλύτερης οικονομίας στην Ευρωζώνη. Κατάφερε να εκτοπίσει τον ηγέτη του Λαικού Κόμματος από την πρωθυπουργία της ιβηρικής χώρας κλέβοντάς του δύο βασικούς του συμμάχους: τους Βάσκους και τους Ciudadanos.

Ο 46χρονος Σάντσεθ δηλώνει μεταρρυθμιστής, εχθρός της λιτότητας α λα γερμανικά και υπέρμαχος ενός σοσιαλισμού που δεν θα υποκύψει στον λαϊκισμό.

Έτεινε χείρα φιλίας στα εναλλακτικά αριστερά σχήματα και τελικά τα κατάφερε. «Έσκαψε το λάκκο» στο Ραχόι αφού πήρε με το μέρος του αυτά τα κόμματα που άλλοτε τον είχαν στηρίξει.

Όσοι τον γνωρίζουν μιλούν για έναν πολιτικό ιδιαίτερα φιλόδοξο που δεν το βάζει εύκολα κάτω. Γέννημα-θρέμμα και βουλευτής Μαδρίτης από το 2009, ο Σάντσεθ ήταν καθηγητής Οικονομικών στο πανεπιστήμιο. Έχει εργαστεί για την Ευρωβουλή και για τον ΟΗΕ στη Βοσνία. Μένει σε δυάρι και οδηγεί ένα παλιό Peugeot 407. Προς μεγάλη απογοήτευση των θαυμαστριών του, είναι παντρεμένος, με δύο κόρες.

Ο Σάντσεθ είναι ωραίος, φιλόδοξος αν και προτού αναλάβει τα ηνία των κόμματός του ήταν σχεδόν άγνωστος.

Για το γυναικείο φύλο, ο νέος πρωθυπουργός θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ηθοποιός. Δεν είναι περίεργο που στην πρώτη του συνέντευξη μετά την εκλογή του στην ηγεσία του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE),το 2014, ο Σάντσεθ είχε δηλώσει: «Δεν μπαίνω στην πολιτική για να κάνω τον ωραίο. Μπαίνω για να υπερασπιστώ τις ιδέες του σοσιαλισμού που είναι αναγκαίες για να βγει η χώρα από την κρίση».
protothema