22.6.18

Ματέο Σαλβίνι προς Βερολίνο για μεταναστευτικό: «Κουμάντο στην χώρα μας κάνουμε εμείς» - Τι θα πράξει η Ελλάδα;

Μήνυμα προς το Βερολίνο και στην Γερμανίδα καγκελάριο Α.Μέρκελ για το «ποιος κάνει πλέον κουμάντο στην Ιταλία» έστειλε η ιταλική κυβέρνηση δια στόματος του Ιταλού πουργού Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι ο οποίος δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην δημόσια τηλεόραση της Rai :

«Η εποχή κατά την οποία το Βερολίνο και το Παρίσι αποφάσιζαν τα πάντα, έχει τελειώσει. Αυτό αφορά τους μετανάστες, τον τουρισμό αλλά και την αλιεία».
Η Ιταλία ζητά ουσιαστικές αποφάσεις από την έκτακτη Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Κυριακής για το προσφυγικό. Διαφορετικά η ιταλική κυβέρνηση θα ασκήσει ακόμη και βέτο όπως αναφέρει η ελληνική έκδοση της DW
Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε είναι δύσκολο να μην βρεθεί τελικά στις Βρυξέλλες την ερχόμενη Κυριακή για την ειδική Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό, αν και βέβαια δεν έχουν ληφθεί ακόμη επίσημες αποφάσεις.
Η νέα κυβέρνηση της Ρώμης όμως ζητά από τις Βρυξέλλες μια σαφή αλλαγή πορείας. Με δυο κύρια σημεία: την πραγματική τροποποίηση του Κανονισμού του Δουβλίνου και την προστασία των θαλάσσιων συνόρων της ΕΕ.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Κοριέρε Ντέλα Σέρα, η  Ρώμη δεν δέχεται το ότι η Γερμανία και η Γαλλία έχουν ήδη καθορίσει το προσχέδιο της συνόδου. Και ο Κόντε δεν θέλει να εγκριθεί η αρχή βάσει της οποίας χώρες της ΕΕ μπορούν να στέλνουν πίσω στην Ιταλία μετανάστες και πρόσφυγες.
Αυτό σημαίνει ότι αυτά που ήξεραν στο Βερολίνο καλύτερα να τα ξεχάσουν καθώς οι Ιταλοί δεν θα τα αποδεχθούν
Ο  Ματέο Σαλβίνι επιθμεί ειδικότερα να ενισχυθούν τα νότια σύνορα της ΕΕς με πλοία όλων των χωρών μελών. «Δεν έχουμε αντίρρηση στο να δοθούν χρήματα στην Τουρκία, αλλά υπάρχουν και τα δικά μας σύνορα, δεν είμαστε χαζοί», τονίζει ο γραμματέας της Λέγκα.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τα τελευταία γκάλοπ, το 70,1% των Iταλών εγκρίνει την πολιτική της νέας κυβέρνησης για το μεταναστευτικό και το προσφυγικό. Ενώ η Λέγκα και τα Πέντε Αστέρια, στις εκλογές της 4ης Μαρτίου, δεν είχαν ξεπεράσει το 50% των ψήφων.
Πολλοί αναλυτές, βέβαια,  πιστεύουν ότι η Ιταλία, στο τέλος,  θα πρέπει να διαλέξει: ή θα επιμείνει, δηλαδή,  στην αλλαγή του κανονισμού του Δουβλίνου, ή στην προστασία των θαλάσσιων συνόρων. Διότι είναι δύσκολο θα πετύχει και τα δυο
Το ζήτημα αφορά άμεσα και την Ελλάδα καθώς στην Ειδική Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών για την Πολιτική Ασύλου την Κυριακή, πρέπει να εγκριθούν αυστηρότεροι κανόνες για τους αιτούντες άσυλο, οι οποίοι κινούνται μεταξύ των κρατών της ΕΕ, σύμφωνα με το προσχέδιο της τελικής δήλωσης που έχει στη διάθεσή της η γερμανική εφημερίδα FAZ.
Οι αιτούντες άσυλο θα πρέπει να υποχρεωθούν να παραμείνουν στη χώρα της ΕΕ στην οποία υποβάλλουν την αίτησή τους.
Σύμφωνα με το προσχέδιο στη μίνι σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες την Κυριακή οι συμμετέχοντες θα συζητήσουν σειρά μέτρων για την πρόληψη της διακίνησης των αιτούντων άσυλο μεταξύ των χωρών μελών «Δεν υπάρχει δικαίωμα ελεύθερης επιλογής του κράτους μέλους στο οποίο ζητείται άσυλο» αναφέρει το σχέδιο. «Βλέπουμε μεγάλη ανάγκη για σημαντική μείωση των δευτερογενών κινήσεων».
Επιπλέον οι Γερμανοί θέλουν όσοι ήδη έχουν αιτηθεί και λάβει άσυλο και έχουν φτάσει στη Γερμανία να επιστραφούν στην χώρα εισόδου στην Ε.Ε. Δηλαδή εάν ένας πρόσφυγας έχει εισέλθει στην Ελλάδα ή την Ιταλία και έχει λάβει άσυλο και στη συνέχεια έχει μεταβεί στη Γερμανία να μπορεί η Γερμανία να τον επιστρέψει με συνοπτικές διαδικασίες πίσω στην χώρα όπου έλαβε άσυλο!
Συνεπώς θα καταστρατηγηθεί ο κανόνας που επιτρέπει σε ένα άτομο που έχει πάρει άσυλο να μετακινείται ελεύθερα εντός της ΕΕ. Τώρα επειδή η Ιταλία έχει πλέον άλλο είδος κυβέρνησης που δεν τα «πολυσηκώνει» αυτά, είναι σαφές προς ποια χώρα θα απευθυνθούν οι Γερμανοί «για να καθαρίσει την μπουγάδα». Ποια άλλη; Φυσικά η Ελλάδα.
pronews