25.6.18

Καμμένος σε Στόλτενμπεργκ και ΕΕ: «Τι θα γίνει; 117 μέρες κρατάνε ομήρους τους στρατιώτες μας!»


Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε σύνθεση Υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών, συμμετείχε τη Δευτέρα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, στο Λουξεμβούργο.
Εξετάστηκε η πρόοδος που έχει σημειωθεί σε θέματα ασφάλειας και άμυνας, ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 28-29 Ιουνίου.

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση με τρίτα μη κράτη μέλη στα προγράμματα στρατιωτικής συνεργασίας δεν μπορεί να συμπεριλάβει κράτη που δεν αναγνωρίζουν την ολότητα των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο πλαίσιο συνεργασίας των δύο οργανισμών (ΕΕ-ΝΑΤΟ) να μην αποκλείεται η συμμετοχή κρατών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα νατοϊκά δρώμενα» τόνισε ο κ. Καμμένος.
Κατά τη συζήτηση στο Συμβούλιο, με τη συμμετοχή του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο κ. Καμμένος επανέλαβε ότι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί συνεχίζουν να κρατούνται όμηροι για 117 ημέρες χωρίς απαγγελία κατηγοριών.
Τόνισε ότι επιθετικές συμπεριφορές στην ανατολική Μεσόγειο απειλούν την ευρωπαϊκή σταθερότητα και ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ να προχωρήσουν κατά αρμοδιότητα στις κατάλληλες ενέργειες.
Όπως ανέφερε, η επιχείρηση του ΝΑΤΟ SNMG-2 στο Αιγαίο, όχι μόνο θα πρέπει να συνεχιστεί, αλλά να επεκταθεί η δραστηριότητά της και στην ανατολική Μεσόγειο, για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος.
Επίσης, ζήτησε να μετατραπεί στην πράξη η Frontex σε συνοριοφυλακή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να αναλάβει όχι μόνο την αποτροπή, αλλά και την επιστροφή των μεταναστών.
tribune