31.5.18

Στη “φωλιά” των MQ-9 Καμμένος και Αμερικανός πρέσβης…


Στη Λάρισα σήμερα ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος, μαζί με τον Αμερικανό πρέσβη Τζ.Πάϊατ και τους Αρχηγούς ΓΕΕΘΑ και ΓΕΑ. Σκοπός της επίσκεψης να σταλεί ξανά το μήνυμα της εξαιρετικής ελληνοαμερικανικής συνεργασίας, ειδικά στον τομέα της Άμυνας.
Από τη Λάρισα εδώ και κάποιες εβδομάδες απογειώνονται για επιχειρησιακές πτήσεις τα αμερικανικά UAV’s MQ-9.

Η ελληνοαμερικανική συνεργασία είναι πράγματι εξαιρετική. Αλλά μέχρι στιγμής έχει αποδειχτεί επικερδής περισσότερο για τους Αμερικανούς. Δεν αναφερόμαστε στα επιχειρηματικά κέρδη των αμερικανικών εταιρειών που υπέγραψαν ακριβά συμβόλαια εκσυγχρονισμών. Πολύ σημαντικά για τις ΗΠΑ αλλά δεν είναι τα μόνα κέρδη.
Οι Αμερικανοί έχουν βρει επί ελληνικού εδάφους σταθερά “πατήματα”. Δεν έχουν μόνο την έτσι κι αλλιώς πολύτιμη Σούδα. Μια σειρά στρατιωτικών εγκαταστάσεων είναι στην διάθεσή τους κι αυτό τους είναι εξαιρετικά χρήσιμο στην προσπάθειά τους να “συνεφέρουν” τον Ερντογάν και να τον κάνουν πιο συνεργάσιμο. Επί της ουσίας δηλαδή οι διευκολύνσεις που τους παρέχουμε χρησιμοποιούνται και ως διαπραγματευτικό τους χαρτί έναντι του “άτακτου” Ερντογάν. Μην γελιόμαστε…Οι ΗΠΑ δεν θέλουν να εγκαταλείψουν την Τουρκία. Ας το ΄χουμε αυτό στο μυαλό μας…
Όπως θα πρέπει να ΄χουμε στο μυαλό μας ότι απ΄ αυτή την εξαιρετική συνεργασία πρέπει κι εμείς να κερδίσουμε. Όχι μόνο σε επίπεδο λεκτικών διαβεβαιώσεων για την ασφάλειά μας. Δεν είναι αυτό που χρειαζόμαστε. Πραγματική βοήθεια χρειαζόμαστε στην Άμυνα και από τις ΗΠΑ ακόμη δεν την έχουμε πάρει. Αντιθέτως μέχρι στιγμής εμείς είμαστε οι …αιμοδότες.
militaire