1.5.18

Πραξικόπημα αλά Ερντογάν! Έστειλε το στρατό να… πείσει τον Γκιουλ να μην είναι υποψήφιος

Την αποκάλυψη για την «περίεργη», τουλάχιστον, επίσκεψη που φέρεται να δέχτηκε ο πρώην πρόεδρος φέρνει στο φως η εφημερίδα Hürriyet. Ο Αμπντουλάχ Γκιούλ θεωρούνταν ο καταλληλότερος για να είναι ο υποψήφιος όλης της αντιπολίτευσης στις επικείμενες εκλογές της 24ης Ιουνίου στην Τουρκία. Ο μοναδικός υποψήφιος της αντιπολίτευσης κόντρα στον Ερντογάν.
Οι φήμες περί υποψηφιότητάς του «φούντωσαν» όταν στις 22 Απριλίου εμφανίστηκε δίπλα στον ηγέτη του Κόμματος Ευτυχίας (SP), Τεμέλ Καραμολάογλου.
Μετά από ημέρες διαβουλεύσεων και φημών, το περασμένο Σάββατο (28.04.2018) ο πρώην πρόεδρος της Τουρκίας, ο άνθρωπος που ίδρυσε το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης μαζί με τον Ερντογάν, ανακοίνωσε ότι δεν θα «κατέβει» στις εκλογές.
Τι έγινε όμως για να φτάσει ως την απόφαση αυτή; Ο ίδιος υποστήριξε ότι η υποψηφιότητά του δεν συγκέντρωσε τη στήριξη όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Φαίνεται όμως ότι κάτι ξέχασε να πει για το παρασκήνιο πίσω από την εξέλιξη.

Ο Ερντογάν έστειλε τα… γεράκια του στον Γκιούλ

Η αποκάλυψη έρχεται μέσα από δημοσίευμα της εφημερίδας Hürriyet και μετά από καταγγελίες της αντιπολίτευσης. Πριν ανακοινώσει την απόφασή του, ο Αμπντουλάχ Γκιούλ δέχτηκε μια επίσκεψη. Διαφορετική από άλλες. Μια επίσκεψη από τον αρχηγό του γενικού επιτελείου στρατού, Χουλουσί Ακάρκαι τον εκπρόσωπο της προεδρίας, Ιμπραΐμ Καλίν.
Οι δυο άνδρες (πολύ κοντά στον Ερντογάν και οι δυο) ήταν να "πείσουν" τον Γκιούλ να μη θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές. Ήδη, η αντιπολίτευση μιλά για επέμβαση του στρατού στα πολιτικά πράγματα της Τουρκίας. Για πραξικόπημα, δηλαδή. Ένα πραξικόπημα αλά Ερντογάν.
Η επίσκεψη των Ακάρ και Καλίν στον Γκιούλ αποκαλύφθηκε από τουρκικό ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο μέσω διαδικτύου. Όμως το κείμενο διαγράφτηκε την 26η Απριλίου. Ο αρθρογράφος της Hürriyet Ντενίζ Ζεϊρέκ αναφέρθηκε υπαινικτικά στην επίμαχη επίσκεψη στις 27 Απριλίου, χωρίς να αναφερθεί σε ονόματα. Γκιούλ Τουρκία Ερντογάν εκλογές

Οργή από την αντιπολίτευση

Φυσικά, η πληροφορία για τη συνάντησης και τις πιέσεις στον Γκιούλ υιοθετήθηκε από την αντιπολίτευση. Που δεν δίστασε να κάνει λόγο για πραξικοπηματική ενέργεια, για μια προσπάθεια να σχεδιαστούν οι πολιτικές εξελίξεις από τα χέρια του στρατού. «Με αυτή την επίσκεψη, το πολιτικό πραξικόπημα της 20ής Ιουλίου (*) φόρεσε (στρατιωτική) στολή», τόνισε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), ο Μπουλέντ Τεζτζάν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου τη Δευτέρα (30.04.2018).
Για τον Τεζτζάν, οι φήμες δεν έχουν επιβεβαιωθεί, ούτε έχουν διαψευστεί, ούτε έχουν καλυφθεί από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης «όσο θα έπρεπε». «Πρόκειται για μια κατάσταση που απαιτεί να δοθεί μια εξήγηση. Δεν διερχόμαστε μια χρονική περίοδο που θα σήμαινε ότι αυτή ήταν μια επίσκεψη αβροφροσύνης. Πρόκειται καθαρά για μια απόπειρα νέας στρατιωτικής επιτροπείας», κατήγγειλε ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Φωτογραφία αρχείου EPA

«Ο στρατός δεν μπορεί να εργαλειοποιείται»

Ο Αϊτούν Τσιράι, κορυφαίο στέλεχος του Καλού Κόμματος (İYİ) της Μεράλ Ακσενέρ επίσης μίλησε για τη φημολογούμενη επίσκεψη. «Ισοδυναμεί με επέμβαση στις εκλογές και στο πολιτικό σύστημα και αποτελεί απειλή για τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές της 24ης Ιουνίου», ανέφερε ανακοίνωση που εξέδωσε το Καλό Κόμμα.
«Καταδικάζουμε την επέμβαση στην (σ.σ. πιθανή) υποψηφιότητα του Γκιούλ και τα όποια κόμματα θα μπορούσαν να τον υποστηρίξουν ως μια επέμβαση στη δημοκρατική διαδικασία», προστέθηκε στην ανακοίνωση.
Το κόμμα της Μεράλ Ακσενέρ συμπλήρωσε ότι «σκοπός» της επίσκεψης αυτής ήταν «να εκφοβιστούν όλα τα άλλα κόμματα που θα συμμετάσχουν στις εκλογές». Διεμήνυσε, όμως, ότι «σε αυτή την εποχή, τίποτα δεν μένει μυστικό». Επέκρινε επίσης το AKP ότι αποπειράται να επέμβει και να διαμορφώσει τα πολιτικά πράγματα «εργαλειοποιώντας» τον τουρκικό στρατό. «Δεν μπορεί κανένας να καταχράται τον τουρκικό στρατό με το σκεπτικό ότι όλα είναι θεμιτά για να παραμείνει στην εξουσία», κατέληξε η ανακοίνωση του αντιπολιτευόμενου κόμματος.
(*) Με το σχόλιο αυτό, ο Τεζτζάν παρέπεμπε στην κατηγορία του ηγέτη του CHP, του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, εναντίον του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, ότι υπονόμευσε την εξουσία της τουρκικής εθνοσυνέλευσης. Για τον Κιλιτσντάρογλου, το κυβερνών κόμμα είχε διαπράξει ένα «πολιτικό πραξικόπημα» την 20ή Ιουλίου 2016, όταν είχε κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, newsit