30.4.18

Ν.Κοτζιάς: «Η αιχμαλωσία των δύο Ελλήνων στρατιωτικών μπορεί να ήταν προσχεδιασμένη από την Άγκυρα»

Για πρώτη φορά κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος της άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο η αιχμαλωσία των Ελλήνων στρατιωτικών να ήταν προσχεδιασμένη από την τουρκική πλευρά.

Αυτό ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε τηλεοπτική του συνέντευξη. Ακόμη ο Ν.Κοτζιάς αναφέρθηκε σε δύο συμβάντα όπου παραλίγο να ξεπεραστούν οι «κόκκινες γραμμές» με την Τουρκία, αφήνοντας να εννοηθεί ότι εάν γινόταν κάτι τέτοιο οι επιπτώσεις θα ήταν απρόβλεπτες.
Ο υπουργός Εξωτερικών- στη συνέντευξή του στην εκπομπή «Ιστορίες» του ΣΚΑΪ με τον Αλέξη Παπαχελά που θα μεταδοθεί μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης- άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να έπεσαν σε παγίδα οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί που κρατούνται στις φυλακές Αδριανούπολης.
«Δεν είμαι σε θέση να σας πω αν έπεσαν σε παγίδα ή ήταν κάτι τα προσχεδιασμένο», απάντησε σε σχετική ερώτηση, ο υπουργός Εξωτερικών γα να συνεχίσει:
«Ο τρόπος όμως της συμπεριφοράς τους δείχνει αλλαγή αντίληψης. Δεν είναι η Τουρκία που παλαιότερα ανταλλάσσαμε  -εγώ έχω ένα ολόκληρο αρχείο πάνω στο γραφείο μου- τους στρατιώτες  που έμπαιναν  και συλλαμβάνονταν. Τους χρησιμοποιεί αυτή τη στιγμή με διαφορετικό τρόπο. Εγώ απέφυγα να μιλήσω όλο τον πρώτο καιρό για το ζήτημα διότι η δικιά μου μελέτη ήταν ότι έρχεται κάποια στιγμή που οι Τούρκοι αλλάζουν τη συμπεριφορά τους και αυτή ήταν αυτή η περίπτωση», πρόσθεσε.
«Φτάσαμε σε μια δύο περιπτώσεις κοντά στο να ξεπεραστούν οι κόκκινες γραμμές με την Τουρκία», ανέφερε ακόμη.
Μία από αυτές τις περιπτώσεις ήταν «η πρόκληση που έγινε στα Ίμια με τον εμβολισμό σκάφους». «Αυτός ο εμβολισμός, αν δεν υπήρχε ηρεμία και ψυχραιμία από την ελληνική πλευρά ουδείς ξέρει πού θα οδηγούσε»επισήμανε ο υπουργός
pronews