13.4.18

Ερώτηση Βόζεμπεργκ στην ΕΕ για την αύξηση των προσφύγων

Θα πρέπει να επιλέξει η κυβέρνηση: Ή μαζικές απελάσεις προς πάσα κατεύθυνση ή κυβέρνηση Χρυσής Αυγής. Η μετατροπή της Ελλάδος σε καταφύγιο εκατομμυρίων ισλαμιστών - προσφύγων, μεταναστών ή ό,τι άλλο- ΔΕΝ θα γίνει ανεκτή από τον Ελληνικό λαό. ΑΛΕΞ

Εντονη ανησυχία για την αύξηση των προσφυγικών ροών στα ελληνικά νησιά εξέφρασε η Ελίζα Βόζεμπεργκ- Βρυωνίδη με ερώτησή της στην ΕΕ.

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής επισήμανε ότι μετά τη σύνοδο της ΕΕ με την Τουρκία στη Βάρνα της Βουλγαρίας έχει παρατηρηθεί έντονη κινητικότητα προσφυγικών πληθυσμών από τα παράλια της γειτονικής χώρας στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου.
Ο δε κίνδυνος γίνεται ακόμη μεγαλύτερος σε περίπτωση εκτοπισμού πληθυσμών από τη Συρία εξαιτίας της παρατεταμένης βίας σε βάρος των αμάχων.

Αξιολόγηση της κατάστασης και ενίσχυση ανθρώπινου δυναμικού

Η κ. Βόζεμπεργκ κάλεσε την Κομισιόν να προχωρήσει σε μία αξιολόγηση της εν λόγω κατάστασης, αλλά παράλληλα να εξετάσει και το ενδεχόμενο ενίσχυσης του οργανισμού ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής – ακτοφυλακής με ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή.
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης είναι το εξής:
«Το τελευταίο διάστημα και ειδικά μετά την Ευρωτουρκική Σύνοδο στη Βάρνα παρατηρούνται ανησυχητικά αυξημένες μεταναστευτικές ροές από τα τουρκικά παράλια προς τα ελληνικά νησιά. Περίπου 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν στα νησιά του Βορείου Αιγαίου το φετινό Μάρτιο, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός το 2017 ανερχόταν σε 1.400 άτομα. Ακολούθως, τις πρώτες δέκα ημέρες του Απριλίου οι αφίξεις υπερβαίνουν ήδη τις 1.100. Συνολικά, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2018 καταγράφεται αύξηση 33% των μεταναστών στην Ελλάδα.
Η νέα αυτή μεταναστευτική πίεση, πέραν του ότι δεν είναι διαχειρίσιμη στα υπερπλήρη κέντρα υποδοχής των ελληνικών νησιών, ευνοεί παράλληλα την έξαρση της εγκληματικής δράσης των δουλεμπόρων στην Τουρκία, που επιλέγουν συνειδητά να στέλνουν ανθρώπους στα ασφυκτικά γεμάτα από προσφυγικούς πληθυσμούς ελληνικά νησιά του Βορείου Αιγαίου.
Επιπλέον, η Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε. για τους πρόσφυγες κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για κατακόρυφη αύξηση του αριθμού των εκτοπισμένων από αρκετές περιοχές της Συρίας, όπου μαίνεται η βία σε βάρος αμάχων, γεγονός που θα επιβαρύνει μια ήδη απελπιστική ανθρωπιστική κατάσταση.
Σε αυτό το πλαίσιο, ερωτάται η Επιτροπή:
– Πώς αξιολογεί τη νέα κατάσταση, δεδομένου ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν απείλησε πρόσφατα να χρησιμοποιήσει τους πρόσφυγες ως μέσο άσκησης πιέσεων;
– Τί επιπλέον μέτρα προτίθεται να λάβει για να ενισχύσει την ασφάλεια των εξωτερικών ευρωπαϊκών συνόρων υπό το φως των νέων δεδομένων; Εξετάζει ενίσχυση του Frontex;».
politik