27.4.18

Η Άγκυρα ετοιμάζει ανθελληνικό σήριαλ με Κ.Κόσνερ και Τ.Κλούνει: «Οι Έλληνες στη θάλασσα της Σμύρνης»

Η Άγκυρα ετοιμάζει ανθελληνικό σήριαλ με Κ.Κόσνερ και Τ.Κλούνει: «Οι Έλληνες στη θάλασσα της Σμύρνης»
Θα μας το σερβίρουν άραγε και αυτό, τα "Ελληνικά" τουρκοκάναλα μαζί με τις άλλες τουρκοσειρές που προβάλλουν; Juan
Ένα ακόμα ανθελληνικό σήριαλ υπερπαραγωγή με το οποίο ο Ρ.Τ.Ερντογάν θα επιχειρήσει να περάσει την τουρκική προπαγάνδα στον πλανήτη, με πρωταγωνιστή τον Κέβιν Κόστνερ στον ρόλο του Κεμάλ Ατατούρκ, ενώ θα συμμετέχει και ο Τζορτζ Κλούνι ετοιμάζει η Άγκυρα προκειμένου να κτυπήσει εμβληματικές ελληνικές προσωπικότητες αλλά και να διεκδικήσει έμμεσα την ίδια την Θεσσαλονίκη.

Το σήριαλ επιχειρεί να «μαυρίσει» έναν από τους πιο γνωστούς Έλληνες στρατηγούς τον οποίο παραδέχθηκε ακόμα και ο Κεμάλ Ατατούρκ
Τα γυρίσματα του σήριαλ θα γίνουν σε Κωνσταντινούπολη αλλά και Θεσσαλονίκη και ονομάζεται “Selanik 1920 destani” (Θρύλος της Θεσσαλονίκης 1920). Α
Πρόκειται για μια πανάκριβη παραγωγή του τουρκικού Kanal D και πως να μην είναι με τέτοιο καστ ξένων ηθοποιών;
Παρεπιπτόντως αυτό σημαίνει ότι οι διάσημοι αυτοί ηθοποιοί θα μεταδώσουν και οι ίδιοι μέρος της τουρκικής προπαγάνδας και στο Χόλιγουντ.
Ο Ρ.Τ.Ερντογάν ξέρει να επενδύει. Να σημειώσουμε ότι ο Τζορτζ Κλούνει θεωρείται από πολλούς βέβαιό ότι θα συμμετάσχει κάποια στιγμή ως προεδρικός υποψήφιος των «Δημοκρατικών» σε μελλοντικές αμερικανικές εκλογές.
Αν και ηγείτο πέντε μεραρχιών, ύστερα από σειρά στρατηγικών λαθών, αιχμαλωτίστηκε μαζί με πολλές στρατιωτικές μονάδες. 
Αργότερα επέστρεψε στην Ελλάδα, όταν το 1923 επήλθε συμφωνία ανταλλαγής αιχμαλώτων. 
Ήταν διοικητής του Α’ Σώματος Στρατού στη περιοχή της πόλης Αφιόν Καραχισάρ.  Σοβαρότερο λάθος αποτέλεσε το γεγονός ότι διοικώντας τόσες μεγάλες στρατιωτικές μονάδες, δεν προχώρησε στην ανάπτυξη των αναγκαίων προκεχωρημένων φυλακίων και ενός δικτύου παρατηρητών προκειμένου να διαφυλάξει την εμπροσθοφυλακή των μονάδων ευθύνης του.
Εντέλει, όταν οι ελληνικές δυνάμεις δέχθηκαν την αιφνίδια επίθεση με διπλάσιες αριθμητικά δυνάμεις από τον κεμαλικό στρατό, δεν διέταξε τα σώματα ευθύνης του σε συντεταγμένη οπισθοχώρηση, με αποτέλεσμα την περικύκλωση και την αιχμαλωσία αυτών. 
Το ρήγμα που προέκυψε στο μέτωπο έπειτα από την ήττα στη μάχη του Αλή Βεράν, προκάλεσε την κατάρρευση ολόκληρου του μετώπου και την άτακτη φυγή των ελληνικών δυνάμεων προς τα παράλια.  Το ξίφος του Νικολάου Τρικούπη βρίσκεται στο Πολεμικό Μουσείο της Άγκυρας.
Για τον ρόλο του Έλληνα στρατηγού επιλέχθηκε ο ηθοποιός Erdal Çaylak. Ο Erdal Çaylak γεννήθηκε στην Άγκυρα το 1970. Συνέχισε την υποκριτική του καριέρα στο Βερολίνο στη Γερμανία και σπούδασε Σινεμά και Τηλεόραση στην Κωνσταντινούπολη. Αργότερα εργάστηκε ως ηθοποιός στην Αμερική. Ο Erdal Çaylak έχει ρίζες από τη Θεσσαλονίκη και ισχυρίζεται πως έχει συγγενικό δεσμό με τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ.
Το σενάριο (και) αυτής της τηλεοπτικής σειράς αναμένεται να επικεντρωθεί στο να αποθεώσει τον Κεμάλ Ατατούρκ (αν και ο Ρ.Τ.Ερντογάν τον απεχθάνεται δεν είναι κορόιδο να πάει ενάντια στο κοινό τουρκικό αίσθημα) και την ανθελληνική προπαγάνδα.
Η Televizyon Gazetesi έχει μια φωτογραφία του Νικολάου Τρικούπη, στην οποία γράφει:
«Οι Έλληνες στη θάλασσα στις 9 Σεπτεμβρίου 1922. Η Σμύρνη σώθηκε από την εισβολή του εχθρού. Αυτά ήταν τα τελευταία λόγια του Έλληνα στρατηγού«Το νερό είναι πολύ όμορφο, ελάτε»
Στη συνέχεια, το δημοσίευμα επικαλούμενο «ιστορικές πηγές», παραθέτει έναν διάλογο μεταξύ Ατατούρκ – Τρικούπη.
Όταν ο πόλεμος τελείωσε και ο Έλληνας στρατηγός αιχμαλωτίστηκε, ο Τρικούπης φέρεται να είπε στον Ατατούρκ: «Έπρεπε να έχω αυτοκτονήσει».
Τότε εκείνος του απάντησε: «’Εχετε υπόψη σας, ότι και ο Μέγας Ναπολέων συνελήφθη αιχμάλωτος. Εσείς έχετε  εκτελέσει το καθήκον σας  πλήρως  και μέχρι τέλους,  γι’ αυτό και έχομε  απόλυτη εκτίμηση και σεβασμό προς εσάς. Εδώ δεν είσθε αιχμάλωτος, είσθε φιλοξενούμενος!…»
Στη συνέχεια, ο Κεμάλ Ατατούρκ γύρισε στον Ισμέπ Πασά και του είπε:«Έλεγξε ότι οι συνθήκες κράτησής τους είναι καλές. Πες μου αν αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε πρόβλημα». Ο Νικόλαος Τρικούπης έμενε σε ένα μπλε σπίτι μαζί με άλλους αιχμαλώτους πολέμου Έλληνες αξιωματικούς .
Το επίσημο περιοδικό του τουρκικού Γενικού Επιτελείου «Ένοπλες Δυνάμεις» («Silahlı Kuvvetleri») στο τεύχος του Οκτωβρίου 2010 αφιερώνει άρθρο στη συνάντηση Τρικούπη – Κεμάλ, η οποία έγινε στις 4 Σεπτεμβρίου, σε οικία πλούσιας οικογενείας στο Ουσάκ, η οποία είχε βαφεί με τα χρώματα της ελληνικής σημαίας, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες του Έλληνα αρχιστρατήγου. Σήμερα η οικία αυτή χρησιμοποιείται ως Μουσείο Εθνογραφικό και του Ατατούρκ (Uşak Atatürk ve Etnoğrafya Müzesi) και διατηρεί τα ίδια χρώματα (μπλε και άσπρο)
Να προσθέσουμε ότι οι Τούρκοι λένε για την συνέντευξη του Hıfzı Topuz με τον Τρικούπη που την έδωσε για το βιβλίο του "Old Friends".
Σύμφωνα με τον Τούρκο συγγραφέα λοιπόν ο Τρικούπης κάθε 29 Οκτωβρίου πήγαινε στην τουρκική πρεσβεία και κάθονταν μπροστά στην επίσημη φωτογραφία του Κεμάλ Ατατούρκ ως ένδειξη σεβασμού μέχρι τον θάνατό του το 1956.
Θεωρούν μάλιστα βέβαιο ότι ο Τούρκος ηθοποιός Erdal Çaylak, παίζει μια πολύ σημαντική ιστορική προσωπικότητα (του Τρικούπη) και ότι θα τα καταφέρει.
pronews