12.4.18

Συνεδριάζει το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας στις ΗΠΑ και αποφασίζουν για... πόλεμο

Συνεδριάζει το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας σήμερα στις ΗΠΑ  και θα αποφασίσει μαζί με τον Αμερικανό πρόεδρο Ν.Τραμπ εάν θα προχωρήσουν σε πολεμικές ενέργειες στην Συρία ακόμα και υπό τον φόβο να υπάρξει άμεση πολεμική εμπλοκή με την μόνη χώρα που θα μπορούσε να αναμετρηθεί με τους Αμερικανούς, την Ρωσία.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου επιχείρησε να αμβλύνει τις εντυπώσεις μετά την χθεσινή πολύ προκλητική δήλωση του Ν.Τραμπ κατά της Ρωσίας τονίζοντας πως «όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι» αναφορικά με το τι θα πραχθεί για την καταγγελλόμενη επίθεση με χημικά στη Συρία (αλλά μη αποδεδειγμένη ως προς το τι ακριβώς έγινε και ποιος την διέπραξε) και πως δεν έχει ληφθεί καμία τελική απόφαση σχετικά με στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Πρόσθεσε όμως πως για τις ΗΠΑ «υπεύθυνες για το χτύπημα είναι η Ρωσία και η Συρία».
Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ συνεδριάζει σήμερα, ενώ και η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι έχει συγκαλέσει υπουργικό συμβούλιο.
Χθες αναχώρησε για την περιοχή το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Χάρι Τρούμαν» με την ομάδα μάχης που το συνοδεύει αλλά δεν αναμένεται να φτάσει σε απόσταση βολής πριν από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
Η Μέι, σύμφωνα με την εφημερίδα Daily Telegraph,  έδωσε την εντολή σε βρετανικά υποβρύχια να κινηθούν εντός εμβέλειας μιας πυραυλικής επίθεσης στην Συρία.
Οι περιβόητοι «ακτιβιστές», «διασώστες» και «γιατροί» οι οποίοι κατά την διάρκεια του πολέμου πρόσκεινται φιλικά στις ισλαμιστικές οργανώσεις που αιματοκύλισαν την χώρα, καταγγέλλουν πως δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην ισλαμοκρατούμενη Ντούμα το Σάββατο.
Ωστόσο η κυβέρνηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ,αρνείται πως εμπλέκεται στην επίθεση με χημικά κάτι που είναι απόλυτα λογικό καθώς η Ντούμα ήταν ζήτημα λίγων ημερών για να πέσει στα χέρια του συριακού Στρατού και δεν υπήρχε περίπτωση οι ισλαμιστές της Jays Al Islam να κατάφερναν να την κρατήσουν.
«Ο πρόεδρος έχει διαθέσιμο πλήθος επιλογών και πολλές παραμένουν στο τραπέζι» δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάντερς. «Δεν έχουμε ανακοινώσει καμία συγκεκριμένη κίνηση, που να σχεδιάζουμε» πρόσθεσε, χαμηλώνοντας τον τόνο που είχε νωρίτερα χρησιμοποιήσει ο Αμερικανός πρόεδρος.
Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε πάντως σήμερα επικοινωνία με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν για το θέμα της Συρίας και, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να παραμείνουν σε στενή επαφή.
Πάντως η ανατολική Γούτα ήταν μεγάλο πλήγμα για τους Αμερικανούς και τους Δυτικούς λόγω της γειτνίασής της με την Δαμασκό. Από εκεί έλπιζαν να παρενοχλούν την κυβέρνηση Άσαντ συνεχώς και κάποια στιγμή να μπορέσουν ακόμα και να απειλήσουν άμεσα τον ίδιο.
Αυτός ήταν ο λόγος που το προπύργιο αυτό ήθελαν να παραμείνει σε ισλαμιστικά χέρια επ'αόριστον. Αυτός ήταν και ο λόγος της πρώτης χημικής επίθεσης το 2013 που είχε αποδειχθεί μετέπειτα ότι την είχαν διαπράξει ισλαμιστές.
Σημειώνεται ότι τότε ο Μ.Άσαντ προχώρησε στην καταστροφή του χημικού του οπλοστασίου κάτι που επιβεβαίωσε ο ίδιος ο ΟΗΕ.
Σημειώνεται επίσης ότι στις καταλαηθφείσες περιοχές της Γούτα ανακαλύφθηκαν πάνω από 40 τόνοι χημικών ουσιών που ήταν στα χέρια των ισλαμιστών και ο νοών νοείτω.
Τώρα σε περίπτωση που προχωρήσει η αμερικανική διοίκηση σε κτύπημα κατά της Συρίας, η αμερικανική ναυτική βάση της Σούδας στην Κρήτη θα είναι ένας από τους στόχους του ρωσικού Στόλου της Ανατολικής Μεσογείου και της ρωσικής Αεροπορίας της Νότιας Στρατιωτικής Διοίκησης της Ρωσίας, βάσει των όσων δήλωσε η ρωσική στρατιωτική ηγεσία (Αρχηγός ρωσικού Γενικού Επιτελείου, στρατηγός Γερασίμοφ) και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αμυνας (Σ.Σοϊγκού).
Το ίδιο ισχύει και για την βρετανική βάση του Ακρωτηρίου στην Κύπρο, αν εμπλακεί η βρετανική Αεροπορία στις επιχειρήσεις. Αντίστοιχα θα πληγούν και βάσεις της Μέσης Ανατολής (Ιορδανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κατάρ, Κουβέιτ) από τις βάσεις των οποίων δυνητικά θα εξορμήσουν αμερικανικά, γαλλικά ή βρετανικά αεροσκάφη για να κτυπήσουν την Συρία.
Το εφιαλτικό σενάριο, μπορεί να γίνει πραγματικότητα αν η ρωσική προειδοποίηση εξαπόλυσης πλήγματος στις πλατφόρμες των όπλων και στις βάσεις από τις οποίες θα εξορμήσουν οι πλατφόρμες, επίγειες ή θαλάσσιες, γίνει πραγματικότητα.
Η Σούδα είναι η μοναδική ναυτική βάση των ΗΠΑ στην Α.Μεσόγειο και το βασικό επιχειρησιακό εφαλτήριο του 6ου Στόλου στην Α.Μεσόγειο, οπότε οι εγκαταστάσεις της, μοιραία θα αποτελέσουν στόχο των ρωσικών πυραύλων.
Αλλωστε οι ίδιοι οι Αμερικανοί κατέδειξαν την αξία της βάσης για τις επιχειρήσεις στην Συρία: Εκθεση του αμερικανικού στρατιωτικού Ινστιτούτου Λέξινγκτον, που συντάχθηκε από τον αντιπρόεδρο του Ινστιτούτου,  Daniel Goure και αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Ινστιτούτου (http://lexingtoninstitute.org/wp-content/uploads/2016/03/Souda-Bay-NATOs...) αναλύει την σημασία της για τις επιχειρήσεις στην Συρία
Βέβαια, η Ρωσία υπολείπεται σαφώς σε αεροπορική ισχύ αυτή την στιγμή του δυτικού συνασπισμού στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στην Μέση Ανατολή γενικότερα.
Η παρουσία περίπου 30 ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών στην βάση Χμέιμιμ, εκ των οποίων μόνο 8-12 είναι πολλαπλού ρόλου με έμφαση στις αποστολές αέρος-αέρος, Su-35S και Su-30SM, είναι αξιόλογη αλλά δεν μπορεί να σταθεί απέναντι στα άνω των 150 αμερικανικών, γαλλικών και βρετανικών αεροσκαφών, μεταξύ των οποίων και F-22 που σταθμεύουν στην ευρύτερη περιοχή.
Το ίδιο ισχύει και ακόμα περισσότερο για τη ναυτική ισχύ της Ρωσίας που βρίσκεται αναπτυγμένη στην Α.Μεσόγειο: Σημαντική, αλλά υπολείπεται σε μεγάλο βαθμό της δυτικής αρμάδας στην Α.Μεσόγειο.
Και όλα αυτά χωρίς να βάλουμε στο ισοζύγιο ισχύος το Ισραήλ.
Ομως η Ρωσία έχει ένα πλεονέκτημα, που δείχνει διατεθειμένη να το χρησιμοποιήσει: Την γειτνίαση των αεροπορικών βάσεων της με το μέτωπο της Συρίας και την δυνατότητά της να εξαπολύσει μαζικά πυραυλικά πλήγματα με βλήματα cruise από ναυτικές και εναέριες πλατφόρμες, αλλά και με πυραύλους ναυτικής κρούσης από την ασφάλεια του ρωσικού εναέριου χώρου και την Μαύρη Θάλασσα, κατά του αμερικανικού 6ου Στόλου και να προκαλέσει τεράστιες απώλειες στους Αμερικανούς.
Το γεγονός ότι Πούτιν, Σοϊγκού και Γερασίμοφ έχουν δεσμευθεί να κτυπήσουν, αν οι Αμερικανοί εξαπολύσουν πλήγμα κατά της Συρίας, δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολίας για το τι θα συμβεί: Πλέον είναι θέμα αξιοπιστίας της ίδιας της Ρωσίας.
pronews.gr