28.4.18

Μητσοτάκης: Αν όλα πάνε τόσο καλά γιατί ο Τσίπρας δεν κάνει εκλογές;


Με πρόταση στην κυβερνητική «πρόκληση» για καθαρή έξοδο απ’ το Μνημόνιο, απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ., μιλώντας στους τομεάρχες του κόμματός του, κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να στήσει κάλπες εφόσον πιστεύει ότι η κατάσταση στη χώρα είναι τόσο καλή.

Ο κ. Μητσοτάκης ήταν σαφής: «Τα πράγματα νομίζω πως είναι πιο ξεκάθαρα από ποτέ. Αν οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. εννοούν τα όσα υποκριτικά διαλαλούν, ας δοκιμαστούν. Αν θεωρούν ότι “Μνημόνια τέλος”, ας θέσουν αυτή την άποψη στην κρίση του λαού. Αν βλέπουν ανάπτυξη, ας δοκιμάσουν αν την ίδια γνώμη έχουν οι πολίτες. Αν όντως πιστεύουν ότι λένε αλήθεια, ας την επαληθεύσουν στις κάλπες. Αν σέβονται όπως λένε το λαό, ας τον εμπιστευτούν. Κι αν δεν φοβούνται τη Ν.Δ., ας αναμετρηθούν επιτέλους μαζί της. Δεν έχω αμφιβολία ότι ο κ. Τσίπρας μπορεί να σκαρφιστεί τα πάντα για λίγες ακόμη μέρες στην εξουσία. Αλλά τον προκαλώ σήμερα, αν όντως πιστεύει το αφήγημά του, να το δοκιμάσει στην πράξη, εκθέτοντάς το στην κρίση των πολιτών», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Ποτέ δεν κρύψαμε ότι θεωρούμε αρνητική κάθε μέρα που περνάει με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Αν πραγματικά ο κ. Τσίπρας πιστεύει ότι ένας κύκλος κλείνει τον Αύγουστο με την έξοδο, ας κάνει εκλογές τον Σεπτέμβριο» ,υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι η μισή Ελλάδα χρωστάει σήμερα στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία και εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του πρωθυπουργού: «Ολα αυτά ο κ. Τσίπρας έχει το θράσος να τα παρουσιάζει ως έξοδο από το Μνημόνιο. Αυτό που κρύβει ο κ. Τσίπρας είναι ότι τελειώνει ο φθηνός δανεισμός. Και συνεχίζουν τα σκληρά μέτρα. Ο υπουργός Οικονομικών με μία φράση γκρέμισε τη φιέστα που επιχείρησε να στήσει ο κ. Τσίπρας. Αυτό που περιέγραψε ο κ. Τσακαλώτος δεν έχει καμία σχέση με αυτά που έχουν γίνει στην Κύπρο και στην Πορτογαλία», είπε ο πρόεδρος της Ν,Δ.
Αναφερόμενος στη ρύθμιση του χρέους σημείωσε ότι πρέπει να είναι οριστική, αυτόματη και χωρίς νέες δεσμεύσεις: «Αυτά είπα και στη συνάντησή μου με τον κ. Γιούνκερ. Οτιδήποτε άλλο δεν θα πείσει τις αγορές. Οτιδήποτε άλλο θα συνιστούσε υποχώρηση από όσα είχαν συμφωνηθεί το 2012. Περιμένουμε από τους εταίρους να τηρήσουν το λόγο τους και η κυβέρνηση να κάνει το αυτονόητο. Τα υπερπλεονάσματα που γονατίζουν τους Ελληνες δεν είναι αφορμή για πανηγυρισμούς», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. κατηγόρησε την κυβέρνηση για τους .χειρισμούς της στην αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος, ενώ κάλεσε τη Δικαιοσύνη να διερευνήσει τις καταγγελίες του Σταμάτη Κριμιζή, χαρακτηρίζοντας το συγκεκριμένο θέμα «παράγκα του Διαστήματος».
Ο κ. Μητσοτάκης έκανε εκτενείς αναφορές και στα εθνικά θέματα, λέγοντας ότι οι κυβερνητικοί χειρισμοί δεν εμπνέουν καμία εμπιστοσύνη. «Τι να πει κανείς για το θέαμα ενός υπουργού να διαψεύδει τον αναπληρωτή του, εκείνος να επιμένει, να τον διαψεύδει ξανά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και αμέσως μετά να τους διαψεύσει η Γαλλίδα υπουργός Αμυνας. Δεν πρόκειται μόνο για κυβερνητική ιλαροτραγωδία αλλά για εθνικό εφιάλτη», ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενες στο ζήτημα των γαλλικών φρεγατών.
Ομιλίες στελεχών
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε, σύμφωνα με πληροφορίες, πως το υπερπλεόνασμα οφείλεται στην υπερφορολόγηση, συμπληρώνοντας ότι υπάρχουν και οι κατασχέσεις. Το αποτέλεσμα είναι πως δημοσιονομικά οι στόχοι μπορεί να υπερκαλύπτονται, αλλά η ανάπτυξη υπονομεύεται με αυτή την πολιτική, συμπλήρωσε.
Στο σημείο αυτό, κατά τις ίδιες πληροφορίες, παρενέβη ο κ. Μητσοτάκης σημειώνοντας ότι ο ίδιος δίνει μεγάλη σημασία στην οριστική, καθαρή και αυτόματη λύση για το χρέος, επιμένοντας ότι η Ν,Δ, δεν δεσμεύεται από το αναπτυξιακό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ. Για τον πιθανό χρόνο των εκλογών ο πρόεδρος της Ν.Δ. επέμεινε στην ανάγκη της εκλογικής ετοιμότητας, καθώς όσο εντείνεται η πίεση στην κυβέρνηση τόσο αυξάνεται η πιθανότητα να προχωρήσει σε  εκλογικό αιφνιδιασμό. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε πως όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά και εκτίμησε ότι ακόμα η κυβέρνηση δεν έχει λάβει τις αποφάσεις της, τονίζοντας ότι η Ν.Δ. πρέπει να είναι πανέτοιμη για το ενδεχόμενο οι εκλογές να γίνουν το φθινόπωρο.
Ο τομεάρχης Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος αναρωτήθηκε αν μπορεί η κυβέρνηση να δώσει νωρίτερα κοινωνικό μέρισμα, με τον κ. Σταϊκούρα να απαντά πως η κυβέρνηση βρίσκεται ούτως ή άλλως σε μεγάλη δυσκολία επίτευξης στόχων, γιατί φέτος πρέπει να επιτευχθεί 3,5% πλεόνασμα και δεν είναι εύκολο να επαναληφθεί το 4% που οφειλόταν στην υπερφορολόγηση. Το πλεόνασμα αυτό δίνεται με βάση τις επιδόσεις της χώρας το τρέχον έτος, άρα είναι και αντικειμενικά δύσκολο, όπως σημείωσε, να το δώσουν νωρίτερα.
Ο τομεάρχης Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης ρώτησε το κατά πόσο είναι εφικτή μία παράταση του Μνημονίου, με τον κ. Σταϊκούρα να μην το αποκλείει, αλλά να μην το θεωρεί και ως το πιθανότερο σενάριο. Ο κ. Βορίδης, μάλιστα, αναρωτήθηκε αν η κυβέρνηση μπορεί να αξιοποιήσει το μαξιλάρι ρευστότητας για παροχές ή να πουν ότι δεν θα κόψουν τις συντάξεις, στις αρχές του χρόνου.
Η Ντόρα Μπακογιάννη ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι πολλές φορές τα τεχνικά οικονομικά ζητήματα δεν μπορούν να περάσουν στους πολίτες και μπορούμε να αξιοποιήσουμε κάλλιστα ως κεντρικό μήνυμα ότι «έχετε παρακρατήσει 27 δισ. από την πραγματική οικονομία, τα οποία θα οφείλατε να έχετε αξιοποιήσει για να υποβοηθήσετε την ανάπτυξη».
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου