3.4.18

Εγκαίνια μιας νέας απειλής! Πούτιν και Ερντογάν κόβουν την κορδέλα στο πυρηνικό εργοστάσιο του Ακούγιου

Δεν είναι ούτε η πρώτη, ούτε η δεύτερη φορά που ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθούν. Είναι η 12η! Η συνάντηση έχει μεγάλη σημασία αφού γίνεται σε ένα περιβάλον το οποίο είναι εκρηκτικό. Τόσο οι σχέσεις του Πούτιν με την Δύση όσο και του Ερντογάν είναι στο χειρότερο σημείο τους. Οι δυο άνδρες θα σταθούν μπροστά σε μια οθόνη από την Αγκυρα και κοιτάζοντας κοιτάζοντας προς την Δύση θα βάλουν με τηλεδιάσκεψη τα θεμέλια σε έναν πυρηνικό σταθμό, αυτόν του Ακουγιου. Έναν πυρηνικό σταθμό που για άλλους είναι ευλογία αλλά για τους περισσότερους είναι απειλή. Οι ανησυχίες που καταγράφονται είναι οι εξής: Η πρώτη αφορά την κατασκευή ενός πυρηνικού αντιδραστήρα σε μια περιοχή η οποία είναι αρκετά σεισμογενής. Εύκολα μπορεί να αντιληφθεί οποιοσδήποτε τι σημαίνει ο κίνδυνος πυρηνικού ατυχήματος σε ένα κλειστό οικοσύστημα, όπως η Ανατολική Μεσόγειος. Η δεύτερη είναι αν η Τουρκία έχει στο πίσω μέρος του μυαλού της την κατασκευή πυρηνικών όπλων, πέρα από την παραγωγή ενέργειας.
Στις 3 το μεσημέρι ακριβώς ο Πούτιν θα πατήσει σε τουρκικό έδαφος και ένα τέταρτο αργότερα θα μπει ο θεμέλιος λίθος. Στην συνέχεια, Πούτιν και Ερντογάν θα έχουν κατ’ ιδίαν συνάντηση και στις 6 το απόγευμα θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου. Η επίσκεψη θα κλείσει στις 19.30 με επίσημο δείπνο προς τιμήν του Πούτιν.

Τι είναι το πυρηνικό εργοστάσιο του Ακουγιου

Κατασκευάστρια εταιρεία είναι φυσικά η ρωσική κρατική εταιρεία ROSATOM. Ο σταθμός αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2023, με δυνατότητα ηλεκτροπαραγωγής 4.800 Megawatt. Το ύψος της ρωσικής επένδυσης ξεπερνά τα 20 δισ. δολάρια. Είναι η μεγαλύτερη επένδυση που έγινε ποτέ στην Τουρκία. 10.000 άνθρωποι εργάζονται για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού, ενώ 3.500 άνθρωποι θα εργάζονται σε αυτόν όταν θα τεθεί σε λειτουργία. Επιπλέον 248 Τούρκοι βρίσκονται στη Μόσχα και θα εκπαιδευτούν στη λειτουργία του σταθμού για τα επόμενα 6,5 χρόνια. Η λειτουργία του για τουλάχιστον 49 χρόνια θα εποπτεύεται από τη Μόσχα.
Το Ακούγιου, βρίσκεται στην επαρχία της Μερσίνας, βόρεια της Κύπρου. Οι φιλοδοξίες της Αγκυρας δεν περιορίζονται στο Ακούγιου. Η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχεδιάζει την κατασκευή δύο ακόμα πυρηνικών εγκαταστάσεων, ενός στη Σινώπη, στη Μαύρη Θάλασσα και ένα στην Ιγκνιάντα, στα σύνορα με τη Βουλγαρία, περίπου 250 χιλιόμετρα από την Ελλάδα.
NEWSIT