22.3.18

O ΕΦΕΤ ανακαλεί τυριά ΓΑΛΠΟ που πωλούνται στα super market LIDL


Χθες ο ΕΦΕΤ αποφάσισε να αποσύρει από τα ράφια του σούπερ μάρκετ LIDL δυο από τα σημαντικότερα προϊόντα της εταιρίας Εβροφάρμα. Για την ακρίβεια αποσύρθηκαν το Κατσικίσιο τυρί ΓΑΛΠΟ των 500 γραμμαρίων, σε λευκή πλαστική συσκευασία vacuum» και το Τυρί ΦΕΤΑ ΓΑΛΠΟ των 500 γραμμαρίων, σε λευκή πλαστική συσκευασία vacuum», λόγω αλλοιώσεων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΦΕΤ  (Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων ) τα προϊόντα ελέχθησαν κατόπιν καταγγελίας χωρίς προφανώς η εταιρία να έχει ιδέα. 

Ποια είναι όμως η εταιρία Εβροφάρμα;  Πώς είναι δυνατόν να «ξέφυγαν» τα αλλοιωμένα τρόφιμα από ένα τόσο υπερσύγχρονο εργοστάσιο όπως υποστηρίζουν οι ιδιοκτήτες του; Τα πρώτα της βήματα έγιναν το 1994, όταν μια κτηνοτροφική οικογένεια «αποφάσισε να παντρέψει αυτή την παράδοση με την τεχνολογία στο εργοστάσιο στο Διδυμότειχο», όπως σημειώνεται στην ιστοσελίδα της εταιρείας.  Η ανάπτυξη ήταν ραγδαία.και τον επόμενο κιόλας χρόνο πιστοποιήθηκε κατά ISO 9002. Το 1997 διέθεσε πρώτη στην αγορά το το αριάνι. Το 2000 οι μετοχές της εταιρείας εισήλθαν στο χρηματιστήριο. Το 2008 έγινε ο εκσυγχρονισμός και η ανάπτυξη του στάβλου της, με σκοπό την αναβάθμιση της πρώτης ύλης και σήμερα παράγει 25 τόνους αγελαδινού γάλακτος ανωτέρας ποιότητας, όπως αναγράφεται στο site της εταιρείας.
Το 2012
Όμως δεν είναι η πρώτη φορά που από το εργοστάσιο της Εβροφάρμας φέρεται να διακινούνται  αλλοιωμένα προϊόντα. Το 2012 ο ΕΦΕΤ αποφάσισε την προσωρινή αναστολή λειτουργίας της γραμμής παραγωγής γιαουρτιού της γαλακτοβιομηχανίας, μετά από ελέγχους που διενήργησε κατόπιν καταγγελιών για παρουσία μούχλας σε στραγγιστό γιαούρτι 2% της εταιρείας με την εμπορική ονομασία «ΠΡΟΜΕΛ». Όπως αναφερόταν στη σχετική ανακοίνωση του Φορέα, το συγκεκριμένο μέτρο επιβλήθηκε προκειμένου να εκτελεστεί άμεσα δέσμη διορθωτικών ενεργειών στο μηχανολογικό εξοπλισμό και στους χώρους της εγκατάστασης, ορθή εφαρμογή διαδικασιών καθαρισμού και απολύμανσης, καθώς και μεταφοράς του βιολογικού από τον χώρο παραλαβής γάλακτος, ώστε να διασφαλιστεί η καταλληλότητα των παραγόμενων προϊόντων.
Το 2011
Επίσης το 2011 είχαν επιβληθεί πρόστιμα συνολικού ύψους 54.000 ευρώ. Για την ακρίβεια καταλογίστηκε πρόστιμο 46.000€ στην εγκατάσταση μεταποίησης γάλακτος ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ , διότι διαπιστώθηκε – μη εφαρμογή κανόνων υγιεινής – χρήση μη επιτρεπόμενων ειδών γάλακτος και πρόστιμο 8.000€  διότι διαπιστώθηκε: – χρήση μη επιτρεπόμενων ειδών γάλακτος – παραπλάνηση του καταναλωτή σχετικά με την προέλευση της πρώτης ύλης.
Τι υποστηρίζουν 
Όπως υποστηρίζουν οι ιδιοκτήτες της ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ στο εργοστάσιο τους συνδυάζονται η παραδοσιακή παραγωγή με τις εξελιγμένες μεθόδους συλλογής γάλακτος και δημιουργίας γαλακτοκομικών προϊόντων, με τη δραστηριότητα της να βασίζεται στην αξιοποίηση των πρώτων υλών του τόπου και να είναι συνυφασμένη με την κτηνοτροφική και αγροτική παραγωγή της ευρύτερης περιοχής της Αν. Μακεδονίας και Θράκης.
Μάλιστα, διαθέτει ιδιόκτητο στάβλο για να διασφαλίσει γάλα ανώτερης ποιότητας, το οποίο αποτελεί και το βασικό συστατικό των προϊόντων, ενώ χρησιμοποιεί καινοτόμες και σύγχρονες κτηνοτροφικές πρακτικές κατά τη διαδικασία παραγωγής.
Όπως υποστηρίζει η εταιρία στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου , πραγματοποιούνται φυσικοχημικοί έλεγχοι του νωπού γάλακτος, ενδιάμεσων προϊόντων καθώς και των τελικών προϊόντων, για να ακολουθήσει η διάθεση στην αγορά.
Επίσης, διατηρούνται δείγματα από τα προϊόντα που ελέγχονται μακροσκοπικά και οργανοληπτικά στην ημερομηνία λήξης τους.
Άλλωστε, είναι η πρώτη γαλακτοβιομηχανία στην Ελλάδα που πιστοποιήθηκε κατά ISO 9002 το 1995.
http://www.economy365.gr, https://www.dikaiologitika.gr