22.3.18

Ξεφεύγει η κατάσταση – Το τουρκικό ΥΠΕΞ κατηγόρησε τη Μέρκελ ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία


Νέο επεισόδιο μεταξύ της Γερμανίας και της Τουρκίας με αφορμή τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού στον κουρδικό θύλακα της Εφρίν, ξέσπασε και κορυφώνεται με προκλητική ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της Τουρκίας.
Απαντώντας στην σφοδρή κριτική της Γερμανίδας καγκελάριου, Άνγκελα Μέρκελ, η οποία χαρακτήρισε χθες Τετάρτη ως «απαράδεκτο» αυτό που συμβαίνει στην συριακή-κουρδική πόλη της Εφρίν, το τουρκικό ΥΠΕΞ κάνει λόγο για «μαύρη προπαγάνδα» κατά της επιχείρησης «Κλάδος Ελαίας» χαρακτηρίζοντας τη δήλωση της Άνγκελα Μέρκελ «άτυχη» και «μη αποδεκτή», ενώ προσθέτει ότι η επικεφαλής του γερμανικού κράτους είναι εσφαλμένως πληροφορημένη για όσα συμβαίνουν στη Συρία.

Αναλυτικά στην ανακοίνωση το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει:

«Η επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας» είναι μια επιχείρηση που θέτει προηγούμενο για τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η μάχη κατά της τρομοκρατίας χωρίς να πλήττονται πολίτες.
»Τα στοιχεία που συγκεντρώνονται στην Εφρίν και ανακοινώνονται συχνά αποκαλύπτουν το μέγεθος και την ανυπόστατη φύση της μαύρης προπαγάνδας κατά της επιχείρισης.
»Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει καμία απειλή για το λαό της Εφρίν εκτός από τις νάρκες και τα εκρηκτικά του PYD/YPG (σ.σ. των κουρδικών δυνάμεων).
»Όταν ολοκληρωθεί τάχιστα η εκκαθάριση, η ασφάλεια και η σταθερότητα θα αποκατασταθεί και η ζωή θα επιστρέψει σε κανονικούς ρυθμούς.
»Με βάση αυτά τα δεδομένα, θεωρούμε απαράδεκτη την ατυχή δήλωση της Γερμανίδας Καγκελαρίου στην ομιλία της στη γερμανική Βουλή, που βασίστηκε αμιγώς στην παραπληροφόρηση χωρίς να έχει να κάνει κάτι με την πραγματικότητα.
»Με την Επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας», η Τουρκία στοχεύει να διασφαλίσει την εθνική της ασφάλεια μέσω του δικαιώματός της στην αυτό άμυνα και με σκοπό να σώσει την Εφρίν από τους τρομοκράτες, επιστρέφοντάς το στους πραγματικούς του κατόχους.
»Παρά το σκηνικό αυτό, θεωρούμε απολύτως περίεργο που κάποιοι σύμμαχοί μας συνεχίζουν να αντικρίζουν τα συγκεκριμένα γεγονότα μέσα από τα μάτια των τρομοκρατικών οργανώσεων.
»Προσκαλούμε τους συμμάχους να κάνουν μία προσπάθεια να εγκαθιδρύσουν μακρόχρονη ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα στη Συρία, σε στενή συνεργασία με τη χώρα μας, αντί να βάζουν τους εαυτούς τους σε θέση υποστηρικτική τρομοκρατικών οργανώσεων δίνοντας βάση σε καμπάνιες παραπληροφόρησης εναντίον της Τουρκίας».
tribune