16.3.18

Ο Ιβάν Σαββίδης πούλησε τις καπνοβιομηχανίες του στην Japan Tobacco


Πηγή: ΑΠΕ -ΜΠΕ
H Japan Tobacco Inc. ανακοινώσε σήμερα ότι μετά από μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις συμφώνησε στην εξαγορά των εταιρειών της Donskoy Tabak, καπνοβιομηχανίας ιδιοκτησίας του Ιβάν Σαββίδη, έναντι 1,6 δισ. δολαρίων με σκοπό την ενίσχυση της θέσης της στη Ρωσία.Η Donskoy Tabak είναι η τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία καπνού στη Ρωσία με μερίδιο αγοράς περίπου 7%.

Η Agrocom, μητρική εταιρεία της Donskoy Tabak επιβεβαίωσε το γεγονός της συναλλαγής. Σε δήλωση της ανέφερε πως οι διαπραγματεύσεις και η προετοιμασία της πώλησης διήρκεσαν για περισσότερο από ένα χρόνο. «Λαμβάνοντας υπόψη τις αντικειμενικές συνθήκες που επικρατούν στην αγορά - η αρνητική δυναμική, η αυστηρότερη ρύθμιση, οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης, και το λαθρεμπόριο - κατέστη προφανές ότι οι ευκαιρίες για την ανάπτυξη μιας μεμονωμένης επιχείρησης καπνού που λειτουργεί εκτός μιας μεγάλης διεθνούς εταιρείας περιορίζονται κάθε χρόνο», σημείωσε η Agrocom.
«Η εξαγορά αυτή αποδεικνύει τη δέσμευσή μας να ενισχύσουμε την πρώτη θέση μας στην αγορά της Ρωσίας. Για αρκετά χρόνια, η αγορά αυτή αποτέλεσε ακρογωνιαίο λίθο της αύξησης των κερδών του Ομίλου μας. Η συναλλαγή αυτή θα αυξήσει το μερίδιο αγοράς μας σε περίπου 40% και θα συμβάλει άμεσα στα κέρδη του Ομίλου, μέσα από συνέργειες που αναμένονται στα επόμενα χρόνια» σχολίασε ο Mutsuo Iwai, Πρόεδρος των Παγκόσμιων Επιχειρήσεων Καπνού του Ομίλου.
Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, ο Όμιλος JT θα αποκτήσει και τα πλειοψηφικά μερίδια της Συνεταιριστικής Καπνοβιομηχανίας Ελλάδος (ΣΕΚΑΠ).Η εξαγορά της ΣΕΚΑΠ καταδεικνύει τη δέσμευση της JTI για την Ελλάδα και ενισχύει τη δεύτερη θέση της εταιρείας στην αγορά, με επιπλέον μερίδιο αγοράς 3%.
Ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΣΕΚΑΠ Arthur Davidyan, δήλωσε σχετικά με την απόκτηση του πλειοψηφικού μεριδίου της εταιρίας από τον Όμιλο JT
«Σήμερα, Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018, υπεγράφη σύμβαση μεταξύ της JTI και της Tobacco Businnes Complex of the "Agrocom Group” ("Donskoy Tabak”), μέρος της οποίας είναι η εταιρεία ΣΕΚΑΠ. Η συναλλαγή θα ολοκληρωθεί με την έγκριση των αρμόδιων αντιμονοπωλιακών αρχών.
»Οι διαπραγματεύσεις σχετικά με αυτή τη συμφωνία διήρκεσαν πάνω από έναν χρόνο. Πρόκειται για μια απόλυτα μελετημένη επιχειρηματική κίνηση. Η συμφωνία αυτή φέρνει την ΣΕΚΑΠ, μπροστά σε μια νέα εποχή. Αφού η ΣΕΚΑΠ ανασυγκροτήθηκε, τα τελευταία πέντε χρόνια παρουσίασε μια δυναμική παρουσία στην ελληνική αγορά. Τώρα, ενσωματώνεται σε μια μεγάλη διεθνή καπνική εταιρεία.
»Η JTI, κύριος μέτοχος της οποίας είναι η κυβέρνηση της Ιαπωνίας, έχει μια επιτυχημένη παρουσία και μεγάλη εμπειρία στην ελληνική αγορά καπνού. Το γεγονός αυτό δημιουργεί νέες προοπτικές και ελπίδα όχι μόνο για τη ΣΕΚΑΠ, αλλά και για όλους τους κατοίκους της περιοχής της Ξάνθης και της ευρύτερης περιοχής.
«Το Διοικητικό Συμβούλιο του «Dimera Group» αποφάσισε να επικεντρώσει την επενδυτική δραστηριότητα του στην Ελλάδα σε άλλα μεγάλα έργα στους τομείς των logistics, της παραγωγής τροφίμων, των ξενοδοχειακών και τουριστικών επιχειρήσεων».
Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του τρίτου τριμήνου του 2018.

cnn.gr