30.3.18

Die Welt: Πιθανός πόλεμος Ελλάδας-Τουρκίας


Ανησυχητικό είναι το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Die Welt» σύμφωνα με το οποίο είναι πιθανός ένας πόλεμος μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, όχι από πρόθεση αλλά από… τύχη!
«Οι ούτως ή άλλως δύσκολες σχέσεις των δυο εταίρων του ΝΑΤΟ έχουν φτάσει στο χειρότερο σημείο, από τότε που ο Τούρκος Πρόεδρος αναδομεί την Τουρκία σε ένα αυταρχικό κράτος και ασκεί μια επιθετική, επεκτατική  εξωτερική πολιτική» τονίζεται στο δημοσίευμα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες όπως σημειώνεται έχουν φτάσει «στο χειρότερο σημείο τους».

Η γερμανική εφημερίδα κάνει μια αναδρομή στα επεισόδια μεταξύ των δυο χωρών τους τελευταίους μήνες εστιάζοντας κυρίως στον εμβολισμό πλοίου της ελληνικής ακτοφυλακής από τουρκική ακταιωρό. Στη συνέχεια το ίδιο δημοσίευμα θέτει το ζήτημα των δυο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται σε φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Ανδριανούπολη της Τουρκίας, ενώ παραθέτει και το θέμα που έχει προκύψει για τους 8 Τούρκους στρατιωτικού που ζητούν άσυλο στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα. Για το πρώτο σημειώνει πως «ποτέ άλλοτε δεν είχαν συλληφθεί άτομα», ενώ για το δεύτερο τονίζει πως «από τότε αυξήθηκαν οι στρατιωτικές επιθετικές κινήσεις».

Από το επεισόδιο στα Ίμια

Ακολούθως η «Die Welt» θυμίζει και το θερμό επεισόδιο του 1996 στα Ίμια, όπου Ελλάδα και Τουρκία έφτασαν ένα βήμα πριν τον πόλεμο.
«Το 1996 λίγο έλειψε να γίνει πόλεμος για τα Ίμια, μετά από παρόμοιο συμβάν με εκείνο με την τουρκική ακταιωρό. Η Τουρκία έχει βαλθεί να θεωρεί κάθε βραχάκι, που εξέχει από τη θάλασσα και δεν αναφέρεται ρητά στη συνθήκη της Λωζάννης, δική της επικράτεια- γι’ αυτό και οι πολλές παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου και των χωρικών υδάτων. Η Τουρκία θεωρεί αυτές τις περιοχές μη ελληνικές».

…μέχρι έναν πόλεμο από… τύχη!

Και καταλήγει: «Σε περίπτωση πολέμου αυτό το οπλοστάσιο θα μπορούσε σε ελάχιστο χρόνο να επιφέρει μεγάλες καταστροφές. Θα μπορούσε να γίνει ένας τέτοιος πόλεμος, αυτή τη στιγμή βέβαια περισσότερο τυχαία παρά από πρόθεση. Ανίκανοι αξιωματικοί, που έχουν λάβει διαταγή να εφαρμόσουν μια ριψοκίνδυνη συγκρουσιακή πολιτική, μπορεί να τα κάνουν θάλασσα».
Προβλέπει μάλιστα πως «αν σφίξουν τα πράγματα, θα κληθούν οι μεγάλες δυνάμεις να αποτρέψουν μια κλιμάκωση».
politik