30.3.18

Τόσκας κατά 88χρονου: Εδώ δεν είμαστε Φαρ Ουέστ


Ομιλεί εκ του ασφαλούς με μια ομάδα πανοπλων αστυνομικών και αυτοκίνητα συνοδευτικά να τον φυλάνε όλο το 24ωρο!
Μπορεί να μη ήταν Φαρ-0υέστ η Ελλάδα, αλλά  έτσι την κατάντησαν. Καλύτερα λοιπόν να σιωπά και να λαμβάνει υπ όψη του το κοινό αίσθημα. Ακόμα και με τις απαρχαιωμένες  και ανεπαρκείς διατάξεις περί αμύνης, τουλάχιστον για τον τραυματισμό του ληστή θα αθωωθεί.  Juan

Ενώ έχει αφεθεί ελεύθερος ο ένας από τους δύο διαρρήκτες (!!!) του 88χρονου ο υπουργός σχολιάζει πως «Δεν μπορεί ο κάθε πολίτης να κατέχει και να κάνει χρήση όπλου από μόνος του» θέση» και παραλλήλισε την πράξη του ηλικιωμένου με το... μακελειό στο Πάρκλαντ της Φλόριντα!!! ( και με το λιώσιμο των πάγων στο Β. Πόλο...Juan)

Κριτική στον 88χρονο απόστρατο του Λιμενικού ο οποίος πυροβόλησε κατά των δύο ληστών που μπήκαν στο σπίτι του στη Γλυφάδα άσκησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας.

«Όλοι οι άνθρωποι που σκέφτονται κάπως συνετά σε αυτή τη χώρα καταδικάζουν φυσικά τις εγκληματικές πράξεις αλλά επίσης και τις περιπτώσεις αυτοδικίας» είπε ο κ. Τόσκας και συμπλήρωσε: 

«Εδώ δεν είμαστε Φαρ Ουέστ, δεν μπορεί ο κάθε πολίτης να κατέχει και να κάνει χρήση όπλου από μόνος του απλά γιατί βρέθηκε σε δύσκολη θέση. Εδώ πρέπει να εφαρμόζονται οι κανόνες και οι αρμόδες αρχές είναι που έχουν το δικαίωμα της νόμιμης βίας».

Έφτασε, μάλιστα, στο σημείο να παραλληλίσει όσα συνέβησαν στη Γλυφάδα με το μακελειό στο Πάρκλαντ της Φλόριντα όταν έπεσαν νεκροί 17 άνθρωποι από τον μακελάρη Νίκολας Κρουζ.

«Μακάρι να μπορούσαμε να εξαλείψουμε τις εγκληματικές πράξεις, δεν πρέπει όμως αλλά δεν μπορούμε να φτάσουμε στο άλλο άκρο, δεν πρέπει να δούμε σκηνές και καταστάσεις που ακόμη και στην αμερικανική κοινωνία καταδικάζονται και βλέπετε τι σάλος έχει προκύψει από διαμαρτυρίες μαθητών στις ΗΠΑ που τόσο διαδεδομένο είναι το δικαίωμα αυτοάμυνας» είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στο Real FM.

Κληθείς να τοποθετηθεί στο σχόλιο ενός ακροατή ότι «βαφτίζει» την αυτοάμυνα, αυτοδικία ο κ. Τόσκας απάντησε «καταλαβαίνουμε όλοι ότι δεν μπορούμε να βαφτίζοιυμε αυτοάμυνα την αυτοδικία. Τα όρια είναι δυσδικάκριτα, όταν μπαίνει κάποιος στο σπίτι σου ξέρω ότι δεν μπορεί τα όρια να μπαίνουν σε χάρακα. Υπάρχουν οι νόμοι και θα πρέπει τους νόμους να τους σεβόμαστε. Δεν μπορούμε να φτάσουμε στο άλλο άκρο».

Χαρακτήρισε λογικούς τους προβληματισμους για την αλλαγή αυτών των ορίων προσθέτοντας ότι «αυτό που αλλάζουμε αυτή τη στιγμή είναι να κατεβάζουμε τους αστυνομικούς στο δρόμο». Σύμφωνα με τον ίδιο, δε, «υπάρχει καλή αντιμετώπιση του μεγάλου εγκλήματος όμως συνεχίζει να υπάρχει πρόβλημα στο πεζοδρόμιο, στα σπίτια και τα αυτοκίνητα».

Κληθείς τέλος να τοποθετηθεί για τη δράση του Ρουβίκωνα έξω από το σπίτι της πρέσβειρας του Ισραήλ είπε «τι έκανε ο Ρουβίκωνας; Έριξε χαρτάκια. Αυτό είναι καταδικαστέο αλλά μην ποινικοποιούμε και μεγαλοποιούμε τέτοιες καταστάσεις, χαρτάκια ρίχνουν και έξω από το λευκό Οίκο. Ούτε για μένα είναι ωραίο πολιτικά αλλά δεν νομίζω ότι είναι ένα θέμα που αναδεικνύει εγκληματικότητα, είναι καταδικαστέα αλλά μην φτάσουμε στο άλλο άκρο, έχει έναν άλλο κίνδυνο το θέμα».

 (Βέβαια άν τα χαρτάκια τα έριχνε η Χρυσή Αυγή, θα ήταν εγκληματική ενέργεια, τώρα που τα έριξαν τα "δικά μας τα παιδιά" δεν είναι ούτε πταίσμα!!! Juan)
_________________________________________________________________

πηγή: protothema.gr


Άρθρο 22 Ποινικού Κώδικα:

1. Δεν είναι άδικη η πράξη που τελείται σε περίπτωση άμυνας.
2. Άμυνα είναι η αναγκαία προσβολή του επιτιθέμενου στην οποία προβαίνει το άτομο, για να υπερασπισθεί τον εαυτό του ή άλλον από άδικη και παρούσα επίθεση που στρέφεται εναντίον τους.
3. Το αναγκαίο μέτρο της άμυνας κρίνεται από το βαθμό επικινδυνότητας της επίθεσης, από το είδος της βλάβης που απειλούσε, από τον τρόπο και την ένταση της επίθεσης και από τις λοιπές περιστάσεις.
  Για να κάνουμε μια μικρή ανάλυση εδώ.
Η Επίθεση ήταν άδικη, και παρούσα.
Ο βαθμός επικινδυνότητας ήταν δεδομένος (δεν πήγαιναν για επίσκεψη στο ξένο σπίτι) και το είδος της απειλουμένης βλάβης ήταν (ενδεχομένως) η ζωή του αμυνόμενου και φυσικά δεν μπορούσε να περιμένει να δει αν τον σκοτώσουν για να αντιδράσει μετά...!
Οι λοιπές περιστάσεις ήταν: αφ ενός ο τρόμος εις τον οποίο περιήλθεν ο αμυνόμενος και η ηλικία του που δεν του έδινε τη δυνατότητα να παλέψει και να αντιμετωπίσει τους εισβολείς ληστές με άλλο τρόπο.
ΑΛΕΞ