10.3.18

Νέες δηλώσεις Ερντογάν: «Θα καταλάβουμε όλη τη βόρεια Συρία»


Μιλώντας το Σάββατο σε τοπικό συνέδριο του ισλαμιστικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), στη Μερσίνα της νότιας Τουρκίας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι μόλις καταληφθεί η Εφρίν «θα παραδοθεί στους πραγματικούς ιδιοκτήτες της».
Στις 20 Ιανουαρίου ο τουρκικός στρατός, έχοντας στο πλευρό του τζιχαντιστές και Τουρκμένους μισθοφόρους, ξεκίνησε την επιχείριση «Κλάδος Ελαίας», δηλαδή την επίθεση στον κουρδικό θύλακα της Εφρίν στη βορειοδυτική Συρία.

Με την επιχείριση να βρίσκεται στην 50η της ημέρα, ο τουρκικός στρατός και οι μισθοφόροι του απέχουν πέντε χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης της Εφρίν.
Ο Τούρκος Πρόεδρος για να δικαιολογήσει την ανικανότητα του στρατού του, ισχυρίστηκε ότι η επιχείριση στην Εφρίν προχωρά αργά επειδή δήθεν εμποδίζει τους Τούρκους εισβολείς η συνείδησή τους, η ηθική και οι ευαισθησίες τους, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, εννοώντας ότι προωθούνται αργά για να μην υπάρχουν θύματα μεταξύ των αμάχων. Αλλιώς, όπως τόνισε, «θα είχαμε καταλάβει την Εφρίν σε τρεις ημέρες».
Πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα βοηθήσει την Εφρίν στην ανοικοδόμησή της και στην επιδιόρθωση του ηλεκτρικού της δικτύου, της ύδρευσης, της εκπαίδευσης και του συστήματος υγείας.
«Στη συνέχεια θα εκκαθαρίσουμε τη Μανμπίτζ, την Αΐν Αλ Αράμπ (σ.σ. Κόμπανι), την Τελ Αμπιάντ και το Καμισλί από τους (σ.σ. Κούρδους) τρομοκράτες», ανέφερε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξαγγέλλοντας εισβολή του τουρκικού στρατού σε όλα τα κουρδικά εδάφη κατά μήκος των νότιων συνόρων της Τουρκίας με τη Συρία.
Σε αυτές τις περιοχές έχουν αναπτυχθεί στο πλευρό των κουρδικών δυνάμεων αμερικανικά στρατεύματα.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όμως φαίνεται αποφασισμένος να καταλάβει όλη τη βόρεια Συρία, να εκδιώξει τους Αμερικανούς από την περιοχή, να εξαλείψει τις κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) -κυρίως συνιστώσας των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF)- και έτσι να αποτρέψει, όπως θεωρεί, τον μελλοντικό διαμελισμό της χώρας του.
Επίσης καταλαμβάνοντας τα κουρδικά εδάφη στη βόρεια Συρία ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιδιώκει να θέσει υπό τον έλεγχό του τον λεγόμενο «κουρδικό διάδρομο», δηλαδή την εναλλακτική διαδρομή των αγωγών από τη Μέση Ανατολή προς τη Μεσόγειο που θα περιθωριοποιήσει την Τουρκία.
Ο Τούρκος Πρόεδρος βρήκε την ευκαιρία να ασκήσει δριμεία κριτική και στο ΝΑΤΟ επειδή δεν υποστηρίζει την εισβολή του στην Εφρίν.
«Που είστε ΝΑΤΟ; Η Τουρκία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ; Μας καλέσατε και πήγαμε στο Αφγανιστάν. Μας καλέσατε και πήγαμε στα Βαλκάνια. Τώρα εγώ σας καλώ. Γιατί δεν έρχεστε στη Συρία; Θα έπρεπε να ενεργείτε δίκαια», είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο ίδιος που έχει συμμαχήσει με τη Ρωσία και το Ιράν.
Αφού «εξέθεσε» το ΝΑΤΟ επειδή δεν τον υποστηρίζει στη δημιουργία μιας νέας Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, του επιτέθηκε δίχως να το αναφέρει:
«Γνωρίζουμε πολύ καλά τι επιδιώκουν στη Συρία οι τρομοκρατικές οργανώσεις (σ.σ. εννοεί τους Κούρδους, όχι το Ισλαμικό Κράτος) και οι υποστηρικτές τους (σ.σ. εννοεί τις ΗΠΑ). Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο συνεχίζουμε να προχωράμε», εννοώντας να εισβάλουμε.
tribune