7.3.18

Τι έλεγαν μιάμιση ώρα ο Α/ΓΕΕΘΑ και ο Αμερικανός πρέσβης


Τουλάχιστον μιάμιση ώρα συζητούσαν ο Α/ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Βαγγέλης Αποστολάκης και ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάϊατ, στο γραφείο του πρώτου στο ΓΕΕΘΑ.
Όπως ήταν αναμενόμενο , κύκλοι του ΓΕΕΘΑ επισημαίνουν ότι η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη και δεν είχε θέμα τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Για να βάλουμε…υπότιτλους και να μεταφράσουμε αυτές τις διαρροές:
•Είναι προφανές ότι η συνάντηση είχε να κάνει με τα ελληνοτουρκικά. Μιάμιση ώρα συνάντησης είχαν. Επιπλέον ο Αμερικανός πρέσβης έχει ασχοληθεί εκτενώς με τα ελληνοτουρκικά κι έχει παρέμβει πυροσβεστικά σε κρίσιμες στιγμές. Έχει συμβεί τουλάχιστον μια φορά που τη γνωρίζουμε, υποθέτουμε ότι θα ΄χεθ συμβεί κι άλλες που δεν τις μάθαμε ποτέ.
• Ο κ. Πάϊατ ήταν μαζί με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Ρ.Τίλερσον στην Άγκυρα. Συνεπώς έχει εικόνα για το τι ειπώθηκε και τι έγινε στις επαφές που είχε ο προϊστάμενός του.
•Ο Αμερικανός πρέσβης έχει εκφράσει την ανησυχία του για δυσμενείς εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, δημοσίως, περισσότερες από μία φορές.
Συνεπώς η συνάντηση είχε να κάνει με τα ελληνοτουρκικά και με τις προθέσεις μας για το πως θα αντιδράσουμε αν η κατάσταση χειροτερέψει. Αυτό ενδιαφέρει τους Αμερικανούς.
Επιπλέον δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στη Λάρισα έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται οι Αμερικανοί που θα υποστηρίξουν τις πτήσεις δύο UAV που μετασταθμεύουν στην αεροπορική μας βάση. Σημαντική εξέλιξη και δεν θα ΄ναι η μοναδική. Ο Αμερικανός πρέσβης συζήτησε για τις διευκολύνσεις που παρέχουμε και θα συνεχίσουμε να δίνουμε στις ΗΠΑ.
militaire