7.3.18

Αιφνιδιασμός στην Άγκυρα από την ελληνική ΝΟΤΑΜ: Μηδέν παραβιάσεις από τουρκικά μαχητικά για πρώτη φορά στο Αιγαίο


Πλήρως αιφνιδιασμένη η Άγκυρα από την ελληνική αντίδραση και παρουσία στο Α.Αιγαίο με μαχητικά αεροσκάφη να «σκεπάζουν» και την περιοχή που οι Τούρκοι πραγματοποίησαν την άσκησή SAR στο Καστελόριζο.

Έτσι και για πρώτη φορά μετά από πολλές εβδομάδες διέκοψε το όργιο τω παραβιάσεων του Εθνικού Εναέριου Χώρου (ΕΕΧ)  του προηγούμενου διαστήματος.
Ακόμη και τα τουρκικά μαχητικά, 6 στον αριθμό, σε δύο σχηματισμούς που εμφανίστηκαν στο Αιγαίο δεν προχώρησαν σε παραβιάσεις του ΕΕΧ συμμορφούμενα πλήρως  με την ελληνική ΝΟΤΑΜ.
Το μοναδικό εναέριο μέσο που προχώρησε σε παραβιάσεις του ΕΕΧ ήταν ένα ελικόπτερο του τουρκικού Ναυτικού το οποίο συμμετείχε στην άσκηση SAR δυτικά του Καστελόριζου το οποίο αναγνωρίστηκε και αναχαιτίστηκε από τα μαχητικά readiness της ΠΑ.
Πιο ειδικά και όπως αναφέρει το ΓΕΕΘΑ ένα τουρκικό ελικόπτερο πραγματοποίησε 7 παραβιάσεις του ΕΕΧ ενώ συνολικά μαζί με τα 6 F-16 πραγματοποιήθηκαν και 6 παραβάσεις του FIR Αθηνών, δηλαδή τα τουρκικά εναέρια μέσα σε υπέβαλλαν σχέδιο πτήσης στις ελληνικές αρχές.
Το Δελτίο Τύπου του ΓΕΕΘΑ
ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ Κ.Ε.Κ. ΣΤΟ F.I.R. ΑΘΗΝΩΝ - ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ Ε.Ε.Χ. ΤΗΝ 7η ΜΑΡΤΙΟΥ 2018
ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ        :     2 (2 F-16 & 4 F-16)
ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ     :     2 (1 CN-235 & 1 Ε/Π)
ΣΥΝΟΛΟ Α/Φ         :      8
ΟΠΛΙΣΜΕΝΑ          :      2
ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ         :      6
ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ        :       7 (όλες από το Ε/Π)
ΕΜΠΛΟΚΕΣ           :      -
ΠΕΡΙΟΧΗ               :      ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟ & ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ
Τα ανωτέρω α/φ αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.
Η τουρκική άσκηση και η ελληνική απάντηση
Σε ότι αφορά την δέσμευση περιοχών στο κεντρικό Αιγαίο που η Τουρκία έχει εξαγγείλει αυτές φτάνουν  μέχρι την Εύβοια και την Σκύρο.
Μέχρι εκεί εκτείνεται η περιοχή που δέσμευσε η Τουρκία για αεροναυτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά μέχρι τις 30 Απριλίου βάζοντας «φωτιά» στο ελληνο-τουρκικό σκηνικό  εντείνοντας περισσότερο  τις ήδη τεταμένες σχέσεις.
Πρόκειται για τη NAVTEX 0353/18 που εκδόθηκε από τον σταθμό της Σμύρνης χωρίς να έχει τη σχετική δικαιοδοσία από τους διεθνείς οργανισμούς.
Η Αθήνα ως όφειλε εξέδωσε αμέσως σχετική αντι-NAVTEX, ακυρώνοντάς την.
Οι ΕΔ, όπως έχει ήδη αναφέρει το pronews.gr  έχουν δεσμεύσει  με ΝΟΤΑΜ και NAVTEX αντίστοιχα περιοχές σε όλο το εύρος του Αιγαίου και ανατολικά της Κρήτης για ασκήσεις του Πολεμικού Ναυτικού και της Αεροπορίας μέχρι και τα τέλη Απριλίου.
Είναι η πρώτη φορά το τελευταίο διάστημα που οι ΕΔ απαντούν με ευθύ τρόπο στις τουρκικές αυθαιρεσίες στο Αιγαίο.

pronews