19.3.18

Συμφωνία Ε.Ε. - Βρετανίας: Μεταβατική περίοδος μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2020


Σε συμφωνία για τη μεταβατική περίοδο μετά την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξαν Λονδίνο και Βρυξέλλες, δήλωσε από τη βελγική πρωτεύουσα ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ε.Ε. για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ.
Η μεταβατική περιόδος λήγει στις 31 Δεκεμβρίου του 2020, σύμφωνα με το προσχέδιο της συνθήκης εξόδου το οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters.
Η πρόταση για λήξη της μεταβατικής περιόδου την τελευταία ημέρα του 2020 ανήκει στην Κομισιόν, ενώ οι Βρετανοί εμφανίζονταν να επιθυμούν μια μικρή επιμήκυνση.

Το Η.Β. θα εξέλθει της Ε.Ε. στις 11 το βράδυ της 29ης Μαρτίου 2019, δύο χρόνια μετά την επίκληση από μέρους της Μ. Βρετανίας του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας και λιγότερο από τρία χρόνια μετά το δημοψήφισμα με το οποίο οι Βρετανοί πολίτες αποφάσισαν την αποχώρηση της χώρας τους από το μπλοκ των 28 ευρωπαϊκών χωρών.
Κατά τη μεταβατική περίοδο, μολονότι δεν θα έχει καμία εκπροσώπηση και κανέναν λόγο στην Ε.Ε., αφού θα έχει αποχωρήσει και θα είναι πλέον τρίτη χώρα, η Μ. Βρετανία θα εφαρμόζει τις τέσσερις θεμελιώδεις ελευθερίες κίνησης (προσώπων, κεφαλαίων, υπηρεσιών και εμπορευμάτων) και θα συμμετέχει στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, προκειμένου η μετάβαση για τις επιχειρήσεις και την οικονομία της να είναι ομαλή.
«Δικλείδα ασφαλείας»
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Μ. Βρετανία συμφώνησαν εξάλλου ότι η συνθήκη για το διαζύγιό τους θα περιλαμβάνει μια «δικλείδα ασφαλείας» έκτακτης ανάγκης προκειμένου να αποφευχθεί ένα σκληρό σύνορο στην Ιρλανδία, δήλωσε ο κ. Μπαρνιέ, προσθέτοντας ότι αυτό σημαίνει ότι το Λονδίνο θα λάβει τώρα μια συμφωνία για τη μεταβατική περίοδο.
«Συμφωνήσαμε ότι η λύση που αποτελεί "δικλείδα ασφαλείας" πρέπει να ενσωματωθεί στο νομικό κείμενο της συμφωνίας αποχώρησης», πρόσθεσε ο Γάλλος αρχιδιαπραγματευτής της Ε.Ε.
Σύμφωνα με τους Irish Times, η δικλείδα ασφαλείας συνίσταται στο ότι, εάν δεν μπορέσει να βρεθεί καμία εναλλακτική λύση μεταξύ των δύο μερών, η βρετανική επαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας πρακτικά θα παραμείνει εντός του χώρου της τελωνειακής ένωσης της Ε.Ε., προκειμένου να μην υπάρξει ανάγκη για «σκληρό σύνορο» με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας.
Το Λονδίνο, το οποίο έχει απορρίψει μια τέτοια λύση, καθώς θεωρεί ότι απομειώνει την κυριαρχία του στη Β. Ιρλανδία, ευελπιστεί ότι το θέμα θα έχει διευθετηθεί νωρίτερα μέσω διμερούς συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Ε.Ε. και Ην. Βασιλείου, οπότε και η Β. Ιρλανδία θα αποχωρήσει κανονικά από την τελωνειακή ένωση και δεν θα υπάρξει ανάγκη συνόρων με το υπόλοιπο νησί.
Η επιστροφή στο «σκληρό σύνορο» της καθολικής Δημοκρατίας της Ιρλανδίας με τον κατά πλειονότητα προτεσταντικό, βρετανικό βορρά του νησιού θα έθετε σε κίνδυνο τη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής του 1998, η οποία πέτυχε την ειρήνευση στη Βόρεια Ιρλανδία μεταξύ φιλοβρετανών Προτεσταντών και εθνικιστών Καθολικών.
naftemporiki.gr