10.3.18

Η Τουρκία καταρρέει οικονομικά: 14 τράπεζες έφαγαν πόρτα από τον Moody’s

Στην υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας -με εγγύηση τις καταθέσεις- για 14 τουρκικές τράπεζες, προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, στον απόηχο της υποβάθμισης για τη γειτονικής μας χώρας.

Ειδικότερα, υποβαθμίστηκαν οι Turkiye Is Bankasi, T.C. Ziraat Bankasi, Turkiye Garanti Bankasi, Akbank TAS, Yapi ve Kredi Bankasi, Turkiye Vakiflar Bankasi TAO, Turkiye Halk Bankasi, Turk Ekonomi Bankasi, QNB Finansbank, Alternatifbank, ING Bank (Turkey), Turkiye Sinai Kalkinma Bankasi, Export Credit Bank of Turkey, Denizbank.

Παράλληλα, επιβεβαιώθηκαν οι αξιολογήσεις των HSBC Bank (Turkey), Sekerbank, Odea Bank.
Το outlook 12 τραπεζών ορίστηκε σε σταθερό, ενώ αρνητικές είναι οι προοπτικές για πέντε (5) τράπεζες.
Στις 7 Μαρτίου 2018, ο αμερικανικός οίκος υποβάθμισε σε «Ba2» -από «Ba1»- υποβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας, ορίζοντας σε σταθερές -από αρνητικές- τις προοπτικές (outlook).
Όπως αναφέρεται στην έκθεση του αμερικανικού οίκου, η υποβάθμιση οφείλεται στη συνεχιζόμενη απώλεια της θεσμικής δύναμης, όπως αποδεικνύεται από την περαιτέρω διάβρωση της αποτελεσματικότητας της νομισματικής πολιτικής και τις περαιτέρω καθυστερήσεις στην εφαρμογή βασικών διαρθρωτικών οικονομικών μεταρρυθμίσεων, αλλά και στον αυξημένο κίνδυνο που απορρέει από το υψηλό έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής παγκοσμίως και το υψηλότερο εξωτερικό χρέος και τον αυξημένο πολιτικό κίνδυνο.
Ο οίκος αναφέρει πως η συνεχιζόμενη εξασθένιση του πιστωτικού προφίλ της Τουρκίας εξακολουθεί να καθοδηγείται, πρωτίστως, από την επιδείνωση της θεσμικής ισχύος της χώρας.
Η κυβέρνηση φαίνεται ότι εξακολουθεί να επικεντρώνεται σε βραχυπρόθεσμα μέτρα, εις βάρος της αποτελεσματικής νομισματικής πολιτικής και των θεμελιωδών οικονομικών μεταρρυθμίσεων.
Ο πληθωρισμός παραμένει πεισματικά σε διψήφιο ποσοστό, φθάνοντας πρόσφατα σε υψηλό 9 ετών, απομακρυνόμενος από τον στόχο του 5% που έχει θέσει η κεντρική τράπεζα.
Σε ό,τι αφορά στο ποσοστό ανεργίας, κυμαίνεται κοντά στο 10%, ωστόσο είναι υπερδιπλάσιο για τους νέους,
Επίσης, η διάβρωση των εκτελεστικών θεσμών συνεχίστηκε με την «εκκαθάριση» που έχει έβαλε μπρος η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016, με χιλιάδες συλλήψεις και παρατάσεις της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης.
Οι βαθιές διαιρέσεις στην τουρκική κοινωνία ήταν εμφανείς στην εκστρατεία πριν από το δημοψήφισμα για τη συνταγματική μεταρρύθμιση, τον περασμένο Απρίλιο, επισημαίνει ο οίκος.
«Αν και οι αρχές έχουν καταγράψει κάποιες επιτυχίες στο μέτωπο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, όπως η αυτόματη εγγραφή σε εταιρικά συνταξιοδοτικά προγράμματα, η νομοθεσία για τον περιορισμό του δανεισμού σε ξένο νόμισμα σε εταιρείες και η πρόσφατη υποβολή ενός σχεδίου μεταρρύθμισης για το φόρο προστιθέμενης αξίας, η πρόοδος είναι αργή.
»Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι εξακολουθούν να αναβάλλουν την εφαρμογή πιο εκτεταμένων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, για να αντιμετωπίσουν τις δυσκαμψίες στην αγορά εργασίας, πριν από τις εκλογές του 2019», συμπληρώνει η Moody’s.
Κατά την άποψη του Moody’s, ο γεωπολιτικός κίνδυνος που απορρέει από την πρόσφατη εμπλοκή της Τουρκίας στον πόλεμο της Συρίας, καθίσταται ολοένα πιο έντονος.
Κλείνοντας, ο οίκος υπολογίζει στο 3,5% με 4% -χαμηλότερο από το 5% που εκτιμά η κυβέρνηση- τον δυνητικό ρυθμό ανάπτυξης της τουρκικής οικονομίας το τρέχον και το αμέσως επόμενο χρόνια, ενώ, σε ό,τι αφορά στον λόγο του ακαθάριστου δημοσίου χρέους ως προς το ΑΕΠ, αναμένεται να ανέλθει σε 28% στο τέλος του 2017, έναντι μέσου όρου 46% για τις χώρες με παρόμοια αξιολόγηση.
.tilegrafima.