20.2.18

Οι πύραυλοι Scalp εφιάλτης της Τουρκίας και πως οι ΗΠΑ μπλοκάρουν τη πώλησή τους!


Οι πύραυλοι Scalp που η ελληνική ΠΑ διαθέτει στο οπλοστάσιο της για τα Mirage 2000-5 αποτελούν τον εφιάλτη των Τούρκων. Ο εφιάλτης αυτός ενδέχεται να πάρει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις, αφού η Αίγυπτος διακαώς επιθυμεί να τους εντάξει και στο δικό της οπλοστάσιο για τα γαλλικά αεροσκάφη Rafale. Όμως η Άγκυρα φαίνεται ότι βρίσκει συμπαράσταση στις ανησυχίες της από εκεί που κανείς δεν θα το περίμενε ίσως, αυτή τη περίοδο: τις ΗΠΑ!

Οι Αμερικανοί εμποδίζουν τη προμήθεια πυραύλων Scalp από τη Γαλλία προς την Αίγυπτο, “μπλοκάροντας” την άδεια εξαγωγής για ένα από τα εξαρτήματα του πυραύλου που είναι αμερικανικής κατασκευής!
Το Κάϊρο πιέζει τη Dassault αλλά και την MBDA για την συμφωνία των Scalp. Η Γαλλία έχει δώσει την απαραίτητη άδεια για την εξαγωγή των Scalp αλλά  η Ουάσινγκτον επικαλούμενη τη διεθνή συμφωνία για τη πώληση όπλων (ITAR) αρνείται να κάνει το ίδιο. Η Γαλλία από τη πλευρά της δυσφορεί, γιατί η αμερικανική στάση θέτει σε κίνδυνο τις συζητήσεις της με την Αίγυπτο για τη προμήθεια κι άλλων Rafale.
Τι λύσεις εξετάζονται; Ή η MBDA θα αντικαταστήσει τα όποια εξαρτήματα αμερικανικής κατασκευής υπάρχουν στον Scalp, είτε θα υπάρξει συμφωνία σε πολύ υψηλό επίπεδο. Στις 23 και 24 Απριλίου ο Γάλλος πρόεδρος θα επισκεφθεί την Ουάσινγκτον και θα συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Ο Μακρόν θα προσπαθήσει να κάνει ότι έκανε ο προκάτοχος του Φρανσουά Ολάντ όταν είχε επισκεφθεί τις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο του 2014. Τότε είχε κατορθώσει να ξεπεράσει τις αμερικανικές αντιρρήσεις για την πώληση δύο κατασκοπευτικών δορυφόρων στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
militaire