11.2.18

Σε εξέλιξη η πειρατεία στο ιταλικό γεωτρύπανο SAIPEM 12000 (vid.)


Έξι τουρκικά πολεμικά πλοία παρεμπόδισαν με μανούβρες την πορεία του Γεωτρύπανου SAIPEM 12000 προς το θαλάσσιο στόχο κοιτάσματος “ΣΟΥΠΙΑ” στο Τεμάχιο 3 της Κυπριακής ΑΟΖ.
Οι Τούρκοι είπαν στον πλοίαρχο του Γεωτρύπανου ότι η περιοχή είναι δεσμευμένη με NAVTEX για ασκήσεις με πραγματικά πυρά και ότι για την εκτέλεση της Γεώτρησης θα πρέπει να υπάρξει έγκριση του Τουρκοκυπριακού Κράτους!

Υπάρχουν σημαντικές παρασκηνιακές διπλωματικές ενέργειες αλλά λαμβανομένου υπόψη του ημερήσιου κόστους αδράνειας του Γεωτρύπανου που είναι της τάξης των 250.000 δολαρίων, αυτό δεν μπορεί να διαρκέσει για πολλές ημέρες ακόμη.
Αναμένονται αποφάσεις σε μια στιγμή που η Ελλάδα παρακολουθεί από την τηλεόραση τα συμβαίνοντα στην περιοχή και σε μια στιγμή που η Τουρκία γνωρίζει ότι σε περίπτωση επιτυχίας της Γεώτρησης «ΣΟΥΠΙΑ» στην Κυπριακή ΑΟΖ, στην Κύπρο, από γεωλογική άποψη ανοίγουν νέοι τεράστιοι οικονομικοί ορίζοντες για τον Ελληνισμό της περιοχής.
Κύριος Στόχος της Τουρκίας που η Οικονομία της Προχωράει με 11% ετήσια Ανάπτυξη είναι η Κύπρος και η Ελλάδα να μην δημιουργήσουν Ορυκτό Πλούτο αλλά να Παραμείνουν βουτηγμένοι στην Φτώχεια και την Οικονομική Μιζέρια.
defence-point