20.2.18

Δεν μας αξίζει να καταντήσουμε «ανθρωπάκια του σωλήνα»



Του Στέλιου Παπαθεμελή*

Σοβαρή,  έως πολεμική εμπλοκή, παρ’ ολίγο ανάφλεξη, προκάλεσε τα μεσάνυχτα της περασμένης Δευτέρας η Τουρκία εντός των χωρικών μας υδάτων στην περιοχή Ιμίων. Σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής διεμβόλισε το ελληνικό «Γαύδος» με στόχο να το βουλιάξει. Από θαύμα δεν θρηνήσαμε νεκρούς.
Νωρίτερα από το επεισόδιο το τουρκικό ΥπΕξ «γαύγιζε» πως τα Ίμια είναι τουρκικά! Ανερυθρίαστος ο «σεϊχουλισλάμης» Ερντογάν, αντί συγνώμης για το περιστατικό, ορύεται με τους συνήθεις λεονταρισμούς κατά της Ελλάδος και εξαπολύει τα τουρκικά πολεμικά να αποκλείουν τα Ίμια και το οικόπεδο 3 στην Κύπρο.

Οδεύουμε ολοταχώς σε ένα καθεστώς φινλανδοποίησης. Για τους νεότερους πρόκειται γι’ αυτό που η πανίσχυρη ΕΣΣΔ επέβαλε μεταπολεμικά  manu militari στην μικρή και αδύναμη Φινλανδία, επισημοποιώντας το και με διμερή συνθήκη το 1948, οπότε το Ελσίνκι υποχρεώθηκε σε ουδετερότητα με απόλυτους περιορισμούς στην άσκηση της εξωτερικής αλλά και της εσωτερικής του πολιτικής, καθώς και σε συμμετοχή στην άμυνα της ΕΣΣΔ, εάν η τελευταία δέχονταν επίθεση!
Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι ο διεμβολισμός τού «Γαύδος» έγινε βάσει σχεδίου, το οποίο επιβεβαίωσε και η ακατάσχετη λογοδιάρροια του Ερντογάν.
«Λογοτεχνικό» σχεδόν το σχόλιο του ελληνικού ΥπΕξ:
«Η Τουρκία, μαζί με το μέτρο, έχει χάσει και τον κοινό νου. Εκτός από το να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, αποδεικνύει ότι δεν γνωρίζει ούτε γεωγραφία».
Ο Γιλντιρίμ τηλεφώνησε του δικού μας, ισχυριζόμενος ότι το συμβάν «δεν ήταν εσκεμμένη ενέργεια». Ψευδέστατο βέβαια, αφού οι νεοοθωμανοί νοσταλγοί της παλαιοοθωμανικής αυτοκρατορίας ξεδιπλώνουν τις στρατιωτικές επεμβάσεις τους και την αναθεωρητική τους ατζέντα κατά μήκος όλων των τουρκικών συνόρων, από το Αφρίν της Συρίας, τον ναυτικό αποκλεισμό της Κυπριακής ΑΟΖ ως τα Ίμια. Και όχι πλέον λεκτικά μόνο, αλλά έμπρακτα.
Η επίσκεψη Ζάεφ στην Άγκυρα ανατρέπει παταγωδώς την αφελή θέση της ελληνικής κυβέρνησης ότι κλείνει το μέτωπο του Βορρά (Σκόπια) για να στραφεί απερίσπαστη προς Ανατολάς! Τα διαμειφθέντα Ζάεφ – Γιλντιρίμ – Ερντογάν αποδεικνύουν ότι οι υπέρ ων κόπτεται η Κυβέρνησή μας σκοπιανοί, είναι ήδη συγκοινωνούν αγγείον με την Τουρκία!
Και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν και το Έθνος πρέπει ψυχή τε και σώματι να αφιερωθεί στην αντιμετώπιση της θερμής τουρκικής απειλής, η κυβέρνηση καθιστά μαραθώνιες τις  «διαπραγματεύσεις» της με το βορεινό ασήμαντο μόρφωμα και εκδαπανά πολιτικό κεφάλαιο και χρόνο σε μία 100% λανθασμένη και εθνικά επικίνδυνη πολιτική. Πώς δηλαδή θα νομιμοποιήσει στο πρόσωπο του κλέφτη την αρπαγή του ονόματος και της ιστορίας μας και θα τον εφοδιάσει με συμβόλαια έτσι ώστε να διεκδικεί εσαεί τα εδάφη μας ως δικά του! Αυτό σημαίνει η αναγνώριση του μορφώματος από εμάς με το Μακεδονία, σύνθετο, ή σκέτο αδιάφορο, αφού σκέτο θα καταλήξει και μάλιστα παραχρήμα.
Η γειτονιά μας είναι πολλαπλώς ανασφαλής και δεν έχουμε την πολυτέλεια να παίζουμε εν ου παικτοίς. Να σταματήσουν κάποιοι να βιάζονται για ενέργειες που αποδυναμώνουν την πατρίδα μας.
Δεν επιδέχονται αναβολή άλλες κινήσεις μας:
Οι αμερικανοτουρκικές και ευρωτουρκικές σχέσεις είναι στα χειρότερά τους. Η εποχή των ερώτων τους έχει τελειώσει. Ευχόμαστε ανεπιστρεπτί. Επομένως αντί να τους αγριεύει ο νεοοθωμανός να του τρίξουν επιτέλους αυτοί τα δόντια τους!
Τούτο προϋποθέτει κινήσεις από Κυβέρνηση και Αντιπολίτευση αποκατάστασης της διαταραγμένης εθνικής συνοχής. Να περάσουν σε δεύτερη μοίρα τα παιχνίδια εξουσίας. Και να εξορκίσουν όλοι τους τον σοβούντα πολιτικό χουλιγκανισμό.
Προτεραιότητα στον εκσυγχρονισμό και την επικαιροποίηση της εθνικοαμυντικής θωράκισής μας. Η γραφειοκρατία ταλανίζει επίσης βάναυσα τη δημόσια διοίκησή μας και την καθιστά αναποτελεσματική, ενώ τα πειράματα στον ευαίσθητο χώρο της Παιδείας μάς καταντούν να έχουμε, - ποιοι;  - οι Έλληνες, μια παιδεία ανάξια της ιστορίας μας. «Πάντων κάκιστον», έλεγε ο Δημόκριτος, «η ευπετίη παιδεύσαι την νεότητα» (= χείριστον πάντων η προχειρότητα με την οποία μορφώνουμε τους νέους μας).
Βεβαίως και είναι χρέος των Ευρωπαίων να υπερασπιστούν τα σύνορα της Ευρώπης = τα σύνορα της Ελλάδος και της Κύπρου, χωρών που είναι μέλη τους. Και αυτό όχι φυσικά μόνο ρητορικά, όπως το έπραξαν ήδη, αλλά εμπράκτως. Τούτ’ αυτό ισχύει για τις ΗΠΑ, άρχουσα δύναμη του ΝΑΤΟ.   Δεν πρέπει να ανέχονται οι εξοπλισμοί που αναλώμασι της συμμαχίας αποκτήθηκαν από την Άγκυρα, να στρέφονται κατά μελών της.
Ο «άλλα αντ’ άλλων» (ακόμη) δήμαρχος Θεσσαλονίκης επιδίδεται ευκαίρως ακαίρως σε παραληρήματα εθνικού αποτροπιασμού. Από τα καφενεία της συμπρωτεύουσας σταχυολογούμε: Να τον μετακαλέσει ο Ζάεφ για δήμαρχο Σκοπίων. Να τον φωνάξει ο Ερντογάν, ή ο κεμαλιστής Κιλιντζάρογλου για δήμαρχο Άγκυρας ως δεινό θαυμαστή του Μουσταφά Κεμάλ. Ενώ οι ψυχραιμότεροι του φωνάζουν παραιτήσου!
Να δράσουμε αγωνιστικά, για να μη μας καταχεριάσει ο ποιητής:
«Αχ ανθρωπάκια του σωλήνα/
ποτέ δεν βγήκατε ταξίδι./
Εκεί που ζούσε η Μπουμπουλίνα/
Ύδρα, Ψαρά και Γαλαξίδι» (Νίκος Γκάτσος).


                             Πρόεδρος Δημοκρατικής Αναγέννησης
E-mailstpapathemelis@gmail.comdanagennisi.press@gmail.com