17.2.18

Τουρκία: «Δε χρησιμοποιήσαμε χημικά στη Συρία»


Η Τουρκία αρνείται κατηγορηματικά ότι έχει χρησιμοποιήσει χημικά όπλα στις επιχειρήσεις της στη Συρία. Ισχυρίζεται, μάλιστα, πως αντιμετωπίζει με μέγιστη προσοχή τους αμάχους.
Στην εν λόγω διάψευση προχώρησε το Σάββατο (17/2) τουρκική διπλωματική πηγή, μετά τις καταγγελίες ότι οι τουρκικές δυνάμεις προχώρησαν σε επίθεση με τοξικό αέριο στην περιοχή του Αφρίν.

«Πρόκειται για αβάσιμες κατηγορίες. Η Τουρκία ποτέ δεν χρησιμοποίησε χημικά όπλα. Δίνουμε τη μέγιστη προσοχή στους αμάχους στην Επιχείρηση Κλάδος Ελαίας», ανέφερε σχετικά η πηγή του πρακτορείου Reuters.
Μάλιστα, η ίδια πηγή έκανε λόγο για «μαύρη προπαγάνδα», μετά τις κατηγορίες ότι έξι πολίτες τραυματίστηκαν σε αυτήν την τουρκική επίθεση με χημικά.
Τους ισχυρισμούς για χρήση χημικών διαψεύδουν και οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, στην εβδομαδιαία ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα. Σε αυτήν, επαναλαμβάνουν ότι δεν χρησιμοποιούν διεθνώς απαγορευμένα όπλα στις επιχειρήσεις που διεξάγουν στο Αφρίν και πως στοχοθετούν μόνο τους «τρομοκράτες» και τις θέσεις τους στην περιοχή.

Τι καταγγέλλουν οι Κούρδοι

Πάντως, τα μέσα ενημέρωσης των Κούρδων της Συρίας και το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο της χώρας υποστηρίζουν πως έξι άμαχοι παρουσίασαν αναπνευστικά προβλήματα και άλλα συμπτώματα που υποδηλώνουν ότι εισέπνευσαν δηλητηριώδη αέρια, μετά από μια επίθεση που εξαπέλυσε η Τουρκία στον θύλακα του Αφρίν, που ελέγχεται από τους Κούρδους.
Μάλιστα, τα συριακά και κουρδικά ΜΜΕ επικαλούνται γιατρούς από το Αφρίν που δήλωσαν ότι σε τοπικό νοσοκομείο νοσηλεύτηκαν έξι άνθρωποι οι οποίοι είχαν δύσπνοια, εμετούς και δερματικά εξανθήματα.
Τις συγκεκριμένες πληροφορίες μετέδωσε, επίσης, και το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Βροχή» οι καταγγελίες

Αξίζει να σημειωθεί, ότι σε video που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το νοσοκομείο, διακρίνονται και ασθενείς να φορούν μάσκες οξυγόνου.
Το συριακό πρακτορείο SANA, εξάλλου, ανέφερε ότι η Τουρκία εκτόξευσε βλήματα που περιείχαν «τοξικές ουσίες» σε ένα χωριό της περιοχής Αφρίν το βράδυ της Παρασκευής (16/2). Το SANA, καθώς και κουρδικά ΜΜΕ όπως το Kurdistan24, επικαλούνται τον γιατρό Χαλίλ Σάμπρι, που είπε ότι η επίθεση αυτή έγινε στο χωριό Αράντα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ