13.2.18

Αυτό είναι το πλοίο «Γαύδος» που εμβόλισε η τουρκική ακταιωρός στα Ίμια (φωτό, βίντεο)


To πλοίο της ελληνικής Ακτοφυλακής το οποίο εμβολίστηκε από τουρκική ακταιωρό είναι το «Γαύδος» (ΛΣ 90) και ευτυχώς είχε μόνο υλικές ζημιές καθώς δεν υπήρξαν τραυματισμοί. Είναι ότι πιο σύγχρονο διαθέτει το Λιμενικό και επιχειρείται τώρα να διαπιστωθεί το εύρος των ζημιών.

Το όνομα του το πήρε από την ακριτική Γαύδο, νότια των Χανίων και το ονοματοδότησε η δήμαρχος του νησιού, Ευαγγελία Καλλίνικου, τον Φεβρουάριο του 2016.
Ναυπηγήθηκε το 2015 και από το Δεκέμβριο του ίδιου έτους καλύπτει επιχειρησιακές ανάγκες του Λιμενικού Σώματος, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και έδρα του είναι η Λέσβος.
Το κόστος κατασκευής του έφτασε τα 29 εκατ. ευρώ και συγχρηματοδοτήθηκε από το Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με περίπου 82,5% συμμετοχή, ενώ το υπόλοιπο ποσό χρηματοδοτήθηκε από εθνικούς πόρους.
Ναυπηγήθηκε σε ιδιωτικά ναυπηγεία της Ολλανδίας.
Πρόκειται για σύγχρονο ταχύπλοο πλοίο με πλήρωμα 25 ατόμων, εκ των οποίων οι τρεις είναι γυναίκες.
Έχει μήκος 57,52 μέτρα, πλάτος 9,55 μέτρα και μέγιστη ταχύτητα 32 κόμβων.
Έχει μεγάλη ακτίνα δράσης και αυτονομία, μεγάλη μεταφορική ικανότητα, φέρει σωστικό και διασωστικό εξοπλισμό υψηλών προδιαγραφών, και επιπρόσθετα στην ειδικά διαμορφωμένη πρύμνη του φέρει βοηθητικό ταχύπλοο 9μετρο φουσκωτό υψηλών επιδόσεων.
pronews