30.1.18

Στοιχεία που αποδεικνύουν την Ελληνικότητα των Ιμίων


imia ellas

Για την αποκατάσταση της αλήθειας θα αναφερθούν μερικά μόνο από τα στοιχεία που βροντοφωνούν ότι οι βραχονησίδες Ίμια είναι τμήμα της Ελληνικής Επικράτειας όπως είναι και εκατοντάδες άλλα νησάκια και βραχονησίδες στο Αιγαίο , για τα οποία οι Τούρκοι, από το 1996, κατασκεύασαν τη θεωρία των "γκρίζων ζωνών":
1. Με τη συνθήκη της Λοζάνης (1923) η Τουρκία παραχώρησε τα Δωδεκάνησα στην Ιταλία (άρθρο 15). Η περιοχή που βρίσκονται τα Ίμια αναφέρεται ρητά και ειδικά στην Ιταλοτουρκική συμφωνία του 1932 και το Ελληνοτουρκικό πρωτόκολλο της 28ης Δεκεμβρίου 1932 που ακολούθησε για την οροθέτηση της θαλάσσιας περιοχής μεταξύ των Μικρασιατικών ακτών και της Δωδεκανήσου.

Στη συμφωνία διαλαμβάνονται 37 σημεία. Στο σημείο 30 αναφέρεται ρητά ότι η συνοριακή γραμμή περνά από το μέσο της απόστασης μεταξύ των βραχονησίδων Κardak (Ιμια) και Κato (Ανατόλια).
Με τη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων (1947) μεταξύ Συμμαχικών Δυνάμεων και της Ιταλίας , η Ελλάδα διαδέχτηκε την Ιταλία στα Δωδεκάνησα, (άρθρο 14).
2. Σε επιστολή του Τούρκου υπουργού εξωτερικών Τεφίκ Ρουστού Αράς προς τους Ιταλούς (1932) αναφέρεται σαφώς ότι οι βραχονησίδες Ίμια ανήκουν στα Δωδεκάνησα.
Την περίοδο της κρίσης των Ιμίων (1996) ενημερώθηκε σχετικά το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών , από την Πρεσβεία της Τουρκίας στη Ρώμη , με κρυπτογράφημα το οποίο το αγνόησαν, το απέρριψαν και το κατέστρεψαν συνεργάτες της Τανσού Tσιλέρ μαζί με τον Τούρκο .Υφυπουργό Εξωτερικών Ουνούρ Ουμέν.
3. Κατά την προσάραξη του φορτηγού τουρκικού πλοίου "Φιγκέν Ακάτ" στα Ίμια το βράδυ της 25-12-95 ο τούρκος πλοίαρχος ''οικονομικά σκεπτόμενος" προφασίστηκε ότι βρισκόταν σε τουρκικά χωρικά ύδατα για να ρυμουλκηθεί από τουρκικό ρυμουλκό (μικρή απόσταση-μικρό κόστος) και όχι από ελληνικό ρυμουλκό (μεγάλη απόσταση-μεγάλο κόστος).
Ο Τούρκος πλοίαρχος γνώριζε που είχε προσαράξει αλλά η αποκόλληση του σκάφους του και η σωτήρια του τον ενδιέφερε να γίνει με τον προσφορότερο και οικονομικότερο τρόπο, γι' αυτό προφασίσθηκε ότι βρίσκεται στα Τουρκικά χωρικά ύδατα.
Τελικά , την 28-12-95 , ρυμουλκήθηκε στο λιμάνι Kiuluk της Τουρκίας από ελληνικά ρυμουλκά της εταιρείας "ΜΑΤΣΑ" που κατέπλευσαν στην περιοχή των lμίων από τον Πειραιά. Η πράξη αυτή - που είναι πράξη κυριαρχίας - αποδεικνύει ότι το σύμπλεγμα των βραχο - νησίδων Ίμια βρίσκεται σε περιοχή Ελληνικής κυριαρχίας .
4. Στο ανατολικό άκρο της νησίδας Καλόλυμνος βρίσκεται εγκατεστημένος φάρος απ6 την Υπηρεσία Φάρων του Πολεμικού Ναυτικού καταχωρημένος στις ναυτιλιακές οδηγίες ως ελληνικος φάρος με αριθμ6 9230 και διεθνή αριθμό 4708 στο φαροδείκτη του Βρετανικού Ναυαρχείου. Δύο περίπου μίλια ανατολικά, νοτιοανατολικά του φάρου βρίσκονται οι βράχοι Ίμια, δύο τον αριθμό με βάθη μεγαλύτερα απo 30 μ. στον άξονα του στενού που σχηματίζεται μεταξύ τους.
Περίπου 2,4 μίλια ανατολικά των βράχων Ίμια βρίσκεται η τουρκική βραχονησίδα Gavus Adasi. Ο ναυτικός χάρτης αριθμ. 4511 ο οποίος εκδόθηκε το Σεπτέμβριο του 1992 απο την Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού και πηγή υδρογράφησης το χάρτη του Βρετανικού Ναυαρχείου , είναι αδιάψευστος μάρτυς.
5. Ο Νόμος 518 / 1948 « Περί προσαρτήσεως της Δωδεκανήσου εις την Ελλάδα » ( ΦΕΚ 7 Α / 9-1-1948 ) αποτελεί ένα διαχρονικό κείμενο – τρανταχτό επιχείρημα για τη σωστή ενημέρωση γύρω από τα Ίμια. Η γραμμή των συνόρων μεταξύ της Δωδεκανήσου και της Τουρκίας διέρχεται απο 51 συγκεκριμένα αριθμημένα σημεία. Το σημείο 45 στο μέσον της γραμμής που ενώνει το φάρο της νήσου Καλόλυμνος (Ελλάς) με την Νότια άκρα της νήσου Pontieusa Buyukiremit (Τουρκία) .
Μία απλή ματιά στο χάρτη αρκεί για να διαπιστωθεί ότι τα Ίμια ανήκουν στην Ελληνική επικράτεια.
6. Η διερεύνηση ιστορικών πηγών αποκαλύπτει ότι η ρητή αποδοχή, στις 6 Απριλίου 1953 από τον επίσημο εκπρόσωπο του Τουρκικού Υπουργείου των Εξωτερικών, διαχωριστικού ορίου κυριαρχίας στη θαλάσσια ζώνη μεταξύ Δωδεκανήσων και Μικράς Ασίας ήταν το αποτέλεσμα εξάμηνης κυοφορίας στην .οποία είχε ενεργά συμμετάσχει και το Τουρκικό Γενικό Επιτελείο Ναυτικού.
Αυτά προκύπτουν , από την σχετική διπλωματική αλληλογραφία: Foreign Office προς Πρεσβεία Άγκυρας (27-05-1952), Πρεσβεία Άγκυρας προς F.O.(26-11-1952) και F.O. προς Πρεσβεία Άγκυρας (14-01-1953)

7. Σε επιτελικούς χάρτες του Ιταλικού Στρατιωτικού Γεωγραφικού Ινστιτούτου ( Ίδρυμα Γκουερ(νι Σταμπόλια , Βενετία 1928), του Βρετανικού Ναυαρχείου (1931) και του Γερμανικού Επιτελείου (Militargeschichtliches Forshungsant 1944) , τα Ιμια αναφέρονται ως Ιταλικά εδάφη .
Η Ελλάδα διαδέχθηκε την Ιταλία στα Δωδεκάνησα (Άρθρο 14 Συνθήκης των Παρισίων - 1947).
8. Σύμφωνα με την ισχύουσα Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (Montego Bay - 1982) , την οποία η Ελλάδα έχει επικυρώσει με το Νόμο 2321 / 1995 , και οι βραχονησίδες έχουν δική· τους αιγιαλίτιδα ζώνη (άρθρο 121).
Εξ άλλου ο ορισμός της βραχονησίδας είναι ανοιχτός, διότι αν αποδειχτεί ότι οι βραχονησίδες έχουν ·πόρους που δεν χρησιμοποιούνται προς το παρόν και άρα έχουν οικονομική αξία λόγω υπάρξεως π.χ κοιτασμάτων πετρελαίου ,τότε μπορούν να στηρίζουν οικονομικά ζωή και να θεωρηθούν ότι υπάγονται στο καθεστώς των νησιών.
Επομένως, οποιαδήποτε απειλή ή παραβίαση κατά των βραχο - νησίδων Ιμια και της αιγιαλίτιδας ζώνης τους αποτελεί απειλή ή παραβίαση εθνικού εδάφους, που δίνει στην Ελλάδα το δικαίωμα να προσφυγής στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. ή να ασκήσει το δικαίωμα της νόμιμης άμυνας, όπως αυτό κατοχυρώνεται από τον Καταστατικό Χάρτη του Ο.Η.Ε. (άρθρο 51).
9. Ο Βρετανός καθηγητής Διπλωματικής Ιστορίας και πρώην διπλωμάτης Δρ Γουίλιαμ Μάλινσον αναφέρει: « Την περίοδο μετά τα γεγονότα των Ιμίων , ο τότε Αμερικανός Πρέσβης στην Ελλάδα κ. Νίκολας Μπέρνς σε ειδική εκδήλωση στο Αμερικανικό Κολέγιο στην Αθήνα, ρωτήθηκε από σπουδαστή ποια είναι η Αμερικανική θέση στο θέμα των Ιμίων και απάντησε ότι ανήκουν στην Ελλάδα και τόνισε ότι αυτό φαίνεται και στον επιχειρησιακό χάρτη του Αμερικάνικου Ναυτικού» .
Βιβλιογραφία
Γιαλουρίδης Χριστόδουλος. Η Ελληνοτουρκική σύγκρουση από την Κύπρο έως τα Ίµια. 1955 – 1996. Η απτική του τύπου .Έκδοση Ι. Σιδέρη .Αθήνα 1997.
Κούρκουλας Άλκης IMlA. Κριτική προσέγγιση του τουρκικού παράγοντα. Εκδοση Ι Σιδέρη Αθήνα Μάρτιος 1997
Λυμπέρης Χρήστος. Εθνική Στρατηγική και χειρισμός κρίσεων. Αθήνα Μάρτιος 1997. Έκδοση Βιβλιοπωλείο ΠΟΙΟΤΗΤΑ.
Πλοηγός. Ναυτιλιακές οδηγίες των Ελληνικών ακτών. Τόμος Δ Έκδοση Γ Υδρογραφικής Υπηρεσίας Πολεμικού Ναυτικού.
Αθήνα 1986
Φαροδείκτης Ελληνικών Ακτών, Έκδοση Υ.Υ.- Υ.Φ. Αθήνα 1996
Χάρτης Υδρογραφικής Υπηρεσίας αριθ.4511.Εκδοση 09 / 1992
Εφημερίδα «Ή ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» 15 Ιουλίου 2001 σελ. 10
Κ. Σβολόπουλου - Ε. Χατζηβασιλείου. Νέα ντοκουμέντα για τα Δωδεκάνησα ,
Εφημερίδα «ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ» , 10 Αυγούστου 2003 σελ. 18
Περιοδικό «ΝΕΜΕΣΙΣ» , Αθήνα ,Τεύχος 52 ,Μάρτιος 2005
Περιοδικό «Άμυνα και Διπλωματία » Αθήνα ,Τεύχος 166 , Φεβρουάριος 2005

Αλεξανδρούπολη 28 - 07 - 2010

ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ Νικόλαος 
Υποναύαρχος Λ.Σ. (ε.α.)
Πρώην Κεντρικός Λιμενάρχης Αλεξανδρούπολης