20.1.18

«Βόμβα» από Σ.Λαβρόφ βάζει «απαγορευτικό» σε Άγκυρα: «Οι δυνάμεις μας δεν πρόκειται να φύγουν από την Αφρίν»

Τα «καλύτερα» τα άφησε για το τέλος ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ απατώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων από την έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη αναφορικά με την κατάσταση στις ρωσο-αμερικανικές σχέσεις και την κατάσταση στην Συρία.

Πιο συγκεκριμένα ο Ρώσος υπουργός διέψευσε τις αναφορές ότι οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις εγκαταλείπουν την κουρδική πόλη Αφρίν ενόψει της τουρκικής επίθεσης (εάν και όποτε γίνει αυτή) βάζοντας ουσιαστικά απαγορευτικό στην Άγκυρα, για την επίθεση.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών ήταν κατηγορηματικός σε ότι αφορά την παρουσία των Ρώσων παρατηρητών, όπως ανέφερε στην Αφρίν, διαψεύδοντας ότι αυτοί αποχωρούν από την πόλη, όπως είχε μεταδοθεί νωρίτερα από διεθνή πρακτορεία.  
Την ίδια σχεδόν ώρα με τις δηλώσεις Λαβρόφ οι Τούρκοι «ατάραχοι» προαναγγέλλουν επίθεση στην Αφρίν από τέσσερις διαφορετικές κατευθύνσεις.
Προβολή εικόνας στο TwitterΠροβολή εικόνας στο TwitterΠροβολή εικόνας στο TwitterΠροβολή εικόνας στο Twitter
backed National Army waiting for op. in
Military Commander says
-Advance will be from 4 axes: 2 from areas, 2 from “control points”
-5,000 Syrian forces to take part
Παράλληλα σχολιάζοντας την επίθεση με drones που πραγματοποιήθηκε στην αεροπορική βάση Χμειμίμ και την ναυτική εγκατάσταση της Ταρτούς στη Συρία, είπε πως αυτές έγιναν εξαιτίας της έλλειψης τουρκικών φυλακίων παρατηρητών στην Ιντλίμπ αναφέρει το Itnerfax.
O Λαβρόφ δήλωσε ακόμη πως οι ΗΠΑ δημιουργούν μια «εναλλακτική» κυβέρνηση στη βόρεια Συρία σε μέρος των συριακών εδαφών που έχουν καταλάβει παράνομα.
«Είναι γεγονός ότι οι αμερικανικές δυνάμεις ασχολούνται σοβαρά με τη δημιουργία εναλλακτικών κυβερνητικών οργάνων σε μεγάλο μέρος της συριακής επικράτειας. Και αυτό, βεβαίως, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις υποχρεώσεις τους, τις οποίες ανέλαβαν επανειλημμένα, απέναντι και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, για τη διατήρηση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας στη Συρία», τόνισε χαρακτηριστικά ο Σεργκέι Λαβρόφ.
Την ίδια στιγμή, το τουρκικό πυροβολικό διεξάγει επιχειρήσεις σε εδάφη που καταλαμβάνουν Κούρδοι, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση τόσο της συριακής κυβέρνησης, η οποία προειδοποίησε την Άγκυρα, όσο και της Ουάσιγκτον, η οποία καυτηρίασε με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τις ενέργειες των Τούρκων, λέγοντας πως δεν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.


pronews