11.1.18

Μυστική διπλωματία για το Σκοπιανό: Δεν ανακοινώνουν πού και πότε ο Κοτζιάς θα συναντήσει τον Ντιμιτρόφ

Από το υπουργείο Εξωτερικών δεν απαντούν πού θα γίνει η συνάντηση του Νίκου Κοτζιά με τον Σκοπιανό ΥΠΕΞ Νικολά Ντιμιτρόφ - «Ουδέν σχόλιον» για τα δημοσιεύματα που θέλουν το ΥΠΕΞ να σχολιάζει ότι ο Αρχιεπίσκοπος «συμπορεύεται» με τη Χρυσή Αυγή

Με τον υπουργό Εξωτερικών των Σκοπίων Νικολά Ντιμιτρόφ θα συναντηθεί σήμερα ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας Νίκος Κοτζιάς, ωστόσο από την Αθήνα δεν ανακοινώνεται ούτε ο τόπος, ούτε όμως και ο χρόνος που θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών. 


Το protothema.gr επικοινώνησε με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρο Γεννηματά ο οποίος αρνήθηκε να απαντήσει πού και πότε θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Νίκου Κοτζιά με τον Σκοπιανό ομόλογό του Νικολά Ντιμιτρόφ.
Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου, γίνεται προαναγγελία στη συνάντηση Κοτζιά-Ντιμιτρόφ, χωρίς όμως να διευκρινίζεται πού και πότε θα γίνει η συνάντηση των δύο υπουργών, σε μία χρονική στιγμή που οι δύο χώρες δείχνουν να «καίγονται» για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής ονομασίας για το κράτος των Σκοπίων ώστε να προχωρήσει η ένταξη της FYROM στο ΝΑΤΟ.
Η συνάντηση Κοτζιά-Ντιμιτρόφ, η οποία θα διεξαχθεί σήμερα σε άγνωστη τοποθεσία και σε ώρα η οποία επίσης δεν έχει ανακοινωθεί, λαμβάνει -με ευθύνη του υπουργείου Εξωτερικών- όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν στο συμπέρασμα ότι επιχειρείται η διεξαγωγή συζήτησης με όρους που παραπέμπουν σε μυστική διπλωματία.

Τρεις ημέρες μετά την άφιξη στην Αθήνα του αναπληρωτή πρωθυπουργού της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, αρμοδίου για τις σχέσεις με την Ε.Ε., Bujar Osmani και τις συναντήσεις του με τον Νίκο Κοτζιά και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο, οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη ενός συμβιβασμού στο θέμα του ονόματος των Σκοπίων φαίνεται ότι επιταχύνονται.

Στο υπουργικό συμβούλιο της Δευτέρας 8 Ιανουαρίου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «τις επόμενες μέρες θα φανεί κατά πόσο είναι εφικτό να γίνουν ουσιαστικά βήματα» στην κατεύθυνση της λύσης του προβλήματος του ονόματος των Σκοπίων. Η ελληνική κυβέρνηση, όπως δείχνει η προσπάθεια αποσιώπησης σχετικά με το επουσιώδες θέμα του χώρου και του χρόνου που θα γίνει η συνάντηση Κοτζιά-Ντιμιτρόφ, θέλει να διαπραγματευθεί το ονοματολογικό της FYROM μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Στην Αθήνα, από το υπουργείο Εξωτερικών δεν υπάρχει σχόλιο ούτε για τις δηλώσεις του Αλβανού αναπληρωτή πρωθυπουργού των Σκοπίων Οσμάνι ο οποίος υποστήριξε ότι η ελληνική κυβέρνηση αποδέχεται μια ονομασία που θα περιέχει τον όρο Μακεδονία. 

«Τη σύνθετη ονομασία την έχουμε δώσει από το 1995, όχι εμείς ως κυβέρνηση, όχι εγώ προσωπικά, αλλά η Ελλάδα με το "πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας". Αυτός ήταν ο συμβιβασμός που κάναμε» είπε σε πρόσφατη συνέντευξή του στον Ant1 ο Νίκος Κοτζιάς. Αναφερόμενος στο όνομα που μπορεί να περιλαμβάνει η φόρμουλα συμβιβασμού με τα Σκόπια, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών απάντησε: «Στο έτος 2018 και με τις πραγματικότητες που έχουμε,δεν είμαστε από το ανώνυμο που θα βαφτίσουμε, είμαστε από το έχον πολύ συγκεκριμένη ονομασία, πολύ συγκεκριμένη αναγνώριση διεθνή, το οποίο εμείς θέλουμε να του προσθέσουμε και να του δώσουμε μια σύνθετη ονομασία με τρόπο που να είναι διακριτά διαφορετική από την ελληνική Μακεδονία». 

«Ουδέν σχόλιον» για τις θέσεις της Εκκλησίας, απαντούν από το ΥΠΕΞ
Μετά την ανακοίνωση της Ιεραρχίας ότι η Εκκλησία της Ελλάδος δεν μπορεί να αποδεχθεί τον όρο Μακεδονία ή παράγωγό του για την ονομασία των Σκοπίων, διαρροές που αποδίδονται σε διπλωματικούς και κυβερνητικούς «κύκλους» έριχναν λάδι στη φωτιά της κόντρας του υπουργείου Εξωτερικών με την Εκκλησία. «Άραγε η ηγεσία της Εκκλησίας αποφάσισε να συμπορευθεί με το νεοναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής;» ανέφεραν μη κατονομαζόμενες διπλωματικές πηγές τις οποίες επικαλείται δημοσίευμα της Καθημερινής. Το protothema  ρώτησε τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών αν οι συγκεκριμένες αναφορές απηχούν τις απόψεις του Νίκου Κοτζιά. «Ουδέν σχόλιον» ήταν η απάντηση του Αλέξανδρου Γεννηματά, εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών ο οποίος απέφυγε να διαψεύσει ή και να επιβεβαιώσει τις αναφορές εναντίον της Εκκλησίας οι οποίες αποδίδονται σε διπλωματικές πηγές. 
protothema