27.1.18

Στα κάγκελα οι Ερντογανικοί στην κατεχόμενη Κύπρο


Η κατοχικές αρχές στην Κύπρο απαγόρευσαν την είσοδο στα κατεχόμενα του δημοσιογράφου Νίκου Στέλγια, ο οποίος προσπάθησε να μεταβεί μέσω του οδοφράγματος του Αγίου Δομετίου, προκειμένου να συμμετάσχει σε εκπομπή του τουρκοκυπριακού καναλιού Kibris.

Ο Νίκος Στέλγιας έφθασε στις 11:50 το πρωί στο οδόφραγμα, όπου οι «αστυνομικοί» του ψευδοκράτους δεν του επέτρεψαν τη μετάβαση στα κατεχόμενα. Στον Νίκο Στέλγια δεν δόθηκε κάποια εξήγηση και απλώς τον ενημέρωσαν ευγενικά ότι σήμερα του απαγορεύεται η είσοδος στο ψευδοκράτος.


Εκτιμάται πάντως ότι ρόλο στην απαγόρευση έπαιξαν οι αναρτήσεις του τις τελευταίες ημέρες στα κοινωνικά δίκτυα, εκφράζοντας τη συμπαράστασή του στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα Afrika, της οποίας τα γραφεία έγιναν στόχος τούρκων εθνικιστών, εξαιτίας του πρωτοσέλιδου της προ ημερών κατά των τουρκικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Συρία, τις οποίες χαρακτήρισε κατοχή. 

Χθες πραγματοποιήθηκε στην κατεχόμενη Λευκωσία πορεία συμπαράστασης στην εφημερίδα.

Ο Νίκος Στέλγιας εργάζεται ως δημοσιογράφος στην κυπριακή έκδοση της Καθημερινής και συμμετάσχει ενεργά σε διακοινοτικές ενέργειες για την επαναπροσέγγιση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων στη Μεγαλόνησο.

Απόπειρα λιντσαρίσματος του εκδότη της εφημερίδας Africa στα Κατεχόμενα 


Με το πιστόλι δίπλα του βρίσκεται από το πρωί της περασμένης Δευτέρας στον δεύτερο όροφο της εφημερίδας Africa στο κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας, ο Σενέρ Λεβέντ, αφού φανατικοί οπαδοί του Ερντογάν και μέλη του κόμματος AKP στα κατεχόμενα πολιόρκησαν το κτήριο και αναρριχήθηκαν στον 2ο όροφο επιχειρώντας να τον λιντσάρουν. 

Ήδη από χθες Κυριακή ο Ταγίπ Ερντογάν σε δημόσια ομιλία του και αφού απείλησε τους Κούρδους της Συρίας «πως θα τους λιώσει» αναφέρθηκε και σε Τουρκοκύπριους οι οποίοι δημιουργούν προβλήματα και ειδικά στην εφημερίδα Africa. Μιλώντας επί ένα δεκάλεπτο ζωντανά στον ραδιοσταθμό Astra, ο Σενέρ Λεβέντ εξήγησε πως είναι υποχρεωμένος να έχει δίπλα το πιστόλι του, για το οποίο διαθέτει νόμιμη άδεια για να υπερασπιστεί του εαυτό του και αναμένει και άλλη επίθεση από τους φανατισμένους οπαδούς του Ερντογάν. 

Φεύγοντας από το κτήριο της εφημερίδας Africa οι επιτιθέμενοι κατευθύνθηκαν στο κτήριο όπου θα γινόταν η ορκωμοσία των νέων βουλευτών της τουρκοκυπριακής ψευδοβουλής, όπου και προσπάθησαν να προπηλακίσουν τον πρόεδρο των Τουρκοκυπρίων, κ. Ακιντζί, ο οποίος και φυγαδεύτηκε. Σημειώνεται ότι όπως αποκάλυψε και η εφημερίδα Le Monde από την έναρξη της εισβολής του τουρκικού στρατού στη Συρία, έχουν δοθεί εντολές στα ΜΜΕ για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να καλύπτεται η στρατιωτική επιχείρηση. Θα πρέπει, κατά τις εντολές αυτές, να αποφεύγεται η διασπορά ειδήσεων και πληροφοριών που προέρχεται από ξένα Μέσα, ενώ θα πρέπει να επισημαίνεται πάση θυσία πως το όπλα που χρησιμοποιεί ο τουρκικός στρατός κατασκευάζονται στην Τουρκία.
zougla.gr