27.1.18

Αφγανιστάν: Τουλάχιστον 95 νεκροί από έκρηξη παγιδευμένου οχήματος σε περιοχή με πρεσβείες στην Καμπούλ


Τουλάχιστον 95 νεκροί και 158 τραυματίες είναι ο μέχρι τώρα τραγικός απολογισμός της σημερινής βομβιστικής επίθεσης στην Καμπούλ, δήλωσαν αξιωματούχοι του υπουργείου Υγείας και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι ο αριθμός ενδέχεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο.
Οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση, η οποία έγινε με ασθενοφόρο, παγιδευμένο με εκρηκτικά, μία εβδομάδα αφότου είχαν αναλάβει την ευθύνη για μια επίθεση στο ξενοδοχείο Intercontinental της Καμπούλ, ο απολογισμός της οποίας έχει ανέλθει στους 40 νεκρούς.

Η έκρηξη σημειώθηκε λίγο πριν από τις 13:00 (τοπική ώρα, 10:30 ώρα Ελλάδας), με το αφγανικό υπουργείο Υγείας να χαρακτηρίζει τον απολογισμό των θυμάτων «προσωρινό». «Πρόκειται για σφαγή», δήλωσε ο Ντέγιαν Πάνιτς, συντονιστής στο Αφγανιστάν της οργάνωσης αρωγής Emergency, η οποία έχει αναλάβει τη λειτουργία ενός γειτονικού νοσοκομείου. Σε μήνυμά της στο Twitter, η οργάνωση ανέφερε πως περισσότεροι από 50 τραυματίες μεταφέρθηκαν μόνο σ' αυτό το νοσοκομείο.
Εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας ανακοίνωσε πως 17 νεκροί και 110 τραυματίες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία της πόλης και θύματα εξακολουθούν να μεταφέρονται σ' αυτά.
Ο Μιρουάις Γιασίνι, μέλος του κοινοβουλίου που βρισκόταν στην περιοχή όταν σημειώθηκε η έκρηξη, δήλωσε πως το παγιδευμένο ασθενοφόρο πλησίασε στο σημείο ελέγχου, κοντά σε γραφείο το Συμβουλίου για την Ειρήνη και σε αρκετές ξένες πρεσβείες, και αμέσως μετά ακολούθησε η έκρηξη.
Ο ίδιος δήλωσε πως θύματα κείτονταν στο έδαφος, άνθρωποι βοηθούσαν να απομακρυνθούν τραυματίες που ήταν σε θέση να περπατήσουν, ενώ τα ασθενοφόρα προσπαθούσαν να πλησιάσουν περνώντας από τους μποτιλιαρισμένους δρόμους του κέντρου της Καμπούλ.
Γκρίζος καπνός υψωνόταν από την περιοχή της έκρηξης και κτίρια σε απόσταση εκατοντάδων μέτρων ταρακουνήθηκαν από την ισχύ της.
kathimerini