28.12.17

Με απόφαση, το καθεστώς Ερντογάν θα ανοίγει και νόμιμα κάθε επιστολή…

Ο τρελός του χωριού!     Juan

Με πρόσφατη αμφιλεγόμενη – μία ακόμα – απόφαση, οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας έχουν πλέον το δικαίωμα να ανοίγουν «ύποπτες» επιστολές. Με τον τρόπο αυτό καταστρατηγείται μια ακόμα βασική ελευθερία. Και μόνο η εξήγηση της απόφασης, αποκαλύπτει τον χαρακτήρα της…

Σύμφωνα με την απόφαση 696 που εμπίπτει στο δίκαιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που εξακολουθεί να ισχύει στην Τουρκία, επιστολές που θεωρείται ότι περιέχουν ύποπτο περιεχόμενο, ή ύποπτη αλληλογραφία θα ανοίγονται από αξιωματούχους ασφαλείας με εισαγγελική εντολή.
Ο Ποινικός Κώδικας επιτρέπει το άνοιγμα επιστολών που μπορεί να περιέχουν αποδείξεις τέλεσης εγκλήματος, με σχετική δικαστική απόφαση που μάλλον δύσκολα θα βρεθεί Τούρκος εισαγγελέας να αρνηθεί στο καθεστώς Ερντογάν. Φυσικά με τη νέα απόφαση είναι δυνατό το άνοιγμα κάθε επιστολής, πρακτικά.
Πρόκειται για μια ακόμα επίδειξη δημοκρατικότητας στην Τουρκία του Ερντογάν. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης ανακηρύχθηκε μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016. Στην Τουρκία είναι ευρέως διαδεδομένη η αντίληψη πως πίσω από το πραξικόπημα κρύβεται ο αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ πρώην στενός συνεργάτης του Ερντογάν, ιμάμης Φετουλάχ Γκιουλέν.
defence-point