30.12.17

Ρόδος: Αντιδράσεις κατοίκων κατά δημάρχου για την μετεγκατάσταση Ρομά


Εξαγριωμένοι είναι οι κάτοικοι στην δημοτική κοινότητα Κοσκινού με τον δήμαρχο Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκο, μετά τις δηλώσεις που έκανε πρόσφατα για την μετεγκατάσταση των ΡΟΜΑ στην περιοχή Ασγούρου, επιμένοντας ότι είναι αποφασισμένος να δώσει λύση χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος.

Μιλώντας στην «Δημοκρατική» ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Κοσκινού κ. Νίκος Μανωλάγκας, ξεκαθάρισε τα εξής: «Καταλαβαίνουμε ότι πρέπει να βρεθεί λύση αλλά αυτή η περιοχή στην οποία θέλει ο δήμαρχος να μετεγκατασταθούν οι ΡΟΜΑ, δεν είναι η ενδεδειγμένη. Οι κάτοικοι που έχουν εκεί σπίτια, τα οποία συνορεύουν με την περιοχή, που έχει προτείνει η δημοτική αρχή, μου έχουν δηλώσει ότι δεν πρόκειται να το δεχτούν με τίποτα. Και από την άλλη, επειδή συζήτησα και με τους ΡΟΜΑ που μένουν στο Κορακόνερο, δεν είναι ούτε εκείνοι διατεθειμένοι να μετακινηθούν. Δηλαδή, υπάρχει αδιέξοδο. Οι συνδημότες μου πάντως, με έχουν προειδοποιήσει ότι δεν πρόκειται να δεχτούν αυτή την μετεγκατάσταση».
Οι Κοσκινιάτες πάντως, δηλώνουν ότι θα πάρουν μέχρι τα…όπλα και τις καραμπίνες τους σε περίπτωση που γίνει οποιαδήποτε κίνηση ή έστω και προσπάθεια να μεταφερθούν οι οικογένειες των ΡΟΜΑ στην περιοχή αυτή, η οποία είναι όμορη με τα σπίτια τους και θα προχωρήσουν σε πολύ δυναμικές κινητοποιήσεις με κάθε τρόπο.
«Μολών Λαβέ! Αυτό λέμε στον κύριο δήμαρχο και να τον προειδοποιούμε ότι εάν προσπαθήσει να κάνει την παραμικρή κίνηση να φέρει τους ΡΟΜΑ κοντά στα σπίτια μας, θα τον περιμένουμε με τις καραμπίνες! Και τον καλούμε τώρα, να έρθει για να κάνουμε λαϊκή συνέλευση να μας τα πει από κοντά» δήλωσε στην «δημοκρατική» ο εκπρόσωπος των κατοίκων κ. Νιώτης Γορανίτης.
Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με την «Δημοκρατική» οι Κοσκινιάτες, έχουν συστήσει «Σύλλογο Περιφρούρησης Ασγούρου – Τσαϊρι» και καλούν τον δήμαρχο Ρόδου να τους συναντήσει σε μια λαϊκή συνέλευση ώστε να θέσουν το θέμα επί τάπητος.
«Αφού οπωσδήποτε ο κύριος δήμαρχος θέλει να μεταφέρει τους ΡΟΜΑ δίπλα στα σπίτια μας, κι εμείς του λέμε ότι οπωσδήποτε θα μας βρει αντιμέτωπους με κάθε τρόπο! Ας έρθει να μας βρει να τα πούμε. Δεν δεχόμαστε τους ΡΟΜΑ στην περιοχή μας. Προσπαθούσαμε τόσα χρόνια να αναβαθμίσουμε την περιοχή μας, και τώρα θα μας φέρουν και τους ΡΟΜΑ; Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να το δεχτούμε. Να μας φέρει τους ΡΟΜΑ ‘προσωρινά’ για δέκα χρόνια; Γιατί δεν έρχεται να μας μιλήσει εδώ; Εμείς τον περιμένουμε σε συνάντηση.
Εάν πατήσει εδώ το πόδι του, τον προειδοποιούμε ότι θα τον περιμένουμε με κάθε μέσο για να τον αντιμετωπίσουμε. Εμείς με τον ‘Σύλλογο Περιφρούρησης Ασγούρου – Τσαϊρι’ ξεκαθαρίσαμε την θέση μας. Ας έρθει να κάνουμε μια λαϊκή συνέλευση» τόνισε ο κ. Γορανίτης.
Η υπόθεση με την μετεγκατάσταση των ΡΟΜΑ κρατάει εδώ και πολλά χρόνια και καμία δημοτική αρχή δεν έχει δώσει λύση μέχρι σήμερα. Οι ίδιοι οι ΡΟΜΑ δηλώνουν ότι δεν θέλουν να μεταφερθούν σε αυτή την συγκεκριμένη περιοχή στ’ Ασγούρου (η οποία επιλέχθηκε με πρόταση επιτροπής που συγκροτήθηκε, στην οποία συμμετέχει ο δήμος Ρόδου και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου) ενώ οι Κοσκινιάτες είναι εξαγριωμένοι μετά τις προχθεσινές δηλώσεις του κ. Χατζηδιάκου ότι είναι αποφασισμένος να προχωρήσει στην μετεγκατάσταση των 25 οικογενειών ΡΟΜΑ για δέκα χρόνια.
«Προσπάθησα επανειλημμένα να βρούμε λύσεις από κοινού και με τους κατοίκους και με τους ΡΟΜΑ. Οι συνδημότες μου, δεν είναι διατεθειμένοι να τους δεχτούν ενώ υπάρχουν και άλλες επιχειρήσεις που έχουν εκεί δραστηριότητες. Το βλέπω πολύ δύσκολο να βρεθεί λύση», δήλωσε ο κ. Μανωλάγκας.
«Εμείς οι κάτοικοι, λέμε στον δήμαρχο, Μολών Λαβέ! Αν θέλει ας έρθει να μιλήσει με τους κατοίκους. Είμαστε αποφασισμένοι να αποκρούσουμε κάθε προσπάθεια μετεγκατάστασης τους, δίπλα στα σπίτια μας» ξεκαθάρισε ο κ. Γορανίτης.
aftodioikisi.gr/