31.12.17

Παρέμβαση Μαξίμου για το άσυλο στον τούρκο στρατιωτικό

Το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού ανακοίνωσε ότι υποβλήθηκε αίτημα ακύρωσης της απόφασης χορήγησης ασύλου

Αίτηση ακύρωσης του ασύλου που χορηγήθηκε στον τούρκο στρατιωτικό που κατηγορείται ως πραξικοπηματίας στην Τουρκία, υπέβαλε από το μεσημέρι του Σαββάτου η ελληνική κυβέρνηση.Τά παμε και τα συμφωνήσαμε με τον Ερντογάν! Έτσι κ. Τσίπρα; 
Juan/Efenpress
_________________________________________
Όπως επισημαίνει το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού σε ανακοίνωσή του: «Ακολουθώντας την πάγια θέση σε σχέση με τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς, όπως έχει επανειλημμένως και δημοσίως εκφραστεί, υποβλήθηκε σήμερα εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης αίτηση ακύρωσης κατά της χθεσινής απόφασης παροχής ασύλου της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Προσφυγών».
Στο μεταξύ, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του κάνει λόγο για απόφαση με πολιτικά κριτήρια και προειδοποιεί για αρνητικές επιπτώσεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
«Χορηγώντας άσυλο σε έναν απ' τους οκτώ εμπλεκόμενους στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, η Ελλάδα έδειξε και πάλι ότι είναι μια χώρα που προστατεύει και αγκαλιάζει τους ενορχηστρωτές πραξικοπημάτων με αυτή την απόφαση», αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του.
Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνει ακόμη ότι:  «Η Ελλάδα που εμπόδισε τους εγκληματίες, οι οποίοι είχαν στόχο την δημοκρατική τάξη και σκότωσαν εκατοντάδες πολίτες και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, να λογοδοτήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης της χώρας μας, δεν επέδειξε τη συμπαράσταση και συνεργασία που περιμένουμε από σύμμαχο χώρα στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και του εγκλήματος».
«Η απόφαση αυτή που πιστεύουμε ότι έχει ληφθεί με πολιτικά κριτήρια, αναμφίβολα θα έχει επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις και τη συνεργασία σε περιφερειακά θέματα», καταλήγει η ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών.
Σημειώνεται ότι η 3η Ανεξάρτητη Δευτεροβάθμια Επιτροπή Ασύλου που εξέδωσε την απόφαση για τη χορήγηση ασύλου στον τούρκο στρατιωτικό και συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου με το οποίο οι συνολικά οκτώ τούρκοι στρατιωτικοί κατέφυγαν στην Αλεξανδρούπολη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, έκρινε ότι σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, τις διεθνείς συμβάσεις, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και άλλους διεθνείς οργανισμούς, η κατάσταση στην Άγκυρα είναι απαράδεκτη στο επίπεδο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου.
Παράλληλα, η απόφαση της Επιτροπής αναφέρει ότι ο τούρκος συγκυβερνήτης του ελικοπτέρου δεν αποδεικνύεται από κανένα στοιχείο ότι είχε συμμετοχή στο πραξικόπημα, αλλά αντίθετα η Τουρκία τον εκζητεί για «πολιτικά εγκλήματα» και για τους λόγους αυτούς δεν μπορεί να εκδοθεί στη γείτονα χώρα, πολύ περισσότερο μάλιστα καθώς δεν θα «έχει μια δίκαιη δίκη».
Οι υπόλοιποι επτά παραμένουν σε καθεστώς διοικητικής κράτησης στο Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού Χωριού, αναμένοντας τις αποφάσεις της επίμαχης Επιτροπής.
Όπως είναι γνωστό, στις 26 Ιανουαρίου 2017 ο Άρειος Πάγος αποφάσισε τη μη έκδοσή τους στην Τουρκία. Οι οκτώ Τούρκοι είχαν λάβει εντολή στις 15 Ιουλίου 2016 να πετάξουν μαζί με άλλα διασωστικά ελικόπτερα στην Κωνσταντινούπολη για να μεταφέρουν τραυματίες από «τρομοκρατική επίθεση». Όταν έφτασαν στον προορισμό τους δέχτηκαν πυρά και κατέφυγαν στο στρατόπεδο Τόπκουλε. Τα ξημερώματα, βλέποντας εικόνες λιντσαρίσματος στρατιωτικών, αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την Τουρκία και προσγειώθηκαν με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη.
πηγή: news247