24.12.17

Νέο «σκάνδαλο» για τα νέα βρετανικά αεροπλανοφόρα: Ξέχασαν να τους βάλουν αντιαεροπορικά συστήματα…


Η συζήτηση  για τα δύο νέα αεροπλανοφόρα που θέλει να προμηθευτεί το βρετανικό Ναυτικό παίρνει διαστάσεις στη Βρετανία καθώς σύμφωνα με νέα δημοσιεύματα οι σχεδιαστές «ξέχασαν» να βάλουν αντιαεροπορικά συστήματα!
Μπορεί να ακούγεται σαν ανέκδοτο αλλά δεν είναι. Βέβαια το «ξέχασαν» δεν ευσταθεί κυριολεκτικά, αλλά πρόκειται για μια σοβαρή αβλεψία που εντοπίστηκε και τώρα έχει ξεκινήσει νέα κριτική στο βρετανικό Ναυτικό.
Μετά τα προβλήματα εισροής υδάτων  που παρουσιάστηκαν, τώρα ο προβληματισμός περιστρέφεται γύρω από την αμυντική ικανότητα των σκαφών.
Έτσι τα δύο αεροπλανοφόρα  το HMS Queen Elizabeth, που πραγματοποιεί θαλάσσιες δοκιμές για το βρετανικό Ναυτικό με χρόνο ένταξης σε υπηρεσία το 2020 και το HMS Prince of Wales (αναμένεται η καθέλκυσή του το 2020) διαθέτουν μόνο τρία αντι-πυραυλικά συστήματα εγγύς αμύνης  Mk15 Phalanx, για να αντιμετωπίσουν μια σειρά από πυραύλους κατά στόχων επιφανείας και τίποτα άλλο σε ότι αφορά την Α/Α άμυνά τους.
Επιπρόσθετες η αντιμετώπιση του ρωσικού αντιπλοϊκού βλήματος Zircon των 7400 χ.α.ω. από τα τρία και μόνο Phalanx, καθίσταται ως υπόθεση αστεία.
Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα τα δύο αεροπλανοφόρα των 70.000 τόνων με πλήρωμα 1500 ατόμων και ικανά να φέρουν δεκάδες αεροσκάφη μεταξύ των οποίων και το υπερσύγχρονο F-35B με κόστος ανάπτυξης και κατασκευής 6,2 δισ. λιρών είναι πρακτικά ανίκανα να αντιμετωπίσουν μια συνδυασμένη πυραυλική επίθεση κορεσμού από συμβατικά βλήματα και ανίκανα να αντιπαρατάξουν την παραμικρή άμυνα εναντίον ενός και μόνο Zircon.
Τα τόξα βολής των τριών Phalanx, μετά βίας καλύπτουν ένας μέρος του αεροπλανοφόρου αφήνοντας ακάλυπτο το μεγαλύτερο μέρος του σκάφους.  
Συγκριτικά τα σκάφη αμφίβιων επιχειρήσεων του αμερικανικού Ναυτικού τα οποία εκτοπίζουν 25000 τόνους λιγότερους από την κλάση HMS Queen Elizabeth διαθέτουν δύο συστήματα Phalanx, δύο RIM-116 RAM και RIM- (ESSM) Mk29.
Τα αεροπλανοφόρα  κλάσης Nimitz, με 30.000 τόνους μεγαλύτερο εκτόπισμα διαθέτουν τρία  Phalanx, δύο RAM και δύο ESSM.
Έτσι τα σκάφη του αμερικανικού Ναυτικού έχουν αυτό που ονομάζεται «διαστρωματική» άμυνα ξεκινώντας από τα ESSM και καταλήγοντας στο τέλος στα Phalanx ενώ τα βρετανικά αεροπλανοφόρου μόνο το… Phalanx.
Φυσικά τα βρετανικά αεροπλανοφόρα δεν πρόκειται να επιχειρούν μόνα. Θα έχουν συνοδεία σκαφών πιθανότατα Type 45, αλλά πόσα έχει το βρετανικό Ναυτικό; Συνολικά 6 και δεν προβλέπεται η ναυπήγηση άλλων. Με το σκεπτικό ότι κάθε αεροπλανοφόρο θα διαθέτει συνοδεία τουλάχιστον δύο Type 45 δεν μένουν άλλα σκάφη για τις υπόλοιπες αποστολές.  
Κάποιοι λένε ότι το βρετανικό Ναυτικό θα εφοδιάσει τα αεροπλανοφόρα του με συστήματα λέιζερ εγγύς αμύνης αλλά μέχρι να γίνει αυτό και εάν γίνει τα πιο ακριβά σκάφη του θα είναι ουσιαστικά χωρίς Α/Α άμυνα πέφτοντας εύκολα θύματα όχι μόνο του Zircon αλλά και του…  κάθε BraHmos ή P-800 Onyx.
Ίσως για αυτό το λόγο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είχε αποκαλέσει τα νέα βρετονικά αεροπλανοφόρα ως ένα μεγάλο και βολικό στόχο!