10.11.17

Η «προβοκάτσια», το «παρακράτος» και η μεγάλη σπουδή

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη

Λοιπόν, για να το ξεκαθαρίσουμε. Η λέξη «προβοκάτσια» προέρχεται από το λατινικό – ιταλικό «provoco», που σημαίνει προκαλώ και με αυτόν τον όρο εννοούμε κάθε ενέργεια που με δόλιο τρόπο, λόγω ή έργω, σκοπό έχει να προκαλέσει σύγχυση και κοινωνικοπολιτική αναστάτωση, με διασπορά ψευδών ειδήσεων, ακόμη και με τη χρήση βίας.

Ουσιαστικά αποτελεί μέρος της προπαγάνδας, που όταν επιχειρείται με τη χρήση βίας αποτελεί αυτό που ονομάζουμε «ένοπλη προπαγάνδα».
Ο όρος «παρακράτος» χρησιμοποιείται για ένα σύνολο κρυφών μηχανισμών, με παράνομη δράση. Στους μηχανισμούς αυτούς χρησιμοποιούνται πρόσωπα και εντός και εκτός των θεσμών. Δηλαδή πρόσωπα που είτε ανήκουν στην πολιτική εξουσία, είτε βρίσκονται εκτός αυτής, αλλά ακολουθούν τις εντολές κάποιων εκ των μηχανισμών της.
Δεν νοείται ύπαρξη παρακράτους, αν δεν ακουμπά στο κράτος. Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει πάντα ότι όλοι οι εντός των θεσμών γνωρίζουν ποιοι από τους θεσμικούς κινούν τα νήματα.
Για παράδειγμα, μετά τη δολοφονία Λαμπράκη, όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής διερωτήθηκε «ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο;», δήλωνε ουσιαστικά ότι εν αγνοία του κάποιοι είχαν δημιουργήσει ένα κανάλι επικοινωνίας μεταξύ θεσμικών και εξωθεσμικών παραγόντων.
Επομένως, όταν οι κυβερνητικοί, με αφορμή την πρόσφατη δολοφονική επίθεση κατά των γραφείων του ΠΑΣΟΚ και των ΜΑΤ, μιλούν για προβοκάτσια και παρακράτος, τι ακριβώς εννοούν;
Προφανώς ότι η συγκεκριμένη ενέργεια ήταν προβοκάτσια, με σκοπό να βλάψει την κυβέρνηση – αλλά όχι ενδεχομένως να θυμίσει τα δεινά που προκάλεσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Θυμίζω ότι ανάλογη επίθεση με ρουκέτες είχαν δεχθεί και τα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας. Στις 14 Ιανουαρίου 2013, με στόχο τον ίδιο τον πρωθυπουργό Σαμαρά.
Και όταν ο κ. Καμμένος μιλά για παρακράτος, τι εννοεί; Διότι δεν υπάρχει παρακράτος χωρίς τη συμμετοχή του κράτους. Το λέει και η λέξη: Παρά το κράτος. Δίπλα στο κράτος. Είναι αδύνατον να λειτουργήσει παρακράτος, αν τα πλοκάμια του δεν ξεκινούν από το κράτος και δεν καταλήγουν στο κράτος.
Εκτός και αν θέλει να μας πει ότι το παρακράτος είναι κάτι που λειτουργεί εναντίον του κράτους – προφανώς σε μια δικής του επινόησης ερμηνεία του όρου.
Η μεγάλη σπουδή να περιβληθεί η συγκεκριμένη ενέργεια τον μανδύα κοινωνικοπολιτικών όρων οδηγεί σε υποψίες…
Πολύ περισσότερο που από την ΕΛΑΣ έγινε γνωστό ότι το όπλο που χρησιμοποιήθηκε στην τελευταία επίθεση είναι το ίδιο που είχε χρησιμοποιηθεί από την οργάνωση «Επαναστατική Αυτοάμυνα», που «εμφανίστηκε για πρώτη φορά στις 25 Μαΐου 2014 (παραμονή ευροεκλογών), όταν πυροβόλησαν με καλάσνικοφ το κτίριο των γραφείων του ΠΑΣΟΚ, επί της οδού Χαριλάου Τρικούπη, την εποχή που το κόμμα συμμετείχε στην κυβέρνηση συνεργασίας με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά. Την ευθύνη για την επίθεση είχαν αναλάβει με κείμενο που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο στις 3 Ιουλίου της ίδιας χρονιάς» - αναφέρεται από την αντιτρομοκρατική.
Συγγνώμη, αλλά ήταν και τότε προβοκάτσια; Και αν ναι, εναντίον ποιας κυβέρνησης;
Μήπως ήταν και «παρακράτος»; Δηλαδή, κατά τον κ. Καμμένο, κάποιοι τότε λειτουργούσαν εναντίον του κράτους;
Γιατί αν τώρα έχουμε «προβοκάτσια» και «παρακράτος», τότε το ίδιο συνέβη και τότε…
Δεν γίνεται γράμματα κερδίζω, κορώνα χάνεις…