2.10.17

Ενας τυχαίος έλεγχος πρόδωσε τους απαγωγείς Λεμπιδάκη -Ολο το χρονικό


Αύριο Τρίτη, στις 13:00, στην έδρα της ΓE.Π.A.Δ. Κρήτης στα Χανιά θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση της εξιχνίασης της απαγωγής του Μιχάλη Λεμπιδάκη.
Παρόντες θα είναι ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβαλάς. Η παρουσίαση θα γίνει από τον γενικό περιφερειακό αστυνομικό διευθυντή Κρήτης, υποστράτηγο Κωνσταντίνο Λαγουδάκη και τους αξιωματικούς που χειρίστηκαν την υπόθεση.

Η ΕΛ.ΑΣ. παρακολουθούσε εδώ και τρεις μήνες τους δράστες
Περισσότερο από τρεις μήνες πριν, είχαν εντοπίσει και παρακολουθούσαν οι αστυνομικοί της Ασφάλειας κάποιους από τους δράστες της απαγωγής του επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη στην Κρήτη, αλλά δεν έκαναν καμία κίνηση έως ότου διασφαλίσουν απόλυτα τη ζωή και την ακεραιότητα του απαχθέντος.
Αλλαζαν συνεχώς κρησφύγετα 
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δράστες από τις 30 Μαρτίου 2017, οπότε απήγαγαν τον 53χρονο επιχειρηματία, είχαν αλλάξει τουλάχιστον πέντε κρησφύγετα.
Το τελευταίο ήταν στην εγκαταλελειμμένη μάντρα ανταλλακτικών αυτοκινήτων, στη βιομηχανική περιοχή του Ρεθύμνου, περίπου 5 χιλιόμετρα από την πόλη του Ρεθύμνου, όπου έγινε σήμερα η επιχείρηση με την ευτυχή κατάληξη. Οι απαγωγείς κρατούσαν φυλακισμένο τον επιχειρηματία, δεμένο με αλυσίδα από το πόδι, για να μην μπορεί να φύγει, ενώ τον πρόσεχε ένας από αυτούς.
Ο τυχαίος έλεγχος πρόδωσε τους απαγωγείς 
Το νήμα της υπόθεσης, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, άρχισε να ξετυλίγεται τον περασμένο Ιούλιο, όταν σε έλεγχο που είχε γίνει στην Κρήτη, σε τρία άτομα επιβαίνοντες σε ΙΧ αυτοκίνητο, δεν έφερε κανένας κινητό τηλέφωνο και διαπιστώθηκε ότι τα είχαν πετάξει νωρίτερα. Το γεγονός προκάλεσε υποψίες στους έμπειρους αξιωματικούς της Ασφάλειας, καθώς οι απαγωγείς επικοινωνούσαν μόνο με καρτοτηλέφωνα μιας χρήσεως, στέλνοντας μηνύματα με τις απαιτήσεις τους και στη συνέχεια τα πετούσαν.
Η έρευνα στο σπίτι στα Σφακιά και η μπλόφα από την ΕΛ.ΑΣ.
Από τη στιγμή εκείνη, το παζλ άρχισε να συμπληρώνεται από τους αστυνομικούς της Ασφάλειας στην Κρήτη, με την πολύτιμη συνεργασία των αξιωματικών της Ασφάλειας Αττικής που από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν στο νησί. Ακολούθησε αστυνομική επιχείρηση σε χώρο στα Σφακιά, όπου όμως δεν βρέθηκε τίποτα. Έτσι αποφασίστηκε να μη γίνει άλλη κίνηση ώσπου να λήξει η απαγωγή, για να μην κινδυνεύσει η ζωή του Μιχάλη Λεμπιδάκη.
Ύστερα από έρευνες και παρακολουθήσεις, οι αστυνομικοί κατάφεραν χθες να εντοπίσουν το κρησφύγετο όπου κρατείτο ο όμηρος και από χθες το μεσημέρι οργανώθηκε η επιχείρηση για την απελευθέρωσή του, επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις 8 το πρωί.
Οι πρώτες συλλήψεις για την απαγωγή 
Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί οκτώ άτομα, ενώ η έρευνα συνεχίζεται και αναμένονται κι άλλες συλλήψεις τόσο στην Κρήτη, όσο και στην Αθήνα. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, όλοι οι συλληφθέντες είναι ντόπιοι, εκτός από έναν που είναι από τη Θεσσαλονίκη, υπήκοος FYROM, και φέρεται ότι είναι αυτός που φύλαγε το θύμα της απαγωγής. Κάποιοι από τους συλληφθέντες έχουν απασχολήσει τις Αρχές για ποινικά αδικήματα.
Ο Μιχάλης Λεμπιδάκης απελευθερώθηκε ύστερα από πολύ καλά οργανωμένη επιχείρηση της Αστυνομίας, στη μάντρα ανταλλακτικών αυτοκινήτων όπου κρατείτο. «Ήταν μια απρόσμενα ευκολότερη απ' ό,τι υπολογίζαμε επιχείρηση», δήλωσε ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., τονίζοντας ότι δεν υπήρξε η παραμικρή αντίδραση και κυρίως ότι απελευθερώθηκε ο επιχειρηματίας χωρίς να πάθει το παραμικρό.
Ποινικοί, πρώην εργαζόμενοι και μία ανήλικη κοπέλα ανάμεσα στους απαγωγείς
Από τις έως τώρα πληροφορίες, έχουν γίνει 7 συλλήψεις και μία προσαγωγή ανήλικης, της οποίας ερευνάται ο ρόλος στην υπόθεση. Ωστόσο, όπως φαίνεται, στην απαγωγή του επιχειρηματία εμπλέκονται τουλάχιστον 15 άτομα, ανάμεσα στους οποίους ποινικοί, αλλά και άνθρωποι από το περιβάλλον του Μιχάλη Λεμπιδάκη.
Σύμφωνα με το «Βήμα», ανάμεσα στους απαγωγείς είναι ένας ποινικός που έχει κατηγορηθεί για βομβιστικές επιθέσεις, ένα ιδιοκτήτης μεσιτικού γραφείου, δύο καταστηματάρχες στο Ρέθυμνο, ένας 23χρονος κατηγορούμενος για πυροβολισμούς σε βάρος μίας γυναίκας, ένας ιδιοκτήτης γεωργικής μονάδας κοντά στα Σφακιά, καθώς και ο ιδιοκτήτης μάντρας αυτοκινήτων. Ερευνάται και ο ρόλος ατόμου, κρητικής καταγωγής, που είχε εμπλοκή στην απαγωγή του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου το 2009, στην Αθήνα. 


Πηγή: iefimerida.gr