2.10.17

Το ξύλο εξόργισε τους Καταλανούς… σκέπτονται άμεση την ανεξαρτησία!


Ο επικεφαλής της περιφερειακής καταλανικής κυβέρνησης άφησε ανοικτό την Κυριακή το ενδεχόμενο να κηρυχθεί μονομερώς η ανεξαρτησία της Καταλονίας από την Ισπανία, έπειτα από μια μέρα έντασης και ταραχών στη βορειοανατολική περιοχή, όπου αναπτύχθηκε τεράστια δύναμη της αστυνομίας για να αποτρέψει τη συμμετοχή των πολιτών στο δημοψήφισμα. 


«Αυτή την ημέρα ελπίδας και δεινών, οι πολίτες της Καταλονίας αποκτήσαμε το δικαίωμα να έχουμε ένα ανεξάρτητο κράτος που θα πάρει τη μορφή μιας δημοκρατίας», τόνισε ο Κάρλες Πουτζντεμόν κατά τη διάρκεια διαγγέλματός του που αναμεταδόθηκε απευθείας τηλεοπτικά, περιστοιχισμένος από μέλη της κυβέρνησής του, χαιρετίζοντας παράλληλα την κινητοποίηση «εκατομμυρίων» Καταλανών για το δημοψήφισμα παρά την απαγόρευσή του από την κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι.

 «Η κυβέρνησή μου τις αμέσως προσεχείς ημέρες θα υποβάλει τα αποτελέσματα της σημερινής ψηφοφορίας στο καταλανικό κοινοβούλιο, που εκφράζει την κυριαρχία του λαού μας, ώστε να μπορέσει να ενεργήσει βάσει του νόμου του δημοψηφίσματος», πρόσθεσε ο ίδιος.

 Ο νόμος με τον οποίο εγκρίθηκε η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος προέβλεπε μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας από το περιφερειακό κοινοβούλιο αν η πλειοψηφία τασσόταν υπέρ της απόσχισης από την Ισπανία. 

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί πλέον να κοιτάζει αλλού», συνέχισε ο Πουτζντεμόν, προτρέποντάς την να παρέμβει άμεσα στη διένεξη. «Είμαστε ευρωπαίοι πολίτες και υφιστάμεθα επιθέσεις εναντίον των δικαιωμάτων και των ελευθεριών (μας)», πρόσθεσε.

Με βάση τα πρώτα αποτελέσματα, η συντριπτική πλειοψηφία των Καταλανών τάχθηκε υπέρ της αποχώρησης στο δημοψήφισμα, η διεξαγωγή του οποίου απαγορεύθηκε από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας και η Μαδρίτη κήρυξε παράνομο. 

Στις ταραχές στην Καταλονία χθες Κυριακή τραυματίστηκαν εκατοντάδες άνθρωποι—844 κατά τον πιο πρόσφατο απολογισμό—όταν οι ειδικές δυνάμεις της ισπανικής αστυνομίας συγκρούστηκαν με πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί για να πάρουν μέρος στη διαδικασία.

Πηγή: /mignatiou.com