24.10.17

Μύλος στον ΣΥΡΙΖΑ για τα F-16

Αιχμές από Φίλη, Ξυδάκη και Δρίτσα για την σκοπιμότητα, τα αντισταθμιστικά ωφελήματα και τη διαδικασία που ακολουθήθηκε - Να απουσιάζει επέλεξε ο Πάνος Καμμένος ρίχνοντας το μπαλάκι στον Δημήτρη Βίτσα - Λοβέρδος: Επιτρέπονται τα αντισταθμιστικά; - Θεοδωράκης: Τι ανταλλάγματα πήρατε για τη Σούδα και τα F-16 κ. Τσίπρα;

Σε βάθος... οκταετίας θα αναβαθμιστεί μέρος του στόλου των F16 σύμφωνα με τον Δημήτρη Βίτσα ο οποίος πρόσθεσε ότι ο ακριβής αριθμός των μαχητικών αεροσκαφών που θα εκσυγχρονιστούν θα καθοριστεί από την απάντηση των Αμερικανών στο ελληνικό ερώτημα «πόσα F16 αναβαθμίζουμε με 1,1 δισ. ευρώ».


Την ίδια ώρα πάντως ο προβληματισμός και τα συντροφικά λεκτικά μαχαιρώματα εντείνονται εντός του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Νίκος Φίλης επέστρεψε το γάντι στον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας. «Ευχαριστούμε που μας βοηθάτε να βγούμε από το πέλαγος άγνοιας» είπε με ειρωνική διάθεση στον κ Βίτσα οποίος πριν από λίγες ημέρες χαρακτήρισε τις απόψεις Φίλη για τα εξοπλιστικά ως «μείγμα άγνοιας». Επίσης και ο Νίκος Ξυδάκης επισήμανε στην ηγεσία του υπουργείου Άμυνας να είναι προσεκτική με τις συμβάσεις αντισταθμιστικών καθώς « στο παρελθόν αποτέλεσαν πηγή σκανδάλων και διαφθοράς».

Ειδικότερα, ο κ Βιτσας ανέλαβε να αντιμετωπίσει τις προαναγγελθείσες αντιδράσεις των κομμάτων για το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα καθώς ο Πάνος Καμμένος επέλεξε να απουσιάσει από την προγραμματισμένη συνεδρίαση της επιτροπής Άμυνας και εξωτερικών υποθέσεων που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας παραδέχθηκε ότι η πρόταση των Αμερικάνων για την αναβάθμιση των 123 F16 ανέρχεται σε 2,404 δισ. δολάρια πρόσθεσε όμως ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να δώσει περισσότερα από 1,1 δισ. ευρώ. Ο κ. Βίτσας είπε ότι ο τελικός αριθμός των μαχητικών αεροσκαφών που θα αναβαθμιστούν θα είναι προϊόν διαπραγμάτευσης ενώ για πρώτη φορά παραδέχθηκε επίσημα πως το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί σε 7 με 8 έτη, δηλαδή το 2024-2025!

Φίλης σε Βίτσα: Ευχαριστούμε που μας βγάζετε από το πέλαγος άγνοιας

Αίσθηση, δε, προκάλεσε το «δηλητηριώδες» σχόλιο του κ. Νίκου Φίλη μετά την πρώτη ενημέρωση του κ. Βίτσα. «Ευχαριστούμε που μας βοηθάτε να βγούμε από το πέλαγος αγνοίας. Όμως πότε θα έχουμε το τέλος της διαδικασίας; Θα έχουμε νομοθετική ρύθμιση για τα αντισταθμιστικά ωφέλη; Υπάρχει μελέτη της ηγεσίας των ΗΠΑ για το σύνολο των εξοπλιστικών;»

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Βίτσας χαρακτήρισε ως «μείγμα άγνοιας» την κριτική του κ. Φίλη για την αναβάθμιση των αεροσκαφών. Απαντώντας δε στις ερωτήσεις του κ. Φίλη είπε πως «στις 2 Νοεμβρίου το Αμερικανικό Κογκρέσο θα μας στείλει την αναλυτική επιστολή. Από εκεί και πέρα αρχίζει ουσιαστικά η διαπραγμάτευση. Δηλαδή αν θα αναβαθμίσουμε 85 ή 123. Βέβαια τα 123 θέλουν 2,4 δις δολάρια που δεν μπορούμε να διαθέσουμε. Ένα κομμάτι της διαπραγμάτευσης έχει ήδη γίνει. Αν πούμε κάτι περισσότερο θα είναι για τον αριθμό των αεροσκαφών που θα αναβαθμιστούν»

«Είναι αδήριτη η ανάγκη της αναβάθμισης των F-16. Τον Φεβρουάριο του 2017 στείλαμε εκδήλωση ενδιαφέροντος στις ΗΠΑ. Ο Αμερικάνικος Στρατός στις  16 .10.17 έστειλε στο Αμερικανικό Κογκρέσο τιμή για αναβάθμιση 123 F16 η οποία είναι 2,404 δισ. δολάρια. Όλοι το ξέρουν αυτό. Αν μπει κανείς στο αμερικάνικο κογκρέσο βλέπει τα πάντα. Λέμε εμείς ότι αυτό που μπορούμε να δώσουμε είναι 1,1 δις ευρώ. Από πού θα τα δώσουμε; Από τον προϋπολογισμό που έχουμε» είπε αρχικά ο κ. Βίτσας για να προσθέσει «αντίστοιχη αναβάθμιση έχει κάνει άλλη μια χώρα. Η αναβάθμιση της Τουρκίας δεν είναι αυτή. Η Ταϊβάν έχει κάνει αντίστοιχη αναβάθμιση».

Βίτσας: Η αναβάθμιση θα κρατήσει έως το 2025

Απαντώντας στην έντονη κριτική που επισημαίνει πως η κυβέρνηση ξοδεύει δισεκατομμύρια σε καιρό ανθρωπιστικής κρίσης, ο κ. Βίτσας επέμεινε πως «έπρεπε ήδη να τα έχουμε αναβαθμίσει. Η αλήθεια είναι ότι μια αναβάθμιση 100 αεροσκαφών θα κρατήσει έως  το 2024-2025».

Επίσης, υποστήριξε ότι « θα πάνε ειδικοί Έλληνες στις ΗΠΑ να δουν την διαδικασία. Θα γυρίσουμε με ειδικούς Αμερικάνους της εταιρίας που αναλαμβάνει την αναβάθμιση/. Θα μετέχει η ελληνική βιομηχανία η ΕΑΒ και άλλες ιδιωτικές εταιρείες».

Αναφορικά δε με τα αντισταθμιστικά ωφέλη είπε ότι θα γίνει «κέντρο συντήρησης και αναβάθμισης ελικοπτέρων».  

 
Ξυδάκης: Πηγή σκανδάλων τα αντισταθμιστικά
Από την πλευρά της πλειοψηφίας ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης εξέφρασε τον προβληματισμό του για την πρόθεση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας να ενεργοποιήσει το σύστημα των αντισταθμιστικών επισημαίνοντας πως «στο παρελθόν αποτέλεσαν πηγή σκανδάλων και διαφθοράς».

«Δεν μας επιτρέπεται να αφήσουμε καμία υπόνοια μη υποδειγματικής διαχείρισης» είπε χαρακτηριστικά ενώ και ο κ. Θοδωρής Δρίτσας επισήμανε την ανάγκη της αναβάθμισης του ρόλου της επιτροπής εξοπλισμών της Βουλής ώστε -όπως είπε- «να την τρέμουν οι υπουργοί».

Απαντήσεις για το πραγματικό κόστος της αναβάθμισης των F-16 ζήτησε ο Ανδρέας Λοβέρδος από την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας υποστηρίζοντας πως οι αντιφατικές δηλώσεις του Πάνου Καμμένου για το θέμα θολώνουν την υπόθεση και εγείρουν υποψίες.

Κατά την συνεδρίαση της επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής όπου παρίσταται  ο αναπληρωτής υπουργός Δημήτρης Βίτσας, ο κ. Λοβέρδος είπε «Ο κ. Βίτσας υποχρεούται να δώσει διευκρινήσεις. Το θέμα είχε συζητηθεί στην υποεπιτροπή εξοπλισμών στις 20 Σεπτεμβρίου και εμείς ως ΔΗΣΥ δια του κ. Θεοχαρόπουλου είχαμε πει ότι είμαστε θετικοί στην αναβάθμιση αλλά δεν μπορούμε να καταγράψουμε τις προτεραιότητες αν δεν γνωρίζουμε λεπτομέρειες. Εξαρτάται η τελική μας θέση από την κοστολόγηση. Εκεί ο κ. Καμμένος απάντησε ότι δεν έχει εικόνα δαπάνης και είπε πως αν η δαπάνη φθάσει στα 2 δις ευρώ θα αποκλείσει το πρόγραμμα. Λίγες ημέρες μετά απαντώντας σε κοινοβουλευτικό έλεγχο είπε ότι η δαπάνη ξεκινά από 1,5 και φθάνει σε 2 δις ευρώ. Δηλαδή λίγες ημέρες μετά έχει εικόνα δαπάνης» και πρόσθεσε «Μετά, τις δηλώσεις Τράμπ μέσω twitter ο κ. Καμμένος λεει ότι το κόστος θα είναι 1,1 δις ευρώ + αντισταθμιστικά ενώ λίγες ώρες μετά έλεγε πως μπορεί να είναι και δωρεάν. Δώστε μια απάντηση κ. Βίτσα και πείτε μας επίσης, τα Α/Ω επιτρέπονται; Με νομοθετική ρύθμιση του 2011 που ενσωμάτωσε ευρωπαϊκή οδηγία απαγορεύτηκαν τα αντισταθμιστικά. Βάλτε επίσημα τα πράγματα στις σωστές τους διαστάσεις κ. Βίτσα».

Υπενθυμίζεται πάντως πως ο κ. Καραγιαννίδης ήταν ένας εκ των δεκατριών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που πριν από οκτώ μήνες υπέγραφαν ερώτηση του κ. Νίκου Φίλη (σ.σ. η οποία τελικά δεν κατατέθηκε ποτέ) με την οποία εξέφραζαν την διαφωνία τους για το εξοπλιστικό πρόγραμμα των F-16 λόγω της οικονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης.

Για «τσιράκια του ΝΑΤΟ» μίλησε η κυρία Λιάνα Κανέλλη υπογραμμίζοντας πως «ο επιτελάρχης του ΝΑΤΟ που βομβάρδιζε πριν λίγα χρόνια το Κόσσοβο, σήμερα είναι επιχειρηματίας και δραστηριοποιείται στην συγκεκριμένη περιοχή, συμβάλλοντας στην «ανάπτυξη» του Κοσσόβου».

Από το Ποτάμι ο κ. Γιώργος Μαυρωτάς επισήμανε πως «πρέπει να μάθουμε πόσα απο τα F-16 θα αναβαθμιστούν; Πότε θα είναι επιχειρησιακά έτοιμα; Θα έχουμε ελληνική προστιθέμενη αξία από την δική μας αμυντική βιομηχανία; Προβλέπετε αναβάθμιση και των Mirage 2000; Τι αποφασίστηκε για την βάση της Σούδας;».

Ο κ. Θανάσης Θεοχαρόπουλος (ΔΗΣΥ) υπενθύμισε τις διαβεβαιώσεις που έδινε ο κ. Καμμένος στην επιτροπή εξοπλισμών και συμβάσεων που έρχονται σε αντίθεση με όσα δηλώνει σήμερα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας. «Η δημοκρατική Συμπαράταξη είχε πει στην επιτροπή πως βεβαίως θέλουμε αναβάθμιση των F-16 αλλά λευκή επιταγή δεν δίνουμε αν δεν έχουμε ποσό. Γι αυτό και ψήφισα λευκό. Όταν ρώτησα τον υπουργό μου είπε ότι θα απαντήσει η αμερικάνικη πλευρά στις 7 Οκτωβρίου». Σε εκείνο το σημείο παρενέβη ο κ. Βίτσας για να ενημερώσει πως «στις 2 Νοεμβρίου απελευθερώνεται το letter of agreement, και τότε θα μάθουμε την επίσημη πρόταση των Αμερικάνων» ενώ πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει λάβει «άτυπη ενημέρωση για το κόστος της αναβάθμισης» των μαχητικών αεροσκαφών και θα την παρουσιάσει κατά την τοποθέτησή του τα επόμενα λεπτά.

Συνεχίζοντας πάντως ο κ. Θεοχαρόπουλος υπενθύμισε ότι «ο κ. Καμμένος μας είχε πει πως αν το κόστος είναι 1,7 – 2,2 δις ευρώ δεν θα τα πάρουμε γιατί είναι απαγορευτικό το ποσό. Δεν μπορεί όλη η χώρα να συζητά γι αυτό το ζήτημα και να μην έχουμε μια υπεύθυνη τοποθέτηση από εσάς».

«Τα όσα είπε ο κ. Καμμένος δεν είναι ακριβή» σχολίασε ο κ. Θανάσης Δαβάκης από την ΝΔ και πρόσθεσε «Το κείμενο της εισήγησής του δεν είχε ποσά και έλεγε ότι το τελικό ποσό θα προκύψει από διαπραγματεύσεις. Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα είπε ότι κόστος αναβάθμισης στα 1,7 – 2,2 δις ευρώ δεν μπορεί να καλυφθεί».

Επίσης, ο Θοδωρής Δρίτσας είπε «να θυμίσω ότι η χώρα μας έχει ταλαιπωρηθεί πολύ και η οικονομία από το ανερμάτιστο και προβληματικό σύστημα των εξοπλιστικών και αυτό καταγράφεται ευρύτατα. Δικαιώθηκε μετά από χρόνια η πεισματική απαίτηση της Αριστεράς για την αναβάθμιση του ρόλου του κοινοβουλίου στα εξοπλιστικά. 

Προϊόν αυτής της πίεσης είναι η ίδρυση ως υποεπιτροπή αλλά πλέον ως ειδική επιτροπή του κοινοβουλίου για τους εξοπλισμούς. Συνεχίζουμε να πιέζουμε για να γίνει επιτροπή υψηλού κύρους και επάρκειας ώστε να την τρέμουν οι εκάστοτε υπουργοί άμυνας και εξωτερικών.
Εϊναι αναγκαίο για μια Δημοκρατική χώρα η αναβάθμιση του ρόλου του κοινοβουλίου στην χάραξη της αμυντικής και εξωτερικής πολιτικής. Η συζήτηση για τα F-16 έγινε τουλάχιστον δύο φορές (Σεπτέμβριο 2017) έγινε στην υποεπιτροπή και κατεγράφησαν οι απόψεις, επιφυλάξεις κλπ. Εκείνο που δεν κατεγράφη από πουθενά είναι η αντίρρηση της ανάγκης για τον προγραμματισμό της αναβάθμισης. Όμως όταν πήγε ο Τσίπρας στις ΗΠΑ και ανακοινώθηκε ότι δρομολογείται η διαδικασία ξαφνικά ξέσπασε ένας ορυμαγδός ως να διαφωνούν οι πάντες με αυτό τον προγραμματισμό». 

Θεοδωράκης: τι ανταλλάγματα πήρατε κ Τσίπρα για τα F-16 και τη Σουδα;
Για το ζήτημα των F-16 και της Σούδας καλεί στην Βουλή τον πρωθυπουργό ο Σταύρος Θεοδωρακης.

Με επίκαιρη ερώτηση ζητά από τον κ Αλέξη Τσίπρα να προσέλθει στο κοινοβούλιο και να απαντήσει ποια αντισταθμιστικά ανταλλάγματα εξασφάλισε η ελληνική κυβέρνηση για τη Σούδα και τι περιλαμβάνει η συγκεκριμένη συμφωνία για την αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16 από τις ΗΠΑ. Ακόμα, ρωτά τον Πρωθυπουργό, πότε θα υποβάλλει στη Βουλή προς έγκριση το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των συγκεκριμένων πολεμικών αεροσκαφών και αν υπάρχει ενδεχόμενο παραχώρησης αεροσκαφών F-35 ως αντισταθμιστικού ανταλλάγματος για τη Σούδα.
protothema