24.10.17

Μήνυμα Τσαβούσογλου σε Κοτζιά: Παραδώστε μας όλους τους γκιουλενιστές που είναι στην Ελλάδα

«Δεν θέλουμε η γείτονάς μας Ελλάδα, με την οποία βελτιώνουμε τους δεσμούς μας, να γίνει ασφαλές καταφύγιο για τους γκιουλενιστές», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών - Πρόσκληση στον Ερντογάν για επίσκεψη στην Αθήνα

Να χειραγωγήσει την ελληνική δικαιοσύνη και να επηρεάσει τις αποφάσεις της για το μέλλον των Τούρκων που διώκονται ως αντικαθεστωτικοί, επιχείρησε ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώπιον του Έλληνα ομολόγου του, Νίκου Κοτζιά. «Η Τουρκία δεν επιθυμεί η Ελλάδα να γίνει ασφαλές καταφύγιο για τους γκιουλενιστές» που συμμετείχαν στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 εναντίον της τουρκικής κυβέρνησης και του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τόνισε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Νίκο Κοτζιά.
Η προκλητική δήλωση του επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας έγινε παρουσία του Νίκου Κοτζιά, ο οποίος απάντησε ότι οι αιτήσεις ασύλου εξετάζονται από την δικαστική εξουσία, η οποία αποφασίζει ελεύθερα, ανεξάρτητα αν οι αποφάσεις τους δεν αρέσουν σε ορισμένους. Ο Νίκος Κοτζιάς βρίσκεται σε διπλωματικό ταξίδι στην Τουρκία, μετά από πρόσκληση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με στόχο τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

«Δεν θέλουμε η γείτονάς μας Ελλάδα, με την οποία βελτιώνουμε τους δεσμούς μας, να γίνει ασφαλές καταφύγιο για τους γκιουλενιστές. Πιστεύουμε ότι οι αιτήσεις (σ.σ. ασύλου) θα εξεταστούν διεξοδικά και αυτοί οι προδότες δεν θα λάβουν έγκριση», τόνισε χαρακτηριστικά ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επιχειρώντας σαφώς να καθοδηγήσει την ελληνική δικαιοσύνη προς μία συγκεκριμένη κατεύθυνση.Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αντέδρασε στις δηλώσεις του Τούρκου ομολόγου του, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Οι αποφάσεις για το άσυλο λαμβάνονται από την ελληνική δικαιοσύνη και πρέπει να γίνονται σεβαστές, ακόμα και όταν δεν είναι ευχάριστες».

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέρθηκε στις 995 αιτήσεις ασύλου Τούρκων  που κατηγορούνται για εμπλοκή στο πραξικόπημα και συνδέονται το δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν, προς την Ελλάδα. «Δυστυχώς, το ελληνικό δικαστήριο δεν εξέδωσε τους οκτώ αξιωματικούς, γεγονός που μας απογοήτευσε», τόνισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Συνάντηση με τον Ερντογάν απουσία της ελληνικής σημαίας


Ο Νίκος Κοτζιάς έγινε δεκτός και από τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ωστόσο, ο «σουλτάνος» επέδειξε απαξιωτική συμπεριφορά απέναντι στον Έλληνα υπουργό, καταστρατηγώντας το πρωτόκολλο που επιβάλλει την παρουσία και της ελληνικής σημαίας δίπλα στην τουρκική. Η απουσία του ελληνικού συμβόλου ήταν εμφανής, γεγονός που ενδεχομένως να αναδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει η τουρκική ηγεσία το θέμα της γειτονίας της με την Ελλάδα.

Στο τέλος της συνάντησης, ο Νίκος Κοτζιάς γνωστοποίησε την πρόσκληση της ελληνικής κυβέρνησης προς τον Τούρκο πρόεδρο, να επισκεφθεί την Αθήνα, στο πλαίσιο πάντα της προσπάθειας ισχυροποίησης των δεσμών μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας.

protothema