24.10.17

Νέα αμερικανοτουρκική κρίση: Aπαγόρευσαν την είσοδο στις ΗΠΑ σε στελέχη του τουρκικού υπουργείου Δικαιοσύνης!

Οι αμερικανικές αρχές απάντησαν αρνητικά στο αίτημα της Άγκυρας περί αποστολής κλιμακίου του υπουργείου Δικαιοσύνης στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το κλιμάκιο είχε προγραμματίσει να ταξιδέψει στην Ουάσινγκτον, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν επετράπη από τις αμερικανικές αρχές, την ίδια στιγμή που μέλη της τουρκικής κυβέρνησης κατηγορούν την αμερικανική κυβέρνηση για την παροχή ασύλου στον Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και οι συνεργάτες του κατηγορούν ως τον εμπνευστή και οργανωτή του πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016.
«Ο κύριος λόγος για τη νέα κρίση στις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ είναι η πορεία της Τουρκίας προς την Ευρασία», δήλωσαν οι Τούρκοι σχολιαστές στον ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik , εξηγώντας ότι η Τουρκία πιστεύει τώρα ότι με τη Ρωσία, το Ιράν, το Ιράκ και τη Συρία μπορεί καλύτερα να προστατεύσει τα εθνικά της συμφέροντα.
«Η Τουρκία έφθασε στο συμπέρασμα ότι ακόμα και αν δεν καταλήξει σε συμφωνία με τη Ρωσία, το Ιράν, το Ιράκ και τη Συρία για όλα τα θέματα, θα επιτύχει μια κοινή λύση στην διαδικασία συνεργασίας και θα μπορέσει να προστατεύσει  τα εθνικά της  συμφέροντα πολύ καλύτερα από το να συμπορευθεί με τις ΗΠΑ» , ανέφερε ο Σονερ Πολάτ, πολιτικός αναλυτής και επικεφαλής του κόμματος VATAN , μιλώντας στο Sputnik.
Πρόσθεσε δε ότι η στρατιωτική επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη», ήταν μια σαφής απόδειξη μιας τέτοιας αμοιβαίας συνεργασίας.
«Αν και δεν ήταν προφανές ότι η Ρωσία και το Ιράν υποστήριζαν ενεργά την τουρκική επιχείρηση Ασπίδα Ευφράτη, τα γεγονότα δείχνουν ότι υπήρξε μυστική συμφωνία μεταξύ τους . Σε σχέση με το Χαλέπι, η Τουρκία υποστήριξε την Ρωσία, και η Ρωσία υποστήριξε επίσης την Τουρκία καθ’ όλη  τη διάρκεια της επιχείρησης Ασπίδα Ευφράτη», ανέφερε ο Τούρκος πολιτικός αναλυτής που γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα.
Ολα αυτά ενώ σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε η «Haberturk», επίκειται απόφαση της αμερικανικής Δικαιοσύνης που προβλέπει την επιβολή προστίμων πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων σε έξι τουλάχιστον τουρκικές τράπεζες για την υπόθεση των παράνομων συναλλαγών με το Ιράν, οι οποίες παραβίαζαν τις αμερικανικές κυρώσεις στην Ισλαμική Δημοκρατία, κυρίως της Halkbank, της οποίας ο αντιπρόεδρος είναι κρατούμενος ακόμα στις ΗΠΑ…
Από την Τουρκία αρνούνται να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν την πληροφορία που δημοσίευσε η «Haberturk».
PRONEWS