30.10.17

Απαγγελία κατηγοριών κατά των αυτονομιστών για εξέγερση ζητά ο εισαγγελέας της Ισπανίας

.

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Καταλονία. Ο γενικός εισαγγελέας της Ισπανίας Χοσέ Μανουέλ Μάθα, ζήτησε να απαγγελθούν κατηγορίες για εξέγερση, στασιασμό και διασπάθιση δημοσίου χρήματος κατά των αυτονομιστών ηγετών της περιφέρειας, ενώ παράλληλα ζήτησε να κληθούν από τις δικαστικές αρχές για κατάθεση.

Διαβάστε επίσης

Καταλονία: Ξεκίνησε η «δημοκρατική αντίσταση» στο άρθρο 155
Καταλονία: Ξεκίνησε η «δημοκρατική αντίσταση» στο άρθρο 155
Σύμφωνα με το ισπανικό διαστικό σύστημα, ο γενικός εισαγγελέας προτείνει και ο δικαστής απαγγέλλει κατηγορίες.
Οι εξελίξεις έρχονται λίγη ώρα μετά την απόφαση μελών της αποπεμφθήσας κυβέρνησης να επιστρέψουν στα γραφεία τους. 

Επιστροφή στη δουλειά παρά την καθαίρεση

Μία ακόμη μέρα στη δουλειά. Αυτό το μήνυμα θέλησαν να περάσουν η πρόεδρος της καταλανικής Βουλής Κάρμε Φορκαντέλ και ο υπουργός Επικρατείας και Αειφορίας Τζοσέπ Ρουλ, που παρότι καθαιρέθηκαν από τα καθήκοντά τους από τον ισπανό πρωθυπουργό, Μαριάνο Ραχόι, ύστερα από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, εμφανίστηκαν κανονικά στα γραφεία τους. Η στάση τους μεταφράζεται σε αντίσταση στο άρθρο 155 και εντείνει τα ερωτήματα για το αν οι αποπεμφθέντες θα επιχειρήσουν να δημιουργήσουν την «Καταλανική Δημοκρατία».
Μετά την ανακήρυξη ανεξαρτησίας από πλευράς του κοινοβουλίου της Καταλονίας η ισπανική Γερουσία ενέκρινε το άρθρο 155 για την αναστολή εξουσιών της περιφέρειας και ο Ραχόι «ξήλωσε» την ηγεσία της περιοχής, δίδοντας την κηδεμονία της στην Μαδρίτη. Παράλληλα η κεντρική κυβέρνηση προκήρυξε εκλογές για την 21η Δεκεμβρίου. 
Η Κάρμε Φορκαντέλ και ο Τζοσέπ Ρουλ αποφάσισαν να παραβλέψουν τις διαταγές της κεντρικής κυβέρνησης της Μαδρίτης όμως και επέστρεψαν στις εργασίες τους. Μάλιστα ανήρτησαν στο twitter αποδείξεις της «αποστασίας» τους.
 «Συνεχίζουμε να δουλεύουμε», δήλωσε η Φορκεντάλ στον προσωπικό της λογαριασμό, ενώ από την πλευρά του, ο Ρουλ ανάρτησε στο twitter του μία φωτογραφία του να κάθεται στο γραφείο με το εξής μήνυμα: «Στο γραφείο, ασκώντας τα καθήκοντα που μάς έχουν ανατεθεί από τους κατοίκους της Καταλονίας». «Δεν είμαστε εδώ για να αναζητήσουμε ένα όνειρο, είμαστε το όνειρο» πρόσθεσε ο Ρουλ.
Ο καθαιρεθείς πλέον ηγέτης της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζντεμόν παραμένει άφαντος και δεν έχει ξεκαθαριστεί κατά ουδένα τρόπο αν θα κάνει και ο ίδιος πράξη τις συμβουλές του προς του Καταλανούς για «δημοκρατική αντίσταση» στην επιβολή της βούλησης της Μαδρίτης.
Επισήμως πάντως το καταλανικό κοινοβούλιο ακύρωσε την προγραμματισμένη συνεδρίαση της Τρίτης, σύμφωνα με αξιωματούχο που επικαλείται το Reuters. Η ίδια πηγή εκτίμησε πως η κίνηση αυτή σημαίνει αποδοχή των επιταγών της Μαδρίτης. 

Θα συμμετέχει στις εκλογές το αυτονομιστικό κόμμα ERC

Το καταλανικό αποσχιστικό κόμμα Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) ανακοίνωσε πως θα συμμετάσχει στις εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου, αποδεχόμενο έτσι εμμέσως την απόφαση της Μαδρίτης να «διαλύσει» την προηγούμενη Βουλή. 
«Η συμμετοχή (στις εκλογές) της 21ης Δεκεμβρίου είναι μία ευκαιρία για την καλύτερη εδραίωση της δημοκρατίας. Προκήρυξαν παράνομες εκλογές, μία παγίδα. Παρ΄όλα αυτά, δεν φοβόμαστε τις κάλπες», τόνισε σύμφωνα με το Reuters ο πρώην βουλευτής Σέρτζι Σαμπρία σε συνέντευξη Τύπου. 

Τα προμηνύματα της «αποστασίας»

Οι απειλές σοβαρών κυρώσεων δεν εμπόδισαν τους πρώην κυβερνώντες να επιστρέψουν στις θέσεις τους όμως, όπως είχε προαναγγελθεί το σαββατοκύριακο. Ο αντιπρόεδρος της Καταλονίας Οριόλ Τζουνκέρας, ο οποίος, με ανοιχτή επιστολή του στην εφημερίδα El Punt Avui, εξέφρασε την άποψή του πως ο ίδιος και οι συνάδελφοι του παραμένουν οι δημοκρατικά εκλεγμένοι ηγέτες της περιοχής και επέμεινε πως ο Πουτζντεμόν «είναι και θα παραμείνει ο πρόεδρος» της Καταλονίας και τόνισε πως δεν αναγνωρίζει τις αποφάσεις που έλαβε η Μαδρίτη.
Καταλονία: Από το δημοψήφισμα στη ρήξη - Το χρονικό της κρίσης (pics&vids)
Όλοι αναμένουν να δουν ποια θα είναι η στάση των περίπου 200.000 δημοσίων υπαλλήλων της Καταλονίας, οι οποίοι πλέον λογοδοτούν στη Μαδρίτη.
2017 10 30T104344Z 1863557355 RC1B22614160 RTRMADP 3 SPAIN POLITICS CATALONIA
REUTERS/Juan Medina

«Η Καταλονία πρέπει να παραμείνει στην Ισπανία»

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, Αλφόνσο Ντάστις εξέφρασε σήμερα τις ελπίδες του πως η Καταλονία θα παραμείνει εντός των κόλπων της ενωμένης Ισπανίας.
«Ελπίζουμε, με την βοήθεια των εκλογών, να επαναφέρουμε την νόμιμη διακυβέρνηση και την νομιμότητα στην Καταλονία», είπε ο ΥΠΕΞ αναφερόμενος στις εκλογές που προκήρυξε ο Ραχόι για την 21η Δεκεμβρίου.  «Ελπίζουμε και πιστεύουμε πως ύστερα από αυτές τις εκλογές, η Καταλονία θα ξαναγίνει η κοινωνία που ήταν πριν: ανοιχτή και ενσωματωμένη».

Η οδός της ανυπακοής

 Στο μεταξύ, τίποτε δεν φαίνεται να έχει αλλάξει...ή σχεδόν τίποτα: η ισπανική σημαία εξακολουθεί να κυματίζει στα κρατικά κτίρια και η ιστοσελίδα της καταλανικής κυβέρνησης εξακολουθεί να φιλοξενεί φωτογραφίες καθαιρεθέντων συμβούλων (υπουργών).
 «Η πραγματικότητα είναι ότι δεν ξέρουμε τι θέλει να κάνει η καθαιρεθείσα κυβέρνηση», δήλωσε το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) στέλεχος του αυτονομιστικού κινήματος. Πώς να δοθούν οδηγίες προς δημοσίους υπαλλήλους που κινδυνεύουν με κυρώσεις που φθάνουν μέχρι την απόλυση εάν τις ακολουθήσουν; Και με ποιους πόρους, τη στιγμή που πλέον ο οικονομικός τομέας έχει περάσει υπό τον πλήρη έλεγχο της Μαδρίτης;
«Πρόκειται για την επιστροφή στην πραγματικότητα. Η κυβέρνηση της Δημοκρατίας δεν έχει την ικανότητα να επιβληθεί», σύμφωνα με στέλεχος των αυτονομιστών.